Poklady naší kuchyně aneb Šumava na talíři, to je kuba nebo zelníky

  2:09
Dolů na jih Čech se nejezdí jen na kola a běžky. Lidé s mlsnými jazyky dobře vědí, že tady v tom koutě země se dají ochutnat jedinečná jídla, nasbírat zásoby hub a nakoupit dobrý med.
Trhanec

Trhanec | foto: www.czechtourism.cz

Houby, brambory, zelí – to jsou základní kameny šumavské kuchyně. Ta je jednoduchá a úsporná a ovlivnily ji nejen sousední jižní Čechy, ale i rakouská a německá gastronomie.

V kopcovité krajině s rozesetými chalupami, které se v podzimních ránech pomalu dostávají z oparů mlhy a později na dlouhé měsíce zapadají sněhem, si ve výběru surovin nemohli vyskakovat.

Maso se servírovalo výjimečně, většinou v neděli a ve svátky, v týdnu si zdejší rodiny chalupářů vystačiliy s hutnějšími polévkami jako kulajda či bramboračka a jídly z brambor a zelí.

Důležitým zdrojem suroviny jsou samozřejmě i šumavské lesy: houby, lesní ovoce, zvěřina. V rodném listě má Šumavu zapsanou vošouch neboli houbový bramborák, šmorna (sladké jídlo z mléka, krupice a vajec), couračka (polévka), kuba, cmunda či zelníky.

Jestli na Šumavě budete trávit dovolenou, rozhodně si tady nasbírejte houby, natrhejte borůvky a nakupte med (například v Rodinném včelařství Ratajových v Malčici u Velešína). Do Turnerovy chaty v Povydří pro změnu vyražte na stehýnka z divokých kachen a minout byste neměli ani slavnou Hospůdku U Štěpána v biofarmě Vojetice.

Trhanec

Trhanec

Doba přípravy: 40 minut + 8 – 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 velkých vajec
  • 400 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • 100 g másla
  • 50 g mandlových lupínků
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 600 g ovoce: borůvky, ostružiny, maliny
  • moučkový cukr na poprášení

1. Mouku prosijeme a promícháme se solí, kypřícím práškem, skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem. Zalijeme rozšlehanými vejci, mlékem, přidáme rozinky a těsto necháme alespoň 30 minut odležet.

2. Na pánvi postupně rozehřejeme lžíci másla, nalijeme na něj polovinu těsta, posypeme dílem mandlových lupínků a opečeme z jedné strany.

3. Při otáčení placku natrháme vidličkou na menší kousky, posypeme polovinou cukru a opékáme, dokud není placka hotová a cukr nezkaramelizuje. Stejně připravíme i druhou polovinu těsta.

4. Hotové trhance rozdělíme na porce, poprášíme na talíři moučkovým cukrem a podáváme s omytým a osušeným ovocem rozděleným do misek.

Tip: Do těsta můžete použít rozinky naložené v rumu. Nebo zkuste na pánvi nejdřív opéct na másle plátky oloupaných hrušek nebo jablek a pak je zalít těstem.

Houbový kuba z krup

Houbový kuba z krup

Doba přípravy: 2 hodiny + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 300 g krup
  • 100 g sušených hub
  • sůl
  • 3 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • drcený kmín
  • 2–3 stroužky česneku
  • majoránka

1. Kroupy i houby necháme každé zvlášť namočené ve studené vodě. Slité a propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vaříme doměkka. Stejně uvaříme i namočené houby a pokrájíme je.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček vymažeme lžící sádla. V hrnci rozehřejeme zbylé sádlo, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a kmín.

3. Přidáme scezené kroupy, povařené houby, prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a pepřem, přilijeme trochu vody z povařených hub a promícháme.

4. Směs přendáme do pekáčku, uhladíme a pečeme 10–15 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Vyzkoušejte také kubu z pohankových krup, jáhlového nebo rýžového kubu.

