Paella je typické španělské jídlo připravené v jedné pánvi z rýže, které se trochu podobá našemu rizotu. Není ale tolik lepivá. Přitom neexistuje jeden zaručený předpis na domácí paellu, každá španělská rodina má na ni totiž svůj vlastní recept. Zkuste si uvařit paellu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka, který vede kurzy Středomořské kuchyně v kulinárním studiu Ola Kala.
Suroviny vybírejte obezřetně
Většinu potřebných surovin seženete běžně v supermarketu. Pozor si dejte hlavně na mořské plody. Můžete využít mražené, ale pro poctivější chuť se vydejte s košíkem pro chlazené. Pokud je nekoupíte v supermarketech, kde je v dnešní době nabídka už poměrně rozsáhlá, vydejte se do specializovaných obchodů s rybami a plody moře nebo do Makra.
Malý zádrhel může představovat šafrán. Obloukem se vyhněte sáčkům s kořením za patnáct korun, raději investujte několik desetikorun navíc a zamiřte do skutečného kořenářství. Pravého certifikovaného šafránu je skutečně "jako šafránu", většinou se jedná jen o napodobeniny s dodanou chemickou vůní. Pravý šafrán se často prodává v miniaturních kelímcích, jejichž obsah je ideálně přesně na jeden pokrm.
Zainvestujte také do vyzrálých kvalitních rajčat. I když není jejich sezona, dají se najít voňavé kousky.
Šéfkuchař Radek Kašpárek středomořskou paellu připravuje s nakládanými citrony (recept na jejich přípravu najdete zde). Případně jej můžete nahradit kouskem čerstvého citronu.
Paella má jednu skvělou výhodu. Je to jídlo z jednoho hrnce, nepotřebujete žádné extra náčiní a ušpiníte jen jednu pánev.
Paella s mořskými plody a šafránem
- 400 g mořských plodů
- 300 g kuřecích prsou
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 3 dcl zeleninového vývaru
- 2 dcl bílého vína
- 12 cherry rajčátek
- 300 g rýže
- listová petržel
- 1 nakládaný citron
- šafrán
- mletá paprika
- sůl
- pepř
- olivový olej
1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Očistěte mořské plody, krevety zbavte krunýře a vytáhněte z nich střívko, rozřízněte je na polovinu. Ocásek okrajovat nemusíte. Z vnitřku kalamár vytáhněte kost a nakrájejte je na plátky (vytvoří se kolečka). Slávky pořádně vydrhněte. Nakrájejte na šikmé plátky kuřecí prsa. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky, nakrájejte na malé kousky papriku a nadrobno cibulku. Rajčata přepulte.
2. Na olivovém oleji orestujte česnek, cibuli a papriku. Poté přidejte mořské plody a kuřecí maso, po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte. Trvá to několik minut. Poté přisypte mletou papriku a šafrán. Přisypte i rýži, která se na paellu zásadně nepropírá. Všechno společně zarestujte. Poté celou směs zalijte vínem a vývarem, ochuťte solí a pepřem. Jako poslední přiedejte citron a rajčata.
3. Pod poklicí dusíme doměkka, trvá to tak 15 minut. Směs nemícháme. Podáváme na vyhřátých talířích posypaných listovou petrželkou.
Tipy šéfkuchaře Radka Kašpárka
|