Ingredience
Postup
- Do mísy nasypeme mouku s cukrem, přidáme nakrájené změklé máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej v lednici asi 1 hodinu odležet. Omyté a vypeckované švestky i blumy nakrájíme na kousky.
- V kastrůlku povaříme pohanku s mlékem do zhoustnutí, zhruba 10 minut. Pak ji pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na jemno. Směs ochutíme cukrem a skořicí a vmícháme máslo spolu s polovinou nasekaných ořechů. Náplň necháme mírně vychladnout.
- Těsto rozválíme a doprostřed navršíme pohankovou náplň, na kterou poklademe švestky a blumy. Pak těsto zabalíme do štrúdlu a povrch posypeme zbylými ořechy. Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Podáváme přelité javorovým sirupem.