Indické kuřecí karí se sušenými brusinkami
Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 45 minut
- 2 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
- 1 cibule
- 4 kuřecí prsní řízky (asi po 120 g)
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- ½ čajové lžičky kurkumy
- 1 čajová lžička kayenského pepře
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- ½ čajové lžičky směsi Tikka Masala
- 300 g Basmati rýže
- 400 g plnotučného jogurtu (3,5 % tuku)
- 50 g vlašských jader
- 100 g celých sušených brusinek
- ½ svazku koriandru
1. Česnek, zázvor a cibuli oloupáme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nasekáme česnek a zázvor. Omyjeme kuřecí prsní řízky, osušíme je a nakrájíme je na kousky velikosti sousta.
2. Na velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme na něm kuřecí prsa ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na stranu. Do výpeku vložíme cibuli, česnek a zázvor a zpěníme je. Přidáme a zpěníme také kurkumu, kayenský pepř, koriandr a směs Tikka Masala. Přidáme kuřecí prsa a podlijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 1 až 2 minuty. Odstavíme z plotny a vmícháme jogurt (již se nesmí vařit, jinak by se jogurt srazil).
3. Rýži Basmati uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Nasekané ořechy a brusinky přidáme do karí a necháme 3 až 4 minuty táhnout. Mezitím omyjeme koriandr, osušíme jej a zdrhneme listy ze stonku. Karí podáváme s rýží a posypané koriandrem.
Jehněčí tažin s kuskusem a brusinkami
Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 80 minut
- 1 větší jemná cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 1000 g jehněčího guláše z plece
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- 1 celá skořice
- 1 čajová lžička pálivé práškové papriky
- ½ čajové lžičky římského kmínu (kumín)
- 200 ml masového vývaru
- 200 ml brusinkového džusu
- 50 g vlašských jader
- 70 g celých sušených brusinek
- 1 svazek petržele
- 250 g kuskusu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- ½ čajové lžičky kurkumy
- 500 ml zeleninového vývaru (instantního)
- 100 g mraženého hrášku
1. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme nahrubo a česnek najemno. Ve větší pánvi nebo v pekáči rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme jehněčí maso zprudka ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek, rajský protlak, jednu celou skořici, práškovou papriku a římský kmín a krátce orestujeme. Podlijeme masovým vývarem a brusinkovým džusem.
2. Přendáme do tažinu a v předehřáté troubě dusíme cca 1 hodinu (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3). Pokud nemáme speciální nádobu na tažin, můžeme použít pekáč nebo pánev s pokličkou.
3. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Petrželku omyjeme a osušíme. Ponecháme si několik lístků na ozdobení, otrháme je ze stonků a najemno nasekáme. Necháme rozmrznout hrášek. Třicet minut před koncem doby přípravy pokapeme kuskus olivovým olejem a nakypříme vidličkou. Do kuskusu přidáme ½ čajové lžičky kurkumy a přelijeme vroucím zeleninovým vývarem. Vmícháme hrášek a necháme 10 minut nasáknout. Občas nakypříme vidličkou.
4. K jehněčímu přidáme vlašské ořechy a brusinky. Přidáme a vmícháme petrželku. Jehněčí tažin podáváme společně s kuskusem. Ozdobíme zbylou petrželkou.
Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou
Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 90 minut
Na bagetu:
- 150 ml mléka
- ½ kostky droždí (20 g)
- ½ čajové lžičky cukru
- 250 g mouky
- sůl
- 1-2 polévkové lžíce oleje
- 100 g sušených brusinek
Na fondue:
- 300 g malých šalotek
- 100 ml červeného vinného octa
- 200 ml vody
- 100 ml brusinkového džusu
- 2 polévkové lžíce medu
- ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička hořčičných semínek
- 3 kuličky pepře
- 100 g čerstvých brusinek
- 500 g sýru Gruyére
- 500 g sýru Appenzeller
- 2 stroužky česneku
- 400 ml suchého bílého vína
- 2-3 polévkové lžíce škrobu
- 20 ml vermutu
- pár kapek citronové šťávy
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- pepř
- uzavíratelná sklenička (s obsahem asi 650 ml)
- 300 g švýcarského masového nářezu
- 300 g žampionů
- 1 sklenice kyselých okurek
1. Ohřejeme mléko. Rozpustíme v něm droždí a cukr. Do mísy dáme mouku, čajovou lžičku soli a olej a zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Přikryjeme a necháme odpočívat na teplém místě 30 minut.
