Pohankovo-švestkový štrúdl

1 hodnocení

Pokud vás tento štrúdl nezaujal na fotce, tak ho musíte ochutnat. Protože neodoláte.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 85 min

Ingredience

8 PORCE +

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    480 KCal

    22 %

    20 %

  • Energie

    2008 KJ

    22 %

    20 %

  • Sacharidy

    53,9 g

    61 %

    54 %

  • Vláknina

    4,9 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    10,7 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    23,7 g

    37 %

    34 %

  • nasycené

    9,8 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mísy nasypeme mouku s cukrem, přidáme nakrájené změklé máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej v lednici asi 1 hodinu odležet. Omyté a vypeckované švestky i blumy nakrájíme na kousky.
  2. V kastrůlku povaříme pohanku s mlékem do zhoustnutí, zhruba 10 minut. Pak ji pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na jemno. Směs ochutíme cukrem a skořicí a vmícháme máslo spolu s polovinou nasekaných ořechů. Náplň necháme mírně vychladnout.
  3. Těsto rozválíme a doprostřed navršíme pohankovou náplň, na kterou poklademe švestky a blumy. Pak těsto zabalíme do štrúdlu a povrch posypeme zbylými ořechy. Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Podáváme přelité javorovým sirupem.
Autor:

Podobné recepty

Sušenkové řezy s pudinkem a malinami

S tímto moderním dezertem vždycky zabodujete.

Punčové řezy

Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.