Neděle 25. září 2022, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. září 2022 Zlata

Upečte si koláčky s lesním ovocem a další dobroty z celozrnné mouky

  0:55
Naši předkové věděli, proč jedí "vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden". Jednak byla bílá mouka drahá, a také po ní rostlo břicho a zadek, který se při práci na poli dost nehodil. My se hýbeme mnohem méně, přesto jíme bílou mouku skoro denně. Napravte to s následujícími chutnými recepty.

Koláčky s lesním ovocem | foto: archiv redakce

Koláčky s lesním ovocem

Jakou mouku?

  • Pšeničná - hodí se pro domácí pečení sladkých i slaných pochutin.
  • Špaldová - pro vaření či pečení. Oproti pšeničné má jemně oříškovou chuť.
  • Žitná - používá se k pečení chleba a medových perníčků.
  • Ječná - není vhodná pro klasické pekařské účely, ale přidává se do základů těst, zvyšuje jejich vláčnost a trvanlivost.
  • Pohanková - bez lepku. Lze z ní připravit palačinky nebo sladké sušenky, hodí se k zahuštění polévek a omáček.

Příprava 30 minut, odležení 1 hodina
Pečení 25 minut 
Na 4 koláčky:

  • 160 g hnědého přírodního cukru
  • 2 velká vejce
  • 400 g hladké celozrnné mouky
  • sůl
  • 280 g chlazeného másla
  • 2 stonky rebarbory
  • 5 lžic cukru krupice
  • 300 g směsi lesního ovoce
  • 4 lžíce jemně strouhaných mandlí
  • moučkový cukr

1. Z cukru oddělíme čtyři lžíce na posypání koláčů. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky rozšleháme vidličkou.
2. Do mísy prosejeme mouku a promícháme s trochou soli. Přidáme pokrájené chladné máslo a uděláme drobenku. Přidáme zbylý přírodní cukr, žloutky, dvě lžíce studené vody a zpracujeme na tužší těsto. Pokud se těsto drobí, přidáme trochu studené vody. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
3. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíky. V rendlíku ji zalijeme vodou, přidáme cukr a podusíme do poloměkka. Rebarboru scedíme a necháme okapat, vyvařenou sladkou šťávu uchováme.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme placky a přeneseme na plech.
5. Střed placek posypeme mletými mandlemi, strany těsta přihneme do středu a naplníme směsí podušené rebarbory a lesního ovoce, zakápneme vyvařenou sladkou šťávou z rebarbory.
6. Strany těsta přihrneme do středu, potřeme rozšlehanými bílky, posypeme přírodním cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Upečené posypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Náplň koláčů můžete obměňovat - využijte čerstvé sezonní ovoce nebo zavařené švestky okořeněné skořicí a rumem.

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou

Příprava 20 minut, kynutí 30 minut, pečení 60 minut
Na jeden chléb: 

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou
  • 170 g másla
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 250 g hladké celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypaní
  • 200 g pevnější mozzarelly na strouhání
  • 6-8 sušených rajčat naložených v oleji
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kmín

1. Z másla oddělíme lžíci a vymažeme jím formu na chlebíček, zbylé máslo rozpustíme a mléko zahřejeme. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s droždím a trochou soli. Vymazanou formu vysypeme strouhankou.
2. Mozzarellu nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, rajčata pokrájíme na silnější proužky.
3. V misce prošleháme metlou vejce s hořčicí a vlažným mlékem, přelijeme do mísy s moukou a přidáme zchladlé rozpuštěné máslo. Zaděláme na řidší těsto a necháme je půl hodiny odpočinout.
4. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do těsta vmícháme pokrájený sýr a rajčata, těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Dvě lžičky soli rozmícháme se třemi lžícemi horké vody.
5. Po půlhodině pečení potřeme povrch chleba mašlovačkou rozpuštěnou solí, posypeme kmínem a pečeme dalších 30 minut. Ke konci pečení zakryjeme formu kouskem alobalu, aby se vršek chlebíčku nepřipaloval.

NÁŠ TIP: Do těsta zpracujte zbylé maso z pečeného kuřete nebo zbytek šunky. Dochuťte prolisovaným česnekem, bylinkami.

