Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. ledna 2022 Zdeněk

Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

  0:02
Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek. Jestli máte ještě o prázdninách pár volných dní, zajeďte si do kraje brambor, kyselého mléka a zelí a pochutnejte si na autentických vzorcích minulosti.

Štrachanda | foto: www.czechtourism.cz

Co byste měli určitě v Chodsku a okolí koupit a co ochutnat

PIVA: V Dobřanech je pivovar a restaurant Modrá hvězda, kde můžete jen teď v létě ochutnat Dobřanského anděla, 23° extra speciál. Vyrábějí tu i pivní kosmetiku, třeba zklidňující balzám po holení s pivem a panthenolem, sprchové gely, pivní šampon.

KOLÁČE: Specialitou Pekárny a cukrárny Marie Vondrovicové Bořice jsou chodské koláče. Za koláči vyražte i do Krchleb.

VÍNO: Medové archivní víno z Nové Pasečnice u Domažlic od pana Stibůrka.

ZMRZLINA: V Klatovech na náměstí si dejte točenou nebo kopečkovou zmrzlinu prodávanou ze stařičkého automobilu. Je vařená podle starých receptur z opravdového mléka a smetany.

Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálka, mětánky, maltošny... skoro máte pocit, že si z vás místní dělají legraci a tyhle názvy si vymýšlejí. Ale ne, jsou to všechno jídla, na něž dává suroviny kraj v oblasti Českého lesa, ale i Horní Falce a Dolního Bavorska, a která si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin, a tak existují v mnoha variantách.

Možná se divíte, proč jsme nezařadili recept na chodské koláče, ale koláčů už bylo v ostatních krajových kuchařkách tolik, že jsme pro jednou sladké vynechali.

Návodů na pravé chodské koláče najdete na internetu spoustu, takže můžete zkusit své štěstí hned několikrát a pak se pořádně vyřádit při zdobení. Téměř každá chodská rodina zdobí koláče podle svého, ale existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit.

Buď koláč namazat celý tvarohem a na něj pak přidat povidla a mák, rozinky a mandle, nebo merhovat do proužků (tvaroh, mák, povidla a pořád dokola) – takovým koláčům se pak říká"panské". Na závěr zkuste novinku: polijte koláč sladkou smetanou s cukrem a rumem.

Plzeňský karbonát

Plzeňský karbonát

Doba přípravy: 30 minut + 80–90 minut
Množství: 4 osoby

  • 800 g hovězího zadního
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 2 velké cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 6 lžic sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 200–250 ml piva
  • 2 párky
  • hladká mouka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hovězí maso nakrájíme na plátky, po obvodu nakrojíme, aby se při opékání nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

2. Jednu cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme tři lžíce sádla a cibuli na něm orestujeme.

3. Na cibulové směsi opečeme plátky masa, přidáme rajský protlak, podlijeme pivem a podusíme doměkka.

4. Párky podélně přepůlíme, ozdobně nařízneme. Uzeninu opečeme.

5. Na talíře rozdělíme porce masa, přelijeme je omáčkou a ozdobíme opečenou uzeninou a opečenými cibulovými kroužky a upečeným česnekem. Návod na jejich přípravu najdete v boxu níže. Jako přílohu podáváme rýži, šťouchané nebo vařené brambory.

Tip: Hovězí maso můžete před nakrájením na plátky prošpikovat slaninou. Upečené stroužky česneku vymáčkněte a promíchejte s bramborami.

Jak na křupavou cibulku: cibuli oloupejte, pokrájejte na tenká kolečka a ty rozeberte. Do misky nasypte hladkou mouku a kolečka v ní obalte. Přebytečnou mouku oklepejte a cibuli dejte do rozpáleného oleje. Jakmile zezlátne, vyndejte ji na talíř vyložený papírovým ubrouskem a nechte okapat.

Jak na pečený česnek: dvě česnekové hlavičky přepulte. Řeznou stranu česneku potřete trochou sádla. Každou polovinu zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby (180 °C) na 40 minut. Česnek vybalte a dopečte dalších 10 minut.

