Upečte si chleba. Celozrnný, s tymiánem nebo se sušenými rajčaty

  14:16
Jen si to představte. Křupavá propečená kůrčička a pod ní nadýchaná střídka, která se vám zrovna rozplývá na jazyku. Doma upečený chléb je největší zázrak gastronomie a je velká pravděpodobnost, že jakmile ho jednou zkusíte, už nikdy si nepůjdete do sámošky pro šumavu. Vyzkoušejte si tři různé chleby, tmavý se slunečnicovými a sezamovými semínky, bílý ovoněný bylinkami nebo rajčatový chlebíček s příchutí i vůní Středozemí.

Domácí chleba je ta největší dobrota na světě. Zkuste si ho upéct. (Ilustrační snímek) | foto: SmartPress

Nemusíte mít přitom doma pekárnu chleba, stačí obyčejná trouba, plech a pečicí papír. Domácí pečivo si zvládne upéct každý. Není to zdaleka tak těžké, jak to vypadá. Je ovšem třeba dobře připravit a používat výhradně kvalitní a čerstvé suroviny.

"Kvalita mouky, ze které budete péct, je pro výsledek naprosto zásadní," píše foodstylistka a vášnivá kuchařka Milka Volfová ve své kuchařce Chléb v hlavní roli, kterou vydal SmartPress.

Aby se chleba povedl

Než se do toho pustíte, přečtěte si 10 rad a doporučení Mileny Volfové

1. Mouka musí být čerstvá, zejména celozrnná. Čím čerstvější, tím lepší chuť.

2. Těsto nemusíte hníst silou. Lepší je těsto roztahovat a nadzvedávat, abyste do něj zapracovali vzduch.

3. Pro jeho zpracování ale můžete použít i kuchyňského robota nebo pekárnu chleba.

4. Správně vypracované tužší těsto je lesklé, hladké, nechytá se mísy. Řidší těsto by mělo na povrchu tvořit puchýře a bubliny.

5. Tuk do kynutých těst nelijeme nikdy horký, aby kvasnice nespařil.

6. Těsto dejte kynout do tepla. Vykyne i v chladu, ale trvá to déle. Pozor ale na průvan.

7. Při pečení nechte vždy těsto 5-10 minut zapéct při vyšší teplotě, pak pokračujte podle zkušenosti s vlastní troubou.

8. Když se peče moc rychle, ztlumte teplotu a můžete ho zakrýt alobalem. Když je pecen bledý, přidejte teplotu.

9. Použitím pečicího papíru si usnadníte vyndání chleba z formy.

10. Pečivo nikdy nekrájejte horké, mohlo by se srazit.

Tmavý semínkový chléb

Tmavý semínkový chléb

Doba přípravy: 20 minut + kynutí 2 hodiny a 45 minut + pečení 45 minut
Množství: na 1 bochník

  • 350 g jemné celozrnné mouky
  • 100 g žitné tmavé mouky
  • 50 g pšeničné hladké tmavé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 15 g kmínu
  • 20 g máku
  • 35 ml melasy
  • tuk na vymazání mísy
  • 50 g sezamových semínek na ozdobu
  • 300 ml vody

1. Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto. Pokud se zdá příliš tuhé, přilijeme trochu vody a znovu propracujeme.

2. Těsto dáme do tukem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně dvě hodiny kynout.

3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo hustě vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 až 220°C.

4. Vykynuté těsto na pomoučněném válu prohněteme a vytvarujeme oválný bochník, který celý obalíme v sezamových semínkách.

5. Poté jej přendáme na plech a necháme přikrytý ještě 45 minut kynout. Ostrým nožem uděláme na bochníku několik zářezů.

6. Chleba pečeme asi 45 minut, dokud nezezlátne a na poklep nezní dutě.

Tip: Chléb je lehce nasládlý. Pokud chcete spíš slanější chuť, můžete vynechat melasu.

Tymiánový chléb

Tymiánový chléb

Doba přípravy:  20 minut + kynutí 1 hodina a 30 minut + pečení 55 minut
Množství: na 2 bochníky

  • 60 g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 3 lžíce mléka na kvásek
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžičky kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 2 snítky tymiánu na ozdobu
  • voda a lžíce octa na potření

1. Promícháme cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy dáme mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidáme vzešlý kvásek a postupně přiléváme vlažnou vodu s octem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout.

3. Po vykynutí z těsta vytvarujeme dva stejně velké bochníky a přeneseme je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku uděláme nožem řez, do kterého vložíme snítku tymiánu a necháme kynuté ještě půl hodiny kynout.

4. Troubu předehřejeme na 230°C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřeme vodou a octem a prudce 5 minut zapečeme. Pak teplotu trouby snížíme na 170°C a chléb volně dopékáme asi 50 minut. Během pečení potíráme bochníky vodou a octem.

Chlebíček se sušenými rajčaty

Chlebíček se sušenými rajčaty a parmazánem

Doba přípravy: 15 minut + pečení 50 – 60 minut
Množství: na 1 chlebíček

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 300 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 10 g pokrájených sušených rajčat
  • 40 g nastrouhaného parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 180°C.

2. Do mísy prosijeme mouku, kypřicí prášek, sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak, olej a rozklepneme vajíčka.

3. Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Nakonec vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.

4. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.

5. Pečeme 50 až 60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda není chlebíček hotový.

Tip: Máte-li rádi provensálské koření, můžete jím chlebíček posypat i na povrchu – bude mít ještě výraznější chuť.

Autor:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...