Paella krok za krokem aneb vzpomínky na Středomoří

  1:21
Chcete si připomenout prosluněnou dovolenou na španělském pobřeží? Vybavte si vůně, které ji doprovázely. Určitě vám ve vzpomínkách zavoní mořské plody. Chcete, aby vzpomínaly také vaše chuťové buňky? Připravte si pravou středomořskou paellu.
Paella

Paella

Paella je typické španělské jídlo připravené v jedné pánvi z rýže, které se trochu podobá našemu rizotu. Není ale tolik lepivá. Přitom neexistuje jeden zaručený předpis na domácí paellu, každá španělská rodina má na ni totiž svůj vlastní recept. Zkuste si uvařit paellu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka, který vede kurzy Středomořské kuchyně v kulinárním studiu Ola Kala. 

Suroviny vybírejte obezřetně

Většinu potřebných surovin seženete běžně v supermarketu. Pozor si dejte hlavně na mořské plody. Můžete využít mražené, ale pro poctivější chuť se vydejte s košíkem pro chlazené. Pokud je nekoupíte v supermarketech, kde je v dnešní době nabídka už poměrně rozsáhlá, vydejte se do specializovaných obchodů s rybami a plody moře nebo do Makra.

Malý zádrhel může představovat šafrán. Obloukem se vyhněte sáčkům s kořením za patnáct korun, raději investujte několik desetikorun navíc a zamiřte do skutečného kořenářství. Pravého certifikovaného šafránu je skutečně "jako šafránu", většinou se jedná jen o napodobeniny s dodanou chemickou vůní. Pravý šafrán se často prodává v miniaturních kelímcích, jejichž obsah je ideálně přesně na jeden pokrm.

Zainvestujte také do vyzrálých kvalitních rajčat. I když není jejich sezona, dají se najít voňavé kousky.

Šéfkuchař Radek Kašpárek středomořskou paellu připravuje s nakládanými citrony (recept na jejich přípravu najdete zde). Případně jej můžete nahradit kouskem čerstvého citronu.

Paella má jednu skvělou výhodu. Je to jídlo z jednoho hrnce, nepotřebujete žádné extra náčiní a ušpiníte jen jednu pánev.

Paella s mořskými plody a šafránem

Paella

  • 400 g mořských plodů
  • 300 g kuřecích prsou
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • 12 cherry rajčátek
  • 300 g rýže
  • listová petržel
  • 1 nakládaný citron
  • šafrán
  • mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Očistěte mořské plody, krevety zbavte krunýře a vytáhněte z nich střívko, rozřízněte je na polovinu. Ocásek okrajovat nemusíte. Z vnitřku kalamár vytáhněte kost a nakrájejte je na plátky (vytvoří se kolečka). Slávky pořádně vydrhněte. Nakrájejte na šikmé plátky kuřecí prsa. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky, nakrájejte na malé kousky papriku a nadrobno cibulku. Rajčata přepulte.

Krevety přeřízneme napůl.

Kuřecí prsa nakrájejte na šikmé plátky.

2. Na olivovém oleji orestujte česnek, cibuli a papriku. Poté přidejte mořské plody a kuřecí maso, po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte. Trvá to několik minut. Poté přisypte mletou papriku a šafrán. Přisypte i rýži, která se na paellu zásadně nepropírá. Všechno společně zarestujte. Poté celou směs zalijte vínem a vývarem, ochuťte solí a pepřem. Jako poslední přiedejte citron a rajčata.

Na olivovém oleji orestujte česnek a cibuli a papriku.

Po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte.

Rýže na její přípravu se zásadně nepropírá.

3. Pod poklicí dusíme doměkka, trvá to tak 15 minut. Směs nemícháme. Podáváme na vyhřátých talířích posypaných listovou petrželkou.

Paellu podávejte na vyhřátých talířích opepřenou čerstvě mletým pepřem a posypanou listovou petrželkou.

Tipy šéfkuchaře Radka Kašpárka

  • Použijte velkou teflonovou pánev.
  • Pokud nemáte na pánev vhodnou poklici, použijte místo ní alobal.
  • Tekutiny by v pánvi mělo být tolik, aby suroviny ještě byly namočené, ale neplavaly. Až se voda vydusí, máte hotovo. Na kvalitní pánvi by se vám nemělo jídlo připálit.
  • S paellou, která se dusí pod pokličkou, nemíchejte.
  • V regálech sáhněte po krátkozrnné rýži, vynechte tu ve varných sáčcích.
  • Rýži nepropírejte! Škrob, který pustí, skvěle zahustí šťávu.
  • Slávky, které se neotevřou, raději vyhoďte, ať vám není špatně. A před přípravou je kartáčkem pořádně vydrhněte, abyste neměli v jídle písek.
  • Vařte jen do té doby, než se otevřou mušle.
  • Talíř ozdobte naloženým citronem a všechno zlehka zasypejte čerstvě namletým pepřem.
  • Použijte hladkolistou petrželku, nikoliv kudrnku.
  • K paelle podávejte lehké bílé víno, můžete použít klidně to, co vám zůstalo z podlití.

 

Autoři:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

D.A.S. právní ochrana, pobočka ERGO Versicherung Aktiengesellschaft pro ČR
MANAŽER OBCHODNÍ SKUPINY / OBCHODNÍ ZÁSTUPCE - celá ČR

D.A.S. právní ochrana, pobočka ERGO Versicherung Aktiengesellschaft pro ČR
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...