Polévka brčálka

Polévka brčálka

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká hrst listů šťovíku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 starší housky
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany

1. Listy šťovíku propláchneme studenou vodou a jemně osušíme v utěrce. Odstřihneme silnější části stonku, větší lístky natrháme nebo překrojíme.

2. Z másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a polévku 20 minut provaříme.

3. Housky pokrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi dozlatova.

4. Provařenou polévku scedíme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, přilijeme smetanu, krátce povaříme.

5. Do polévky přidáme šťovíkové listy a necháme prohřát. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.

Tip: Někde se brčálka připravuje z části šťovíkových listů a části listů fialek, podušených na másle, přepasírovaných, zasypaných moukou a zavařených s vývarem.

Pivní polévka

Pivní polévka je typicky české jídlo

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6–8 silnějších plátků staršího tmavého chleba
  • 500 ml piva
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla nebo másla
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 vejce
  • čerstvá petržel

1. Z poloviny chlebových plátků okrájíme kůrku. Nakrájíme na kousky, opečeme nasucho na pánvi a zalijeme pivem. Necháme odstát a rozmícháme.

2. Druhou polovinu chleba nakrájíme na kostičky a na pánvičce nebo na plechu v troubě nasucho opečeme.

3. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Na sádle orestujeme v hrnci cibuli, přelijeme vývarem a přivedeme k varu.

4. Do vroucího vývaru přilijeme směs piva a chleba, dochutíme solí, pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem.

5. Do hotové polévky přimícháme rozšlehaná vejce a povaříme další asi tři minuty. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a opečeným chlebem.

Tip: Pivní polévka podle Sandtnerové: V hrnci dobře umícháme litr piva se 6 žloutky a 100 g cukru. Nádobu postavíme na plotnu a polévkou stále mícháme, až se dobře prohřeje. Vařit se nesmí. Potom do ní přidáme 20 g másla, polévku promícháme a hned podáváme. Můžeme přidati z 1/4 citronu šťávu.

Štrachanda

Štrachanda

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst sušených hub
  • sklenička mléka nebo smetany
  • 3 velká vejce
  • sklenička krupice
  • 1 malá cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g uzeného masa nebo škvarků
  • 750 g brambor uvařených ve slupce
  • 3 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • majoránka

1. Sušené houby pokrájíme a přelijeme směsí rozšlehaného mléka s vejci a krupicí, necháme odstát asi 20 minut.

2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme nebo najemno pokrájíme. Uzené maso nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček vymažeme lžící sádla a vysypeme strouhankou.

4. Na zbylém sádle orestujeme cibuli, přidáme maso, česnek a společně opečeme. Hotovou směs okořeníme solí, pepřem a majoránkou.

5. Vymazaný a vysypaný pekáček vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme cibulí s uzeným masem, zakryjeme zbylými plátky brambor a dáme zapéct na 20 minut.

6. Přelijeme houbovou směsí a pečeme dalších 10–15 minut.

Tip: Brambory najemno nastrouhejte, promíchejte s hrnkem mléka, 2 vejci, hrnkem krupice, strouhanky, pokrájeným uzeným masem, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Směs vylijte do vymaštěného pekáčku a zapečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pár dělí sedmatřicet let, chtějí založit rodinu

Jednašedesátiletá Cheryl McGregorová plánuje se svým o sedmatřicet let mladším manželem Quranem založit rodinu. Sama už...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Pikantní polévka, zázvor nebo banán. Zkuste tyto novoroční vyprošťováky

Začátek nového roku bývá někdy docela krušný. Když jsme to během jeho vítání přehnali s alkoholem, můžeme mít hlavu...

Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Při hubnutí nepodceňujte polední jídlo. Tipy na zdravé a chytré obědy

Dali jste si novoroční předsevzetí, že se letos budete stravovat zdravěji a do prázdnin shodíte „pandemická“ kila? V...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Sineád O’Connorová šla na pohřeb syna v teplákovce, do rakve dala cigarety

Sedmnáctiletý syn Sineád O’Connorové (55) spáchal začátkem ledna sebevraždu. Zpěvačka skončila následně v péči...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...