Co se k čemu hodí?
Pohankové kroupy jsou výbornou surovinou pro přípravu rizota, zapékaných pokrmů, salátů, příloh či náplní do zeleniny.
Pohanková lámanka vzniká mlynářským zpracováním pohanky, hodí se jako zavářka do polévky, k přípravě placiček, kaše, karbanátků. Dá se s ní plnit zapékaná zelenina nebo se může použít jako posypka těsta před pečením.
Pohanková mouka je vhodná jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti a používá se také jako výborné pojivo, takže ji využijete při přípravě různých těst, knedlíků, noků, halušek, palačinek či omelet. Ve Francii se z ní vyrábějí tradiční palačinky.
Krupice z pohanky se dá využít jako hrubá mouka či klasická krupice. Hodí se k přípravě kaší, zavářek do polévek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků.
Slupky z pohanky se používají na přípravu čajů a odvarů, oblíbené jsou i jako náplň do polštářů.
Pohankové vločky v kuchyni použijte stejně jako ty běžnější ovesné: do ranního müsli, do polévek, karbanátků, sekané či na přípravu zdravé kaše.
Pohankové pukance jsou vlastně takové pohankové burizony, takže šup s nimi do jogurtů, polévek či na pánvičku a obalit karamelem nebo na talíři zalít čokoládou.
Neloupaná pohanka slouží jen k nakličování. V žádném případě není určena k vaření.
Náš tip: Zkuste si zasadit semínka neloupané pohanky, vyrostou vám rostlinky, které jsou na rutin mnohem bohatší než semena. Mladé lístky i nať použijte do salátů, k posypání chleba s máslem či tvarohem nebo do polévky.