Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Paella krok za krokem aneb vzpomínky na Středomoří

  1:21
Chcete si připomenout prosluněnou dovolenou na španělském pobřeží? Vybavte si vůně, které ji doprovázely. Určitě vám ve vzpomínkách zavoní mořské plody. Chcete, aby vzpomínaly také vaše chuťové buňky? Připravte si pravou středomořskou paellu.

Paella je typické španělské jídlo připravené v jedné pánvi z rýže, které se trochu podobá našemu rizotu. Není ale tolik lepivá. Přitom neexistuje jeden zaručený předpis na domácí paellu, každá španělská rodina má na ni totiž svůj vlastní recept. Zkuste si uvařit paellu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka, který vede kurzy Středomořské kuchyně v kulinárním studiu Ola Kala. 

Suroviny vybírejte obezřetně

Většinu potřebných surovin seženete běžně v supermarketu. Pozor si dejte hlavně na mořské plody. Můžete využít mražené, ale pro poctivější chuť se vydejte s košíkem pro chlazené. Pokud je nekoupíte v supermarketech, kde je v dnešní době nabídka už poměrně rozsáhlá, vydejte se do specializovaných obchodů s rybami a plody moře nebo do Makra.

Malý zádrhel může představovat šafrán. Obloukem se vyhněte sáčkům s kořením za patnáct korun, raději investujte několik desetikorun navíc a zamiřte do skutečného kořenářství. Pravého certifikovaného šafránu je skutečně "jako šafránu", většinou se jedná jen o napodobeniny s dodanou chemickou vůní. Pravý šafrán se často prodává v miniaturních kelímcích, jejichž obsah je ideálně přesně na jeden pokrm.

Zainvestujte také do vyzrálých kvalitních rajčat. I když není jejich sezona, dají se najít voňavé kousky.

Šéfkuchař Radek Kašpárek středomořskou paellu připravuje s nakládanými citrony (recept na jejich přípravu najdete zde). Případně jej můžete nahradit kouskem čerstvého citronu.

Paella má jednu skvělou výhodu. Je to jídlo z jednoho hrnce, nepotřebujete žádné extra náčiní a ušpiníte jen jednu pánev.

Paella s mořskými plody a šafránem

Paella

  • 400 g mořských plodů
  • 300 g kuřecích prsou
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • 12 cherry rajčátek
  • 300 g rýže
  • listová petržel
  • 1 nakládaný citron
  • šafrán
  • mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Očistěte mořské plody, krevety zbavte krunýře a vytáhněte z nich střívko, rozřízněte je na polovinu. Ocásek okrajovat nemusíte. Z vnitřku kalamár vytáhněte kost a nakrájejte je na plátky (vytvoří se kolečka). Slávky pořádně vydrhněte. Nakrájejte na šikmé plátky kuřecí prsa. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky, nakrájejte na malé kousky papriku a nadrobno cibulku. Rajčata přepulte.

Krevety přeřízneme napůl.

Kuřecí prsa nakrájejte na šikmé plátky.

2. Na olivovém oleji orestujte česnek, cibuli a papriku. Poté přidejte mořské plody a kuřecí maso, po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte. Trvá to několik minut. Poté přisypte mletou papriku a šafrán. Přisypte i rýži, která se na paellu zásadně nepropírá. Všechno společně zarestujte. Poté celou směs zalijte vínem a vývarem, ochuťte solí a pepřem. Jako poslední přiedejte citron a rajčata.

Na olivovém oleji orestujte česnek a cibuli a papriku.

Po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte.

Rýže na její přípravu se zásadně nepropírá.

3. Pod poklicí dusíme doměkka, trvá to tak 15 minut. Směs nemícháme. Podáváme na vyhřátých talířích posypaných listovou petrželkou.

Paellu podávejte na vyhřátých talířích opepřenou čerstvě mletým pepřem a posypanou listovou petrželkou.

Tipy šéfkuchaře Radka Kašpárka

  • Použijte velkou teflonovou pánev.
  • Pokud nemáte na pánev vhodnou poklici, použijte místo ní alobal.
  • Tekutiny by v pánvi mělo být tolik, aby suroviny ještě byly namočené, ale neplavaly. Až se voda vydusí, máte hotovo. Na kvalitní pánvi by se vám nemělo jídlo připálit.
  • S paellou, která se dusí pod pokličkou, nemíchejte.
  • V regálech sáhněte po krátkozrnné rýži, vynechte tu ve varných sáčcích.
  • Rýži nepropírejte! Škrob, který pustí, skvěle zahustí šťávu.
  • Slávky, které se neotevřou, raději vyhoďte, ať vám není špatně. A před přípravou je kartáčkem pořádně vydrhněte, abyste neměli v jídle písek.
  • Vařte jen do té doby, než se otevřou mušle.
  • Talíř ozdobte naloženým citronem a všechno zlehka zasypejte čerstvě namletým pepřem.
  • Použijte hladkolistou petrželku, nikoliv kudrnku.
  • K paelle podávejte lehké bílé víno, můžete použít klidně to, co vám zůstalo z podlití.

 

Autoři:
  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu...

Pikantní polévka, zázvor nebo banán. Zkuste tyto novoroční vyprošťováky

Začátek nového roku bývá někdy docela krušný. Když jsme to během jeho vítání přehnali s alkoholem, můžeme mít hlavu...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...