Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

  15:33
Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí páteční postup ruských sil v Charkovské oblasti, během něhož se okupantům podařilo postoupit několik kilometrů do hloubi země. Ukrajinská armáda ale tvrdí, že kvůli neustálému ostřelování jsou opevnění nejlépe připravená až v určité vzdálenosti od frontové linie.
Lidé se evakuují z ukrajinského Vovčansku v Charkovské oblasti poté, co se k...

Lidé se evakuují z ukrajinského Vovčansku v Charkovské oblasti poté, co se k městu přiblížili Rusové. (12. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Denys se coby velitel speciální průzkumné jednotky předloni na podzim podílel na překvapivé ukrajinské ofenzivě v Charkovské oblasti, během které se ukrajinským vojákům podařilo ruské invazní síly zatlačit zpět na hranici. Nyní ale Denysovi a jeho spolubojovníkům hrozí, že to budou muset udělat znovu.

Ruské síly si v uplynulých dnech v Charkovské oblasti připsaly malé, ale významné zisky podél hranice. Jejich postup sahá jen několik kilometrů do hloubi ukrajinského území, celkem ale jde už o 100 kilometrů čtverečních. Na tvrdě bráněném východě Ukrajiny Rusům trvalo měsíce, než dosáhli toho samého.

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

Rusko tvrdí, že jeho jednotky vstoupily na hranici města Vovčansk, což Ukrajina zpochybňuje. Město je v posledních dnech cílem silného bombardování a několik tisíc jeho obyvatel ukrajinské úřady evakuovaly.

Kde je obranná linie?

Denyse zajímá, co se stalo s ukrajinskou obranou. „První linie obrany tam nebyla. Viděli jsme to. Rusové tam prostě vešli. Prostě tam vešli, bez jakýchkoliv minových polí,“ řekl stanici BBC.

Ukazoval při tom záběry pořízené před několika dny dronem, na kterých skupiny ruských vojáků bez odporu přecházejí hranici. Podle Denyse úřady tvrdí, že se obranná infrastruktura buduje za velké peníze, on ji však neviděl. „Buď šlo o zanedbání nebo korupci. Šlo o selhání, byl to podvod,“ stěžuje si.

Všichni věděli, že ruský vpád v Charkovské oblasti je pravděpodobný. Ukrajinské i západní tajné služby věděly, že Rusko u hranic shromažďuje vojáky, některé odhady mluvily až o 30 tisíc.

Prezident Vladimir Putin také veřejně řekl, že jeho cílem je vytvořit uvnitř Charkovské oblasti nárazníkovou zónu, která by ruské území ochránila před ukrajinskými raketovými útoky. Ale vypadá to, že Ukrajina byla navzdory oficiálním tvrzením špatně připravena.

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

Ukrajinská armáda tvrdí, že kvůli neustálému ostřelování jsou opevnění nejlépe připravená v určité vzdálenosti od frontové linie.

Nejblíže hranice podle šéfa podpůrných sil ukrajinské armády Oleksandra Jakovce vojáci zřídili kryty, další část obranných systémů je 15 až 17 kilometrů od fronty a nejlépe je připravena třetí linie ve vzdálenosti 17 až 35 kilometrů, kde jsou opevnění s železobetonovou konstrukcí.

Rusové využívají každé ukrajinské slabiny

Rusko k postupu v Charkovské oblasti využívá už dobře známou taktiku: z ukrajinských vesnic a měst po jeho útocích zůstávají hromady sutin. Policista jménem Oleksij odhaduje, že na Vovčansk co hodinu dopadne 50 až 60 granátů. A pak tu jsou klouzavé bomby odpalované z ruských letounů vzdálených desítky kilometrů od frontové linie, které jsou mimo dosah omezené ukrajinské protivzdušné obrany. Rusko jich na 1000kilometrovou frontu denně odpaluje asi stovku.

Jedna z nich zničila Serhijův dům. Stojí v doutnajících troskách a říká, že jeho žena Svjatlana utrpěla těžké zranění. On sám si ošetřil ruce popálené při výbuchu. Svěřuje se, že by rád odešel, ale „co může dělat“. Ukazuje přitom na tři kozy, které nechce zabít. Jako zázrakem přežily, kočka také.

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

Většina z těch, kdo ve Vovčansku zůstala, jsou staří nebo chudí lidé. Pětašedesátiletý Oleksandr se svěřuje, že už toho má dost. U domu, ve kterém vyrostl, se pokřižoval, s něhou se dotkl země, sebral dvě tašky a nastoupil do policejního auta. Rád by do Německa, ale netuší, jak by se tam dostal.

Otevření nové fronty na severu znamená další zátěž pro omezené zdroje, jimiž Ukrajina disponuje. Kvůli zpoždění ve schvalování vojenské pomoci od Spojených států jejím vojákům akutně chybí munice. To se pomalu mění a americká pomoc začala přicházet.

Ale ruská ofenziva v Charkovské oblasti ukazuje i další problémy, které Ukrajina nedokázala sama včas vyřešit: mobilizaci dostatečného počtu vojáků a vybudování vhodných obranných linií.

Málo obránců, pomalá podpora. Rusko trpělivě odhaluje ukrajinské slabiny

Posily vyslané do toho regionu musela armáda stáhnout z jiných částí fronty a z omezených záloh. Ukrajinští činitelé stále trvají na tom, že samotnému Charkovu pozemní invaze nehrozí. Ale čím více Rusové postoupí, tím spíše se město dostane na dosah jejich dělostřelectva.

Denys si myslí, že ruská armáda se spíše zaměří na východní části Ukrajiny a ovládnutí celého Donbasu. Podotýká však, že se snaží využít každé ukrajinské slabiny a v Charkovské oblasti se jí to podařilo. „Jsem samozřejmě naštvaný,“ říká. „Když jsme v roce 2022 bojovali, abychom dobyli zpět naše území, ztratili jsme tisíce lidí. Riskovali jsme vlastní životy. A teď, protože někdo nevybudoval opevnění, je riskujeme znovu,“ dodává.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  15:02

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Německé občanství loni získalo 200 tisíc cizinců. Třetina nových Němců je ze Sýrie

28. května 2024  14:54

Německo loni udělilo občanství zhruba 200 100 cizinců, což je nejvíce od roku 2000, kdy se...

Soudcovská unie vítá rozhodnutí o platech, koalice chce jejich výši řešit

28. května 2024  13:15,  aktualizováno  14:51

Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) k platům soudců respektuje. Je na samotném...

Opilý koloběžkář si jel koupit další alkohol, po vjezdu do řeky havaroval

28. května 2024  14:45

Policisté o víkendu ve Vizovicích na Zlínsku pronásledovali dva řidiče. Oba předtím ve „městě...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...