2. Mezitím oloupáme šalotky. V hrnci svaříme ocet, vodu, brusinkový džus, 1/2 čajové lžičky soli, med, hořčičná semínka a kuličky pepře. Přidáme 250 g šalotky a čerstvé brusinky. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 10 minut. Plníme do připravených sklenic o obsahu asi 650 ml a ihned uzavřeme.
3. Sušené brusinky nasekáme nahrubo a přidáme do kynutého těsta. Vše ještě jednou prohněteme a vytvoříme bagety, které několikrát šikmo nařízneme. Bagety položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 20 minut.
4. Očistíme žampiony. Nastrouháme sýr. Oloupeme a jemně nasekáme česnek. V dostatečně velkém hrnci svaříme víno, zbytek šalotek a česnek a necháme 5 minut lehce vařit. Přecedíme přes jemné síto do rendlíku na fondue (caquelon). Svařte a po částech za stálého míchání přidáváme sýr. Škrob rozmícháme v troše vody dohladka. Dochutíme vermutem, citronovou šťávou, muškátovým oříškem a pepřem.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a namáčíme do sýrového fondue. Společně podáváme naložené cibulky a brusinky, žampiony, masový nářez a okurky.
Taštičky empanadas s náplní z mletého masa a brusinek
Množství: cca 12 kousků
Doba přípravy: 90 minut
- 125 ml a 1 polévková lžíce mléka
- 325 g mouky
- 1½ čajové lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 125 g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 polévková lžíce olivového oleje
- 200 g míchaného mletého masa
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 1 čajová lžička římského kmínu (kumínu)
- ½ čajové lžičky kayenského pepře
- 50 g nasekaných sušených brusinek
- 3-4 snítky petržele
- 1 žloutek
1. Ohřejeme mléko. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Mouku, 1/2 čajové lžičky soli a rozdrobené máslo zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Při hnětení postupně přidáváme mléko. Zabalíme těsto do fólie a necháme 30 minut stát v chladu.
2. Mezitím si oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a rozdrobené mleté maso na něm opečeme. Přidáme a zpěníme cibuli a česnek. Osolíme, přidáme papriku a římský kmín a kayenský pepř. Vmícháme brusinky a necháme vychladnout.
3. Petržel omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků a najemno nasekáme. Petrželku přimícháme do mletého masa. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto dotenka a vykrojíme 12 koleček (o průměru asi 10 cm). Smícháme žloutek a 1 polévkovou lžíci mléka.
4. Na každé vykrojené kolečko těsta položíme vrchovatou polévkovou lžíci mletého masa. Okraje potřeme vaječným mlékem, těsto přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou. Taštičky z těsta potřeme zbývajícím žloutkovým mlékem a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě (elektrická trouba: 175 °C, horkovzdušná trouba: 150 °C, plynová trouba: stupeň 2) asi 35 minut. Empanadas můžeme podávat studené i teplé.
Víte, že...… zánět močového měchýře u nás prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace. … brusinky obsahují rostlinné látky zvané proantokyanidy, které pomáhají předcházet infekcím močových cest. … podle studie Harvardské lékařské fakulty v Bostonu může konzumace 300 ml brusinkového džusu nebo 30 g sušených čerstvých brusinek denně znatelně snížit riziko návratnosti zánětů močových cest. |