Orient na talíři: Tikka Masala, kuřecí Tandoori a jehněčí špízy

  0:35aktualizováno  0:35
Máte rádi orientální kuchyni plnou barev a vůní, které lahodí oku i chuťovým pohárkům? Vyzkoušejte klasiku indické kuchyně kuřecí Tandoori, Tikka Masala nebo jehněčí špízy ovoněné čerstvými bylinkami.

Kuřecí Tandoori | foto: archiv McCain

Kuřecí TandooriKuřecí Tandoori

Pro 4 - 6 osob
Příprava
: 45 minut

* 800 g stehenních řízků
* koření Tandoori
* 200 ml plnotučného bílého jogurtu
* šťáva z jedné limetky
* sůl, pepř

1. Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme, opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí.
2. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180 stupňů nebo na grilu v alobalu cca 30 - 45 minut.
3. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Tikka MasalaTikka Masala

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
45 minut

* 1 lžíce pasty Masala
* 1 velká cibule
* 1 lžíce másla
* 4 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lilek
* 4 ks kuřecích prsních řízků
* 800 g loupaných rajčat (2 plechovky)
* hrst nasekaného čerstvého koriandru
* 100 ml tučné smetany

1. Na oleji s máslem orestujeme cibuli nasekanou najemno. Přidáme pastu Masala a zlehka orestujeme.
2. Přidáme lilek na kostičky, rajčatový protlak, krájená rajčata a na větší kousky nakrájené maso. Pomalu dusíme.
3. Když je maso měkké, omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Nakonec vmícháme čerstvý koriandr.
4. Podáváme s rýží basmati, pečenými bramborami nebo plackami čapátí.

TIP: Jako přílohu můžete vyzkoušet také kořeněné hranolky s příchutí Indie.

Jehněčí špízy s mátou a koriandremJehněčí špízy s mátou a koriandrem

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
15 minut + 8 - 10 minut grilování

* 800 g mleté jehněčí plece
* 1/2 svazku máty, nasekané
* 1/2 svazku koriandru, nasekaného
* špetka kurkumy
* špetka mletého chilli koření
* citronová kůra

1. V míse smícháme všechny ingredience. Na jehly nebo špejle napichujeme přibližně 50 g masové hmoty.
2. Grilujeme po obou stranách 8 až 10 minut.
3. Podáváme se zeleninovým salátem a opečenými bramborami nebo chlebovými plackami.

Recepty připravil šéfkuchař Martin Polačko

několik slov o šéfkuchaři

Vaření je pro Martina Polačka velkou vášní odjakživa. V průběhu svéŠéfkuchař Martin Polačko praxe působil na Slovensku, v Čechách a ve Spojených státech, dále v Thajsku a Itálii. Má velký vztah k mezinárodní, zejména orientální a italské kuchyni. Pracoval v několika restauracích zaměřených na fine-dining, působil i jako lektor kurzů vaření, poskytuje konzultace pro restaurace a jiné subjekty, zaměřuje se i na food styling. V současné době také spolupracuje s potravinářskou firmou McCain.

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Vémoly je mi líto. Bez něj bychom O2 arenu nevyprodali, říká šéf Oktagonu

Karlos Vémola a Attila Végh. První jmenovaný po dvou minutách padá v Oktagonu k zemi a píše tím další část příběhu,...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

RECEPT DNE: Cibulačka se sýrovým chlebem

Vyzkoušejte na zahřání uvařit silnou cibulačku se sýrovým chlebem. Rozhodně si pochutnáte a navíc je ideální i na...

INSPIRACE NA VÁNOCE: Vánoční cukroví letos o  něco zdravěji
INSPIRACE NA VÁNOCE: Vánoční cukroví letos o něco zdravěji

Brzy tu máme první adventní neděli, a tak je načase začít sbírat recepty na vánoční cukroví. Z čeho tahle tradice vznikla a jak si letos sváteční dobrůtky připravit o něco zdravěji?

Najdete na iDNES.cz