Zapečená špalda se špenátem

Namáčení 3 dny, příprava 20 minut, vaření a pečení 90 minut 
Porce pro 4 osoby:

Zapečená špalda se špenátem
  • 350 g špaldových zrn
  • sůl
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3-4 velká vejce
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • strouhanka na vysypání
  • 2 lžíce oleje
  • muškátový oříšek

1. Špaldu propláchneme, zalijeme vodou a necháme tři dny bobtnat, každý den propláchneme a zalijeme čerstvou vodou.
2. Namočenou špaldu slijeme, vsypeme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou, osolíme a povaříme na mírném plameni doměkka.
3. Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj vodu a pokrájíme ho. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Vejce rozšleháme s trochou soli a pepře.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou.
5. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme špenát, česnek, sůl, špetku mletého muškátového oříšku, společně opečeme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
6. Slitou špaldu smícháme se špenátem, prošlehanými vejci a přendáme do zapékací mísy. Zapékáme asi 25 minut.

NÁŠ TIP: Pokud nechcete namáčet špaldová zrna, použijte špaldu už upravenou, kupte špaldové kroupy - kernotto. Kroupy stačí jen vyprat, zalít vodou a povařit doměkka.

Další stovky skvělých receptů

Na novém webu z rodiny iDNES.cz - Labužník.cz - najdete stovky dalších receptů čtenářů, tipy odborníků i fígle babiček - více zde

Autoři:
  • Nejčtenější

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Ženě se podařilo radikálně zhubnout, s kily šla dolů i ňadra

Natasha Pehrsonová z USA zveřejnila svou proměnu, která jí trvala šestnáct měsíců. Za tu dobu pomocí zdravé stravy a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sebevražedný boj těla. Autoimunitní nemoc má už každý pátý, říká imunolog Hořejší

Premium Někdy se stane, že se naše tělo splete a imunitní systém zaútočí protilátkami na vlastní tkáně. Tak vznikají...

Deset varovných signálů, že máte moc stresu

Bušení srdce, zrychlený dech nebo svíravý pocit kolem žaludku zažívá občas asi každý. Problém nastává, když se tyto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebinární pár šokuje veřejnost, cítí se být mimozemskými bytostmi

Partneři Hannah Rose Daltonová a Steven Raj Bhaskaran žijí v Paříži a pro mnohé jsou extrémem, protože se prezentují...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Zesnulá královna bude i za stovky let vypadat jako živá, říká balzamovač

Premium Trvající pieta ve Velké Británii za zesnulou královnu Alžbětu II. a vystavení rakve vyvolává mimo jiné řadu otázek...

Nevyhazujte nic, co se dá ještě použít. Jak chytře zpracovat celou zeleninu

Každý z nás je naučený používat určitou část zeleniny, na kterou je zvyklý. Ale to je velká škoda. Protože velmi dobře...

O posledním fleku ve finálové šestnáctce Masterchefa rozhodla Besky

„Tahle soutěž není pro starý,“ konstatovala jedna z amatérských kuchařek, když vypadl zkušený adept na postup do...

KVÍZ: Jak se vyznáte v grilování? Zasedněte do lavic Grilovací akademie

Grilování je celosvětový fenomén a způsob přípravy pokrmů nejen pro obyčejné nasycení žaludku, ale zároveň obřad, kdy...

Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, ukažte jí plnou spíž lahodných džemů, marmelád, kompotů, zeleninových...

Jsem těhotná, potvrdila Agáta Hanychová. Čeká dítě Jaromíra Soukupa

Agáta Hanychová (37) je po čtyřměsíčním vztahu s podnikatelem Jaromírem Soukupem (53) podle informací bulváru těhotná....

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Kvůli sousedům nemohu v bytě topit. Oni nemají problém, tak nic neřeší

Bydlím v bytovém domě, který spravuje společenství vlastníků. Letos jsem se přestěhovala z bytu číslo 9 do bytu číslo...

Český vynálezce samodofukovací pneumatiky vysoudil 1,6 miliardy

Firma Goodyear & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun)....

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...