Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

aktualizováno 
Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár století. Naši prapředkové totiž při pečení používali mouku celozrnnou a výživoví poradci radí opět se k tomuto zvyku vrátit. Je totiž bohatší na živiny a zdravější.
Část 1/4
Litý celozrnný jablečný perník

Litý jablečný perník

Ingredience:

  • 2 jablka + na ozdobu
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 180 g celozrnné žitné mouky
  • 270 g celozrnné pšeničné mouky
  • 90 g hladké pohankové mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 180 g třtinového cukru
  • 50 g hořké čokolády

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Olej nalijeme do mísy, přidáme mléko a přimícháme rozšlehaná vejce.
  2. Všechny druhy mouky promícháme s práškem do pečiva, sodou a kakaem. Pak je postupně prosijeme do mísy s tekutými surovinami. Přisypeme cukr a nakonec do těsta zapracujeme kousky jablek.
  3. Na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. 
  4. Čokoládu nastrouháme a nasypeme ji na ještě horký perník. Před podáváním můžeme dozdobit kousky čerstvého jablka.
Autoři: ,

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Rychlý jogurtový pohár s ovocem a karamelem

Ke snídani i ke svačině si můžete vyrobit domácí jogurtový pohár. Vyzkoušejte náš recept, na kterém si určitě...

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

Najdete na iDNES.cz