Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Americké brusinky na cestě kolem světa, ochutnejte

  10:05
Ačkoli domovem velkých šťavnatých červených brusinek zvaných cranberry je severoamerický kontinent, najde tento chutný a zdravý plod využití v kuchyních na celém světě. Vyzkoušejte, jak si brusinky notují třeba se švýcarským fondue, arabským tažinem, chilskými empanadas nebo indickým karí.

Jehněčí tažin | foto: Cranberry Marketing Committee

Indické kuřecí karí se sušenými brusinkami

Indické kuřecí kari s brusinkami

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 45 minut

  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
  • 1 cibule
  • 4 kuřecí prsní řízky (asi po 120 g)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička kayenského pepře
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • ½ čajové lžičky směsi Tikka Masala
  • 300 g Basmati rýže
  • 400 g plnotučného jogurtu (3,5 % tuku)
  • 50 g vlašských jader
  • 100 g celých sušených brusinek
  • ½ svazku koriandru

1. Česnek, zázvor a cibuli oloupáme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nasekáme česnek a zázvor. Omyjeme kuřecí prsní řízky, osušíme je a nakrájíme je na kousky velikosti sousta.
2. Na velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme na něm kuřecí prsa ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na stranu. Do výpeku vložíme cibuli, česnek a zázvor a zpěníme je. Přidáme a zpěníme také kurkumu, kayenský pepř, koriandr a směs Tikka Masala. Přidáme kuřecí prsa a podlijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 1 až 2 minuty. Odstavíme z plotny a vmícháme jogurt (již se nesmí vařit, jinak by se jogurt srazil).
3. Rýži Basmati uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Nasekané ořechy a brusinky přidáme do karí a necháme 3 až 4 minuty táhnout. Mezitím omyjeme koriandr, osušíme jej a zdrhneme listy ze stonku. Karí podáváme s rýží a posypané koriandrem.

Jehněčí tažin s kuskusem a brusinkami

Jehněčí tažin

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 80 minut

  • 1 větší jemná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 1000 g jehněčího guláše z plece
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 1 celá skořice
  • 1 čajová lžička pálivé práškové papriky
  • ½ čajové lžičky římského kmínu (kumín)
  • 200 ml masového vývaru
  • 200 ml brusinkového džusu
  • 50 g vlašských jader
  • 70 g celých sušených brusinek
  • 1 svazek petržele
  • 250 g kuskusu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 500 ml zeleninového vývaru (instantního)
  • 100 g mraženého hrášku

1. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme nahrubo a česnek najemno. Ve větší pánvi nebo v pekáči rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme jehněčí maso zprudka ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek, rajský protlak, jednu celou skořici, práškovou papriku a římský kmín a krátce orestujeme. Podlijeme masovým vývarem a brusinkovým džusem.
2. Přendáme do tažinu a v předehřáté troubě dusíme cca 1 hodinu (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3). Pokud nemáme speciální nádobu na tažin, můžeme použít pekáč nebo pánev s pokličkou.
3. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Petrželku omyjeme a osušíme. Ponecháme si několik lístků na ozdobení, otrháme je ze stonků a najemno nasekáme. Necháme rozmrznout hrášek. Třicet minut před koncem doby přípravy pokapeme kuskus olivovým olejem a nakypříme vidličkou. Do kuskusu přidáme ½ čajové lžičky kurkumy a přelijeme vroucím zeleninovým vývarem. Vmícháme hrášek a necháme 10 minut nasáknout. Občas nakypříme vidličkou.
4. K jehněčímu přidáme vlašské ořechy a brusinky. Přidáme a vmícháme petrželku. Jehněčí tažin podáváme společně s kuskusem. Ozdobíme zbylou petrželkou.

Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou

Sýrové fondue s brusinkovou bagetou

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 90 minut

Na bagetu:

  • 150 ml mléka
  • ½ kostky droždí (20 g)
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 250 g mouky
  • sůl
  • 1-2 polévkové lžíce oleje
  • 100 g sušených brusinek

Na fondue:

  • 300 g malých šalotek
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 200 ml vody
  • 100 ml brusinkového džusu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 3 kuličky pepře
  • 100 g čerstvých brusinek
  • 500 g sýru Gruyére
  • 500 g sýru Appenzeller
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml suchého bílého vína
  • 2-3 polévkové lžíce škrobu
  • 20 ml vermutu
  • pár kapek citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • pepř
  • uzavíratelná sklenička (s obsahem asi 650 ml)
  • 300 g švýcarského masového nářezu
  • 300 g žampionů
  • 1 sklenice kyselých okurek

1. Ohřejeme mléko. Rozpustíme v něm droždí a cukr. Do mísy dáme mouku, čajovou lžičku soli a olej a zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Přikryjeme a necháme odpočívat na teplém místě 30 minut.
2. Mezitím oloupáme šalotky. V hrnci svaříme ocet, vodu, brusinkový džus, 1/2 čajové lžičky soli, med, hořčičná semínka a kuličky pepře. Přidáme 250 g šalotky a čerstvé brusinky. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 10 minut. Plníme do připravených sklenic o obsahu asi 650 ml a ihned uzavřeme.
3. Sušené brusinky nasekáme nahrubo a přidáme do kynutého těsta. Vše ještě jednou prohněteme a vytvoříme bagety, které několikrát šikmo nařízneme. Bagety položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 20 minut.
4. Očistíme žampiony. Nastrouháme sýr. Oloupeme a jemně nasekáme česnek. V dostatečně velkém hrnci svaříme víno, zbytek šalotek a česnek a necháme 5 minut lehce vařit. Přecedíme přes jemné síto do rendlíku na fondue (caquelon). Svařte a po částech za stálého míchání přidáváme sýr. Škrob rozmícháme v troše vody dohladka. Dochutíme vermutem, citronovou šťávou, muškátovým oříškem a pepřem.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a namáčíme do sýrového fondue. Společně podáváme naložené cibulky a brusinky, žampiony, masový nářez a okurky.

Taštičky empanadas s náplní z mletého masa a brusinek

Taštičky empanadas s mletým masem

Množství: cca 12 kousků
Doba přípravy: 90 minut

  • 125 ml a 1 polévková lžíce mléka
  • 325 g mouky
  • 1½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 125 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévková lžíce olivového oleje
  • 200 g míchaného mletého masa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička římského kmínu (kumínu)
  • ½ čajové lžičky kayenského pepře
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 3-4 snítky petržele
  • 1 žloutek

1. Ohřejeme mléko. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Mouku, 1/2 čajové lžičky soli a rozdrobené máslo zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Při hnětení postupně přidáváme mléko. Zabalíme těsto do fólie a necháme 30 minut stát v chladu.
2. Mezitím si oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a rozdrobené mleté maso na něm opečeme. Přidáme a zpěníme cibuli a česnek. Osolíme, přidáme papriku a římský kmín a kayenský pepř. Vmícháme brusinky a necháme vychladnout.
3. Petržel omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků a najemno nasekáme. Petrželku přimícháme do mletého masa. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto dotenka a vykrojíme 12 koleček (o průměru asi 10 cm). Smícháme žloutek a 1 polévkovou lžíci mléka.
4. Na každé vykrojené kolečko těsta položíme vrchovatou polévkovou lžíci mletého masa. Okraje potřeme vaječným mlékem, těsto přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou. Taštičky z těsta potřeme zbývajícím žloutkovým mlékem a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě (elektrická trouba: 175 °C, horkovzdušná trouba: 150 °C, plynová trouba: stupeň 2) asi 35 minut. Empanadas můžeme podávat studené i teplé.

Víte, že...

… zánět močového měchýře u nás prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace.

brusinky obsahují rostlinné látky zvané proantokyanidy, které pomáhají předcházet infekcím močových cest.

… podle studie Harvardské lékařské fakulty v Bostonu může konzumace 300 ml brusinkového džusu nebo 30 g sušených čerstvých brusinek denně znatelně snížit riziko návratnosti zánětů močových cest.

Autor:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu...

Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte

Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...