Sobota 13. srpna 2022, svátek má Alena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 13. srpna 2022 Alena

Jídla z celozrnné mouky: druhá várka zdravých a chutných receptů

  0:13
Celozrnná mouka je dobrá pro vaše zažívání. A nemusí platit, že co je zdravé, není moc dobré. Zařaďte ji proto do svého každodenního jídelníčku. Přinášíme druhou část receptů.

Jablkové košíčky. | foto: Isifa

Zapečené misky s pórkem a uzeným


Zapečené misky s pórkem a uzeným.Příprava: 75 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celozrnné pšeničné mouky
* sůl
* 100 g sádla
* 140 g másla
* 3–4 lžíce studené vody
* 40 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* muškátový oříšek
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 žloutek
* 1 pórek
* 200 g plátků moravského uzeného

1. Mouku promícháme se solí, promneme se sádlem a 100 g másla, přidáme vodu a zpracujeme rychle na těsto. Necháme odpočinout v chladu alespoň hodinu.
2. Rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a minutu restujeme, přidáme mléko, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a asi deset minut za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přepasírovanou vychladlou omáčku dochutíme parmazánem a přimícháme žloutek.
3. Těsto si rozdělíme podle počtu misek a rozválíme na kolečka, kterými vyložíme vymazané zapékací misky. Naplníme pórkem a uzeným masem nakrájeným na plátky, zalijeme omáčkou a zapékáme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi půl hodiny.

NÁŠ TIP

Těsto i předpečené misky můžete zmrazit, použijte jen tolik, kolik zrovna potřebujete.

Jablkové košíčky

Jablkové košíčky.Příprava: 40 minut + pečení 15–20 minut

Na 12 košíčků

Těsto
* 200 g celozrnné mouky
* 100 g másla
* špetka soli
* 1 lžíce cukru moučka
* 2–3 lžíce studené vody
* 1 lžíce lněných semínek

Náplň
* 70 g másla
* 200 g hnědého cukru
* 2 velká vejce
* 60 ml smetany
* 2 jablka
* 1/2 hrnku rozinek
* lžička skořice
* 1 zakysaná smetana

1. Z daných surovin vypracujeme těsto a dáme ho do chladničky. Po vychladnutí ho rozválíme a vykrájíme z něj 12 koleček, kterými vyložíme vymazanou formu na muffiny.
2. Máslo vyšleháme s hnědým cukrem, pak přidáme vejce, na závěr přimícháme smetanu.
3. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky.
4. Košíčky naplníme máslovou hmotou, přidáme na plátky nakrájená jablka, rozinky a zapečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 15 až 20 minut. Podáváme se šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Náplň košíčků můžete obměňovat – vyzkoušejte například hrušky, banány či švestky.

Pizza se špenátem a oříšky

Pizza se špenátem a oříšky.Příprava: 2 hodiny + pečení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 1 hrnek teplé vody
* 1 kostka droždí
* 1 lžička cukru
* 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 ml mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 300 g rozmrazeného listového špenátu
* 2 stroužky česneku
* bazalka
* 400 g strouhaného sýra
* 100 g piniových oříšků

1. Připravíme si kvásek z trochy teplé vody,droždí a cukru. Když vyběhne, promícháme ho s moukou, solí, lžící oleje a zbytkem vody. Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout na dvojnásobek původního objemu v míse vymazané olejem, přikryté.
2. Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Těsto rozdělíme na 4 díly, vytvoříme bochánky a necháme ještě chvíli vykynout. Pak z nich vypracujeme 4 pizzy.
3. V mléce prošleháme mouku, povaříme do zhoustnutí, ochutíme pepřem a solí. Vymačkaný překrájený špenát na chvíli prohřejeme na pánvi s orestovanými plátky česneku, osolíme,ochutíme bazalkou.
4. Pizzu položíme na plech s pečicím papírem, polijeme částí omáčky, dáme část špenátu, strouhaného sýra a zapečeme. Oříšky přidáme ke konci, aby nezhořkly.

NÁŠ TIP

Doprostřed pizzy na omáčku rozklepněte vejce a schovejte ho mezi špenát a sýr. Přidat můžete i slaninu nebo orestované kousky kuřecího masa. Místo bílé omáčky použijte oblíbený rajčatový základ.

Autoři:
  • Nejčtenější

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Ženu nazývají Hulkem, fanoušky ohromuje velkými svaly

Šestatřicetiletá Fafa Araujo z Brazílie našla zálibu v posilování a díky tomu docílila extrémně svalnaté postavy. Za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Marty: Seznámila jsem bratra s kamarádkou, byla to chyba

Měla jsem skvělou kamarádku, byly jsme jako sestry. Poznaly jsme se v mé první práci a mě nenapadlo nic lepšího, než...

Jedenáctiměsíční chlapec váží jako tříleté dítě, na ulici budí pozornost

Malý Kason z New Yorku se narodil s běžnou porodní hmotností. Měl tři a půl kilogramu a byl naprosto zdravý. Po dvou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Magda Malá zhubla patnáct kilo a štíhlou postavu si stále drží

Zpěvačka Magda Malá alias Lorraine z Draculy si dala předloni k narozeninám dárek – shodila patnáct kilogramů. I letos...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

  • Další z rubriky

Jde to i bez mrazničky. Existuje více způsobů, jak skladovat potraviny

Premium Většina ovoce a zeleniny, ale i bylinek nebo hub má v létě nejlepší chuť a obsahuje také nejvíce cenných vitaminů,...

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Manuál, jak se vyznat ve zmrzlinách a sorbetech. A tipy na domácí výrobu

V horkých letních dnech není lepšího osvěžení, než je ledová zmrzlina, jejíž přípravu zvládnete i doma. A v obchodech...

Vzpomínky na léto budou sladké a ovocné. Sedm tipů na domácí zavařování

Léto je v plném rozpuku, kromě sluníčka se tak radujeme ze spousty sladkého ovoce a dobrých chutí. Co všechno se dá z...

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...