Kachní kaldoun

Kachní kaldoun

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l kachního vývaru
  • 100 g širokých nudlí nebo flíčků
  • obrané maso a nasekané drůbky
  • 1 žloutek
  • 1/2 hrnku mléka
  • čerstvá petržel

1. Zeleninu očistíme a pokrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm cibuli, přihodíme pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a společně orestujeme.

3. Zasypeme hladkou moukou, vzniklou jíšku se zeleninou zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem a povaříme 20–25 minut. Těstoviny povaříme doměkka v osolené vodě.

4. Do hrnce s polévkou přidáme pokrájené drůbky, obrané maso a žloutek rozšlehaný v mléce, společně krátce povaříme.

5. Polévku rozdělíme na talíře a ozdobíme najemno pokrájenou petrželkou.

Kachní vývar

2–3 kachní skelety, odstřižené konce křídel, krky, droby propláchněte studenou vodou, nasekejte na menší kusy, zalijte vodou, přidejte očištěnou mrkev, petržel, kousek celeru, cibuli i se slupkou, stroužek česneku, přiveďte k varu. Sbírejte vzniklou pěnu z povrchu vývaru, přidejte sůl, 6–8 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, dva bobkové listy. Nechte vývar táhout 2–3 hodiny, pak jej slijte. Zeleninu a koření vyhoďte, ze skeletů oberte maso, droby pokrájejte. Stejným způsobem můžete připravit vývar z kuřete.

Zelníky

Zelníky

Doba přípravy: 160 minut + 25 minut pečení

  • 200–300 ml mléka
  • 1,5 kostky droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • 700 g brambor uvařených ve slupce
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 menší cibule
  • 4 lžíce sádla
  • kmín
  • cukr
  • 200 g anglické slaniny

1. Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme vzejít kvásek.

2. V míse utřeme máslo s vejci a se solí, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, kvásek, mouku a přilejeme část mléka. Zpracujeme nelepivé tužší těsto, podle potřeby přisypeme mouku nebo přilijeme mléko. Těsto necháme alespoň hodinu vykynout v teple přikryté utěrkou.

3. Kysané zelí pokrájíme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na lžíci sádla orestujeme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, cukr, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu a promícháme.

4. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na silnější placku, vykrájíme z něj větší skleničkou kolečka a rozdělíme na ně náplň.

5. Zelníky zabalíme jako buchty a necháme dalších 20–30 minut kynout.

6. V pekáči necháme rozehřát zbylé sádlo. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zelníky omočíme v rozehřátém sádle na plechu a klademe je vedle sebe. Pečeme 20–25 minut ve vyhřáté troubě.

Kulajda se zastřeným vejcem

Kulajda se zastřeným vejcem

Doba přípravy: 15 minut + 40 minut vaření

  • hrst čerstvých nebo sušených hub, předem namočených
  • 4 lžíce másla
  • 5–6 brambor
  • 3 lžíce mouky
  • 1 l kuřecího vývaru (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 250 ml smetany
  • 2–3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml octa
  • 4 vejce
  • kopr

1. Očištěné syrové houby pokrájíme a na lžíci másla podusíme. Sušené a namočené jen pokrájíme, vodu z nich uchováme do polévky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.

2. Ze zbytku másla a mouky uděláme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme brambory, houby, sůl, pepř, kmín a povaříme doměkka.

3. Vmícháme smetanu, dochutíme cukrem a několika lžícemi octa a necháme krátce přejít varem.

4. V širším mělčím hrnci přivedeme vodu a zbylý ocet k varu, stáhneme plamen, aby se voda jen mírně vařila. Vejce rozklepneme do sběračky, vodu v hrnci rozmícháme, aby se udělal uprostřed vír, a vložíme vejce. Vidličkou přihrneme bílek ke žloutku a povaříme asi tři minuty, opatrně vyjmeme z vroucí vody. Stejně postupujeme se zbylými vejci.

5. Do hotové polévky zamícháme nasekaný kopr, rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme zastřeným vejcem.

Tip: Uvařte vejce natvrdo a pokrájejte je na měsíčky, rozdělte na talíře a zalijte polévkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...