Pondělí 25. ledna 2021, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. ledna 2021 Miloš

Paella krok za krokem aneb vzpomínky na Středomoří

  1:21
Chcete si připomenout prosluněnou dovolenou na španělském pobřeží? Vybavte si vůně, které ji doprovázely. Určitě vám ve vzpomínkách zavoní mořské plody. Chcete, aby vzpomínaly také vaše chuťové buňky? Připravte si pravou středomořskou paellu.

Paella je typické španělské jídlo připravené v jedné pánvi z rýže, které se trochu podobá našemu rizotu. Není ale tolik lepivá. Přitom neexistuje jeden zaručený předpis na domácí paellu, každá španělská rodina má na ni totiž svůj vlastní recept. Zkuste si uvařit paellu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka, který vede kurzy Středomořské kuchyně v kulinárním studiu Ola Kala. 

Suroviny vybírejte obezřetně

Většinu potřebných surovin seženete běžně v supermarketu. Pozor si dejte hlavně na mořské plody. Můžete využít mražené, ale pro poctivější chuť se vydejte s košíkem pro chlazené. Pokud je nekoupíte v supermarketech, kde je v dnešní době nabídka už poměrně rozsáhlá, vydejte se do specializovaných obchodů s rybami a plody moře nebo do Makra.

Malý zádrhel může představovat šafrán. Obloukem se vyhněte sáčkům s kořením za patnáct korun, raději investujte několik desetikorun navíc a zamiřte do skutečného kořenářství. Pravého certifikovaného šafránu je skutečně "jako šafránu", většinou se jedná jen o napodobeniny s dodanou chemickou vůní. Pravý šafrán se často prodává v miniaturních kelímcích, jejichž obsah je ideálně přesně na jeden pokrm.

Zainvestujte také do vyzrálých kvalitních rajčat. I když není jejich sezona, dají se najít voňavé kousky.

Šéfkuchař Radek Kašpárek středomořskou paellu připravuje s nakládanými citrony (recept na jejich přípravu najdete zde). Případně jej můžete nahradit kouskem čerstvého citronu.

Paella má jednu skvělou výhodu. Je to jídlo z jednoho hrnce, nepotřebujete žádné extra náčiní a ušpiníte jen jednu pánev.

Paella s mořskými plody a šafránem

Paella

  • 400 g mořských plodů
  • 300 g kuřecích prsou
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • 12 cherry rajčátek
  • 300 g rýže
  • listová petržel
  • 1 nakládaný citron
  • šafrán
  • mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Očistěte mořské plody, krevety zbavte krunýře a vytáhněte z nich střívko, rozřízněte je na polovinu. Ocásek okrajovat nemusíte. Z vnitřku kalamár vytáhněte kost a nakrájejte je na plátky (vytvoří se kolečka). Slávky pořádně vydrhněte. Nakrájejte na šikmé plátky kuřecí prsa. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky, nakrájejte na malé kousky papriku a nadrobno cibulku. Rajčata přepulte.

Krevety přeřízneme napůl.

Kuřecí prsa nakrájejte na šikmé plátky.

2. Na olivovém oleji orestujte česnek, cibuli a papriku. Poté přidejte mořské plody a kuřecí maso, po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte. Trvá to několik minut. Poté přisypte mletou papriku a šafrán. Přisypte i rýži, která se na paellu zásadně nepropírá. Všechno společně zarestujte. Poté celou směs zalijte vínem a vývarem, ochuťte solí a pepřem. Jako poslední přiedejte citron a rajčata.

Na olivovém oleji orestujte česnek a cibuli a papriku.

Na olivovém oleji orestujte česnek a cibuli a papriku.

Po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte.

Po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte.

Příprava paelly - rýže na její přípravu se zásadně nepropírá.

Rýže na její přípravu se zásadně nepropírá.

3. Pod poklicí dusíme doměkka, trvá to tak 15 minut. Směs nemícháme. Podáváme na vyhřátých talířích posypaných listovou petrželkou.

Paellu podávejte na vyhřátých talířích opepřenou čerstvě mletým pepřem a posypanou listovou petrželkou.

Paellu podávejte na vyhřátých talířích opepřenou čerstvě mletým pepřem a posypanou listovou petrželkou.

Tipy šéfkuchaře Radka Kašpárka

  • Použijte velkou teflonovou pánev.
  • Pokud nemáte na pánev vhodnou poklici, použijte místo ní alobal.
  • Tekutiny by v pánvi mělo být tolik, aby suroviny ještě byly namočené, ale neplavaly. Až se voda vydusí, máte hotovo. Na kvalitní pánvi by se vám nemělo jídlo připálit.
  • S paellou, která se dusí pod pokličkou, nemíchejte.
  • V regálech sáhněte po krátkozrnné rýži, vynechte tu ve varných sáčcích.
  • Rýži nepropírejte! Škrob, který pustí, skvěle zahustí šťávu.
  • Slávky, které se neotevřou, raději vyhoďte, ať vám není špatně. A před přípravou je kartáčkem pořádně vydrhněte, abyste neměli v jídle písek.
  • Vařte jen do té doby, než se otevřou mušle.
  • Talíř ozdobte naloženým citronem a všechno zlehka zasypejte čerstvě namletým pepřem.
  • Použijte hladkolistou petrželku, nikoliv kudrnku.
  • K paelle podávejte lehké bílé víno, můžete použít klidně to, co vám zůstalo z podlití.

 

Autoři:
  • Nejčtenější

Umělec ukázal, jak by asi vypadaly slavné tváře z obrazů doopravdy

Umělec Nathan Shipley byl zvědavý, jak doopravdy vypadaly některé historické postavy, které jsme doposud znali pouze z...

Menstruace či anál. Jedenáct otázek o sexu, které se stydíte položit

Jak je to s často skloňovanou velikostí, je sex během menstruace normální a co páry, které navštěvují swingers párty?...

Slabý kus půjde, normální covid zvládne, našla řešení vyměněná manželka

Ať už má Monika z Výměny manželek zdravé sebevědomí, nebo spíš patent na rozum, rozhodně nechce být ovcí ve stádu....

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tipují mi čtyřicet, říká sexy dvaašedesátiletá babička

Modelka důchodkyně Leslie Carletonová pendluje mezi svými domovy v Los Angeles a na Bali. Je fit a málokdo jí hádá...

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

  • Další z rubriky

V každé zemi je to jiné. Šéfcukrář popsal, jaký dezert mají Češi nejraději

Premium Šéfcukrář Vojtěch Řehák klade důraz nejen na dokonalý vzhled dezertu, ale podstatná pro něj je i čerstvost a kvalita...

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu,...

Zima je nejkrásnější u kamen a se svařákem v ruce. Dvanáct triků, jak na něj

Chladné počasí přímo vybízí k tomu, abychom si po návratu z procházky pořádně prohřáli tělo. Připravte si dokonalé...

Nepečené cukroví na poslední chvíli pro rodiny, kde se všechno snědlo

Je u vás také pravidlem, že před svátky se cukroví nesmí jíst, ale během svátků je problém všechny napečené zásoby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

Mamograf nádor neodhalil. Nechala jsem si vzít obě prsa, říká Kuklová

Michaela Kuklová prožívala před časem těžké chvíle. Po složité diagnostice karcinomu prsu, kdy sama cítila, že je něco...

Žiji s manželem v polyamorii. Jen o sex nejde, říká Těžká z dokumentu V síti

Terezu Těžkou (25) znají diváci jako jednu z hlavních představitelek náctiletých dívek v dokumentu o sexuálních...

Dara Rolins je po další plastice nosu. Mnozí fanoušci ji nepoznávají

Dara Rolins (48) se netají svým kladným vztahem k nejrůznějším kosmetickým úpravám. Ke zvětšení prsou a pravidelným...