Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Dopřejte si rybí hody, zkuste salát s lososem nebo lívance se pstruhem

  2:07
V létě rybě nejvíc sluší pekáč, pánev a gril. Naučíme vás pár triků, aby výsledek byl ještě chutnější.

Candát v olivové krustě. | foto: Isifa

Tipy a triky na nejlepší ryby

* Ryby rozmrazujte pomalu a nikdy ne při pokojové teplotě, ale v chladu.
* Při kuchání držte rybu přes utěrku za ocas, špičatým nožem jí nařízněte břicho od řitního otvoru k hlavě. Vnitřnosti pak opatrně vyjměte tak, abyste nepoškodili žlučník.
* Rybu nejlépe zbavíte šupin škrábáním, a to buď nožem, nebo speciální škrabkou.
* Marinujete-li rybu nakyselo, správný poměr octa a vody je 2:1. Po týdnu by se díky octu měly drobnější kosti rozložit.
* Pokud chcete rybu udit, vždy ji zavěšujte hlavou dolů.
* Z odřezků a hlav si do zásoby můžete udělat rybí vývar. Stačí povařit asi 40 minut s cibulí, mrkví a petrželí, během vaření občas sebrat pěnu, poté zamrazit. Skvěle chutná v rizotu.
* Rychlý recept na teplou večeři: v alobalu nechat asi 10 minut rozpéct uzenou makrelu. Zdravá vzpomínka na Středomoří.

Závin s lososem a candátem

Závin s lososem a candátem.Na 2 záviny

* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 300 g mraženého listového špenátu
* 500 g listového těsta
* 150 g lososa
* 150 g candáta
* sůl
* pepř
* 5 lžic smetany na vaření
* 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme. Rozmrazíme špenát.
2. Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na dvě placky. Ryby omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké proužky, osolíme a opepříme.
3. Na pánvi na oleji zpěníme cibulku, na nudličky nakrájený česnek, přidáme špenát, smetanu na vaření, vše ochutíme solí, pepřem a krátce podusíme.
4. Hotový zchladlý špenát rozdělíme na vyválené těsto, poklademe proužky ryby a svineme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.

NÁŠ TIP
Můžete použít i čerstvé špenátové listy krátce spařené v horké vodě. Do náplně přidejte na plátky nakrájený žampion.

Pangasius s bylinkami

Pangasius s bylinkami.Pro 4 osoby

* 600 g pangasia
* sůl
* pepř
* 50 g másla
* 2 plátky toastového chleba
* 2 snítky petržele
* 1 snítka tymiánu
* 3 snítky koriandru
* 2 stroužky česneku
* 100 ml smetany na vaření

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Rybu omyjeme, osušíme,osolíme a opepříme.
2. Toastový chléb natrháme na malé kousky. Bylinky omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky.
3. Máslo rozpustíme na pánvi, orestujeme na něm rozdrobený chleba, zasypeme česnekem, bylinkami a asi minutu opékáme. Přelijeme smetanou a krátce prohřejeme.
4. Porce pangasia vložíme do pekáčku, pokryjeme bylinkovou směsí a zapečeme čtvrt hodiny v troubě.

NÁŠ TIP
Přidejte pažitku, vyzkoušejte jiné směsi bylinek.

Pomazánka z bílých fazolí a lososa

Pomazánka z bílých fazolí a lososa.Pro 4 osoby

* 1 plechovka bílých fazolí
* 1 lžíce vody
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 150 g uzeného lososa
* 1/2 citronu
* 1 snítka kopru
* čerstvá pažitka
* sůl
* bílý pepř

1. Fazole slijeme, propláchneme a rozmixujeme s vodou, olejem a česnekem.
2. Část uzeného lososa si odložíme na ozdobu, zbytek nasekáme najemno.
3. Lososa vmícháme do fazolové pomazánky, přilijeme šťávu z poloviny citronu, část nasekaného kopru, nakrájenou pažitku, dochutíme solí, pepřem a krátce promixujeme.
4. Hotovou pomazánku ozdobíme proužky zbylého lososa a kopru.

NÁŠ TIP
Podávejte s čerstvou bagetou nebo jako dip k zelenině. Zkuste zaměnit fazole za cizrnu.

Candát v olivové krustě

Candát v olivové krustě.Pro 4 osoby

* 800 g candáta
* sůl
* olej
* 100 g strouhanky
* 1 malá sklenice černých oliv
* hrst čerstvé bazalky
* 70 g parmazánu
* olivový olej

1. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Z omytého a vykoštěného candáta si připravíme jednotlivé porce, které osolíme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran.
3. V misce promícháme strouhanku, najemno nasekané slité olivy a bazalku. Porce ryby položíme na plech, posypeme ochucenou strouhankou,ozdobíme nastrouhaným parmazánem, pokropíme olivovým olejem a pět minut zapékáme.

NÁŠ TIP
Podávejte se salátem z čínského zelí, salátové okurky, který ozdobíte orestovanými mandlovými lupínky, se zálivkou z citronové šťávy prošlehanou s trochou zakysané smetany.

Pita chléb s rybím karbanátkem

Pita chléb s rybím karbanátkem.Pro 4 osoby

* 500 g filé
* 1 houska
* 200 ml mléka
* 1 hrst čerstvé petržele
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* strouhanka
* olej
* 4 pita chleby
* 1 žlutá paprika
* 2 rajčata
* 1 malá salátová okurka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Filé povaříme asi 6-8 minut v lehce osolené vodě. Uvařené maso rozdrobíme a odstraníme kůstky nebo je pomeleme.
2. Nalámanou housku zalijeme horkým mlékem, necháme chvíli nasáknout a pak ji vymačkáme.
3. Maso promícháme s houskou, přidáme trochu nasekané čerstvé petrželky, vejce, osolíme a opepříme, případně přidáme lžíci strouhanky. Ze směsi vytvoříme čtyři větší karbanátky.
4. Karbanátky pečeme lehce pomazané olejem 15 až 20 minut. Hotový karbanátek vložíme do pita chleba, přidáme kousky papriky, plátky salátové okurky a nasekaná rajčata promíchaná se zbylou petrželkou.

NÁŠ TIP
Dochuťte pita chleby omáčkou ze šesti lžic majonézy smíchané se lžičkou citronové šťávy a rozdrceným stroužkem česneku. Karbanátek můžete obalit v trojobalu a usmažit.

Rybí lasagne

Rybí lasagne.Pro 4 osoby

* 300 g bělomasé ryby
* sůl
* pepř
* 3 velká rajčata
* 250 g cherry rajčat
* olej
* 300 g lasagní
* 250 g sýra lučina
* 100 g sýra eidam
* 1 sklenička kaparů
* čerstvá bazalka

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rybu omyjeme a osušíme, osolíme, opepříme a nakrájíme na širší pruhy. Rajčata omyjeme, velká nakrájíme na plátky, malá jen přepůlíme. Lučinu rozdrobíme, eidam nastrouháme. Kapary slijeme a propláchneme.
2. Zapékací nádobu vymažeme olejem. Dno pokryjeme vrstvou lasagní, na ně položíme plátky rajčat, několik proužků ryby, posypeme částí rozdrobeného sýra, přidáme několik kaparů.
3. Zakryjeme další vrstvou lasagní, kterou opět pokryjeme rajčaty, rybou, sýrem a kapary.
4. Na poslední vrstvu položíme přepůlená cherry rajčátka. Nádobu zakryjeme alobalem a dáme péct.
5. Po třiceti minutách sejmeme alobal, posypeme nastrouhaným sýrem, nasekanou čerstvou bazalkou a necháme dopéct.

NÁŠ TIP
Použijte špenátové lasagne.

Lívance se pstruhem

Lívance se pstruhem.Pro 4 osoby

* 2 pstruzi
* sůl
* 2 citrony
* 100 g plátků anglické slaniny
* 300 ml kefíru
* 2 vejce
* 200 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g másla
* 1 zakysaná smetana
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce majonézy
* pažitka

1. Omyté a vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme a osolíme. Do jejich vnitřku vložíme plátky z jednoho citronu, poklademe je plátky slaniny, vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut.
2. Prošleháme kefír s vejci a přilijeme je do mísy s moukou, solí a práškem do pečiva, přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
3. Z těsta upečeme na pánvi na rozehřátém oleji 12 lívanců.
4. Upečenou rybu rozebereme na větší kousky. Na jednu porci vezmeme tři lívance, naplníme je kousky upečené ryby, plátky opečené slaniny a podáváme se zakysanou smetanou, smíchanou s rozdrceným česnekem a jednou lžící majonézy. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanou pažitkou.

NÁŠ TIP
K rybě přidejte oblíbené bylinky. Můžete také do lívanců využít zbytky ryb z grilování.

Autoři:
  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu...

Při hubnutí nepodceňujte polední jídlo. Tipy na zdravé a chytré obědy

Dali jste si novoroční předsevzetí, že se letos budete stravovat zdravěji a do prázdnin shodíte „pandemická“ kila? V...

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O
Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O

Maminky z eMimina testovaly prémiovou pokračovací výživu BEBA COMFORT 2 HM-O a BEBA COMFORT 3 HM-O. Pochvalovaly si především chuť, složení a...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...