Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

10 PORCE +

Na sušenky:

Na polevu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    412 KCal

    19 %

    17 %

  • Energie

    1723 KJ

    19 %

    17 %

  • Sacharidy

    67,8 g

    77 %

    68 %

  • Vláknina

    1,3 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    4,4 g

    7 %

    6 %

  • Tuky

    13,5 g

    21 %

    19 %

  • nasycené

    7,8 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z mouky, cukru, soli, vejce a nakrájeného vychlazeného másla připravíme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na hodinu do chladničky.
  2. Odleželé těsto vyválíme na plát a nakrájíme na obdélníky o rozměrech přibližně 5 × 8 cm. Polovinu z nich potřeme prošlehaným vejcem a do středu vždy naneseme lžičku citronového krému nebo citrusového džemu.
  3. Přiklopíme zbylými obdélníčky a okraje dobře přitiskneme. Sušenky propícháme vidličkou a pečeme asi 30 minut při 180 °C. Necháme je vychladnout.
  4. Na polevu promícháme cukr se sušenými borůvkami a za stálého šlehání přiléváme po lžících mléko do medové konzistence. Sušenky jí přelijeme a posypeme jedlými květy.
Autor:

Podobné recepty

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.

Žloutkové řezy

Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.

Pomerančové řezy

Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.

Meruňkový sorbet

Není nad domácí sorbet.

Paris-Brest s ostružinami

Tradiční francouzský dezert.