Upečte si koláčky s lesním ovocem a další dobroty z celozrnné mouky

  0:55aktualizováno  0:55
Naši předkové věděli, proč jedí "vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden". Jednak byla bílá mouka drahá, a také po ní rostlo břicho a zadek, který se při práci na poli dost nehodil. My se hýbeme mnohem méně, přesto jíme bílou mouku skoro denně. Napravte to s následujícími chutnými recepty.

Koláčky s lesním ovocem | foto: archiv redakce

Koláčky s lesním ovocem

Jakou mouku?

  • Pšeničná - hodí se pro domácí pečení sladkých i slaných pochutin.
  • Špaldová - pro vaření či pečení. Oproti pšeničné má jemně oříškovou chuť.
  • Žitná - používá se k pečení chleba a medových perníčků.
  • Ječná - není vhodná pro klasické pekařské účely, ale přidává se do základů těst, zvyšuje jejich vláčnost a trvanlivost.
  • Pohanková - bez lepku. Lze z ní připravit palačinky nebo sladké sušenky, hodí se k zahuštění polévek a omáček.

Příprava 30 minut, odležení 1 hodina
Pečení 25 minut 
Na 4 koláčky:

  • 160 g hnědého přírodního cukru
  • 2 velká vejce
  • 400 g hladké celozrnné mouky
  • sůl
  • 280 g chlazeného másla
  • 2 stonky rebarbory
  • 5 lžic cukru krupice
  • 300 g směsi lesního ovoce
  • 4 lžíce jemně strouhaných mandlí
  • moučkový cukr


1. Z cukru oddělíme čtyři lžíce na posypání koláčů. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky rozšleháme vidličkou.
2. Do mísy prosejeme mouku a promícháme s trochou soli. Přidáme pokrájené chladné máslo a uděláme drobenku. Přidáme zbylý přírodní cukr, žloutky, dvě lžíce studené vody a zpracujeme na tužší těsto. Pokud se těsto drobí, přidáme trochu studené vody. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
3. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíky. V rendlíku ji zalijeme vodou, přidáme cukr a podusíme do poloměkka. Rebarboru scedíme a necháme okapat, vyvařenou sladkou šťávu uchováme.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme placky a přeneseme na plech.
5. Střed placek posypeme mletými mandlemi, strany těsta přihneme do středu a naplníme směsí podušené rebarbory a lesního ovoce, zakápneme vyvařenou sladkou šťávou z rebarbory.
6. Strany těsta přihrneme do středu, potřeme rozšlehanými bílky, posypeme přírodním cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Upečené posypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Náplň koláčů můžete obměňovat - využijte čerstvé sezonní ovoce nebo zavařené švestky okořeněné skořicí a rumem.

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou

Příprava 20 minut, kynutí 30 minut, pečení 60 minut
Na jeden chléb: 

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou
  • 170 g másla
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 250 g hladké celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypaní
  • 200 g pevnější mozzarelly na strouhání
  • 6-8 sušených rajčat naložených v oleji
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kmín


1. Z másla oddělíme lžíci a vymažeme jím formu na chlebíček, zbylé máslo rozpustíme a mléko zahřejeme. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s droždím a trochou soli. Vymazanou formu vysypeme strouhankou.
2. Mozzarellu nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, rajčata pokrájíme na silnější proužky.
3. V misce prošleháme metlou vejce s hořčicí a vlažným mlékem, přelijeme do mísy s moukou a přidáme zchladlé rozpuštěné máslo. Zaděláme na řidší těsto a necháme je půl hodiny odpočinout.
4. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do těsta vmícháme pokrájený sýr a rajčata, těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Dvě lžičky soli rozmícháme se třemi lžícemi horké vody.
5. Po půlhodině pečení potřeme povrch chleba mašlovačkou rozpuštěnou solí, posypeme kmínem a pečeme dalších 30 minut. Ke konci pečení zakryjeme formu kouskem alobalu, aby se vršek chlebíčku nepřipaloval.

NÁŠ TIP: Do těsta zpracujte zbylé maso z pečeného kuřete nebo zbytek šunky. Dochuťte prolisovaným česnekem, bylinkami.

Zapečená špalda se špenátem

Namáčení 3 dny, příprava 20 minut, vaření a pečení 90 minut 
Porce pro 4 osoby:

Zapečená špalda se špenátem
  • 350 g špaldových zrn
  • sůl
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3-4 velká vejce
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • strouhanka na vysypání
  • 2 lžíce oleje
  • muškátový oříšek


1. Špaldu propláchneme, zalijeme vodou a necháme tři dny bobtnat, každý den propláchneme a zalijeme čerstvou vodou.
2. Namočenou špaldu slijeme, vsypeme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou, osolíme a povaříme na mírném plameni doměkka.
3. Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj vodu a pokrájíme ho. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Vejce rozšleháme s trochou soli a pepře.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou.
5. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme špenát, česnek, sůl, špetku mletého muškátového oříšku, společně opečeme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
6. Slitou špaldu smícháme se špenátem, prošlehanými vejci a přendáme do zapékací mísy. Zapékáme asi 25 minut.

NÁŠ TIP: Pokud nechcete namáčet špaldová zrna, použijte špaldu už upravenou, kupte špaldové kroupy - kernotto. Kroupy stačí jen vyprat, zalít vodou a povařit doměkka.

Další stovky skvělých receptů

Na novém webu z rodiny iDNES.cz - Labužník.cz - najdete stovky dalších receptů čtenářů, tipy odborníků i fígle babiček - více zde

Autoři:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Čočková sekaná

Čočková sekaná

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Vyzkoušejte náš recept na vegetariánskou verzi sekané, kde je...

RECEPT DNE: Vepřová panenka na středomořský způsob

Vepřová panenka na středomořský způsob

Už máte dovolenou za sebou? Pak si ji můžete připomenout vynikající vepřovou panenkou na středomořský způsob. Rozhodně...

RECEPT DNE: Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Rybí prsty miluje většina dětí. Zkuste jim je vyrobit doma ve zdravější formě, než jsou ty kupované.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz