Neděle 26. září 2021, svátek má Andrea
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. září 2021 Andrea

Citrusy ve vaší kuchyni. Inspirace Středomořím a Orientem

  1:45
Když v letních měsících pozvete do své kuchyně citrusové plody, překvapíte rodinu i hosty svěžími a šťavnatými pokrmy, které i do srdce Evropy přinesou prázdninovou chuť a vůni pobřeží Středozemního moře.

Citrusy přinášejí do letní kuchyně osvěžní. (Ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Jak zacházet s citrusy?

rady a tipy v kuchyni

  • Aby se z citrusů dobře vymačkávala šťáva, můžeme je nahřát před rozkrojením v horké vodě.
  • Citron pomáhá zlepšovat stravitelnost hub. Před tepelnou úpravou je osolíme a zakapeme citronovou šťávou.
  • Použitá kolečka citrusů z čajů a limonád nevyhazujeme. Nasekáme je na kousky, usušíme v troubě a používáme do vonných směsí.
  • Pach z prkénka vyřešíme potřením citrusovou šťávou.
  • Želatina zůstane hladká, nakapeme-li do ní pár kapek citronu.

Dovolená se blíží, ale přece jen vám zbývá několik dlouhých týdnů čekání? Přivolejte si atmosféru přímořského letoviska k vám domů a zapojte do vaření citrony, pomeranče, limetky a další citrusy, jejichž běžné použití v české kuchyni obyčejně končí leda tak u čaje s citronem nebo ovocného salátu.

"Naše kuchařka by měla přinést mnohé citrusové inspirace z jižní Francie, ale i z dalších koutů světa, kde je vaření a život propojený s těmito plody samozřejmou záležitostí," slibují autorky útlé knížky s názvem Citrusová kuchařka (Grada), která obsahuje 123 receptů na saláty, polévky, masové i vegetariánské pokrmy, dezerty, míchané nápoje, pomazánky nebo marinády s použitím různých druhů citrusových plodů.

"My doma používáme citrusy skoro tak často jako cibuli a česnek," tvrdí autorky Jana Hanšpachová a Markéta Lapprand. "Jsou stále přítomné nejen v našich kuchyních, ale slouží také jako oblíbená domácí lékárnička k léčbě mnoha zdravotních problémů, využíváme jejich čisticích schopností jako univerzálního přírodního odstraňovače skvrn všeho druhu, jako přírodní mýdlo na ruce, jsou jedinečné pro domácí aromaterapii."

Chcete-li také do svého domova přinést trochu jižního slunce, přinášíme vám na ukázku tři zajímavé recepty ze zmíněné kuchařky.

Krůtí curry s kokosovým mlékem a citronem

Krůtí curry s kokosovým mlékem a citronem

  • 800 g krůtích řízků
  • 2 cibule
  • 4 citrony
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce koření curry
  • 50 g másla
  • 20 cl kokosového mléka
  • kostka kuřecího bujonu
  • svazek čerstvého koriandru
  • pepř z mlýnku

1. Nejdříve si připravíme marinádu: oloupeme a nakrájíme česnek a cibuli (jednu cibuli ponecháme stranou pro smažení masa). Omyjeme a nasekáme koriandr, ale ponecháme si několik stonků na ozdobu. Vymačkáme šťávu z citronů, přidáme umletý pepř a vše smícháme.
2. Krůtí řízky nakrájíme na velké kostky, v míse zalijeme marinádou a necháme odpočinout 30 minut v lednici.
3. Druhou cibuli osmahneme v litinovém hrnci na 50 g másla. Zasypeme kořením curry a asi jednu minutu mícháme. Přidáme kostky krůty v marinádě, 20 cl vody a podlijeme kuřecím bujonem z kostky.
4. Přikryjeme a necháme 20 minut povařit na slabém ohni. Přidáme kokosové mléko a pokračujