Nemusíte mít přitom doma pekárnu chleba, stačí obyčejná trouba, plech a pečicí papír. Domácí pečivo si zvládne upéct každý. Není to zdaleka tak těžké, jak to vypadá. Je ovšem třeba dobře připravit a používat výhradně kvalitní a čerstvé suroviny.
"Kvalita mouky, ze které budete péct, je pro výsledek naprosto zásadní," píše foodstylistka a vášnivá kuchařka Milka Volfová ve své kuchařce Chléb v hlavní roli, kterou vydal SmartPress.
Aby se chleba povedlNež se do toho pustíte, přečtěte si 10 rad a doporučení Mileny Volfové 1. Mouka musí být čerstvá, zejména celozrnná. Čím čerstvější, tím lepší chuť. 2. Těsto nemusíte hníst silou. Lepší je těsto roztahovat a nadzvedávat, abyste do něj zapracovali vzduch. 3. Pro jeho zpracování ale můžete použít i kuchyňského robota nebo pekárnu chleba. 4. Správně vypracované tužší těsto je lesklé, hladké, nechytá se mísy. Řidší těsto by mělo na povrchu tvořit puchýře a bubliny. 5. Tuk do kynutých těst nelijeme nikdy horký, aby kvasnice nespařil. 6. Těsto dejte kynout do tepla. Vykyne i v chladu, ale trvá to déle. Pozor ale na průvan. 7. Při pečení nechte vždy těsto 5-10 minut zapéct při vyšší teplotě, pak pokračujte podle zkušenosti s vlastní troubou. 8. Když se peče moc rychle, ztlumte teplotu a můžete ho zakrýt alobalem. Když je pecen bledý, přidejte teplotu. 9. Použitím pečicího papíru si usnadníte vyndání chleba z formy. 10. Pečivo nikdy nekrájejte horké, mohlo by se srazit. |
Tmavý semínkový chléb
Doba přípravy: 20 minut + kynutí 2 hodiny a 45 minut + pečení 45 minut
Množství: na 1 bochník
- 350 g jemné celozrnné mouky
- 100 g žitné tmavé mouky
- 50 g pšeničné hladké tmavé mouky
- 2 lžičky soli
- 10 g sušeného droždí
- 100 g slunečnicových semínek
- 15 g kmínu
- 20 g máku
- 35 ml melasy
- tuk na vymazání mísy
- 50 g sezamových semínek na ozdobu
- 300 ml vody
1. Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto. Pokud se zdá příliš tuhé, přilijeme trochu vody a znovu propracujeme.
2. Těsto dáme do tukem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně dvě hodiny kynout.
3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo hustě vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 až 220°C.
4. Vykynuté těsto na pomoučněném válu prohněteme a vytvarujeme oválný bochník, který celý obalíme v sezamových semínkách.
5. Poté jej přendáme na plech a necháme přikrytý ještě 45 minut kynout. Ostrým nožem uděláme na bochníku několik zářezů.
6. Chleba pečeme asi 45 minut, dokud nezezlátne a na poklep nezní dutě.
Tip: Chléb je lehce nasládlý. Pokud chcete spíš slanější chuť, můžete vynechat melasu.
Tymiánový chléb
Doba přípravy: 20 minut + kynutí 1 hodina a 30 minut + pečení 55 minut
Množství: na 2 bochníky
- 60 g droždí
- 1 kostka cukru
- 3 lžíce mléka na kvásek
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžičky kmínu
- 500 ml vody
- 1 lžíce octa
- 2 snítky tymiánu na ozdobu
- voda a lžíce octa na potření
1. Promícháme cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy dáme mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidáme vzešlý kvásek a postupně přiléváme vlažnou vodu s octem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout.
3. Po vykynutí z těsta vytvarujeme dva stejně velké bochníky a přeneseme je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku uděláme nožem řez, do kterého vložíme snítku tymiánu a necháme kynuté ještě půl hodiny kynout.
4. Troubu předehřejeme na 230°C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřeme vodou a octem a prudce 5 minut zapečeme. Pak teplotu trouby snížíme na 170°C a chléb volně dopékáme asi 50 minut. Během pečení potíráme bochníky vodou a octem.
Chlebíček se sušenými rajčaty
Doba přípravy: 15 minut + pečení 50 – 60 minut
Množství: na 1 chlebíček
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky provensálského koření
- 300 ml podmáslí
- 2 vejce
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 10 g pokrájených sušených rajčat
- 40 g nastrouhaného parmazánu
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
2. Do mísy prosijeme mouku, kypřicí prášek, sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak, olej a rozklepneme vajíčka.
3. Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Nakonec vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.
4. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.
5. Pečeme 50 až 60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda není chlebíček hotový.
Tip: Máte-li rádi provensálské koření, můžete jím chlebíček posypat i na povrchu – bude mít ještě výraznější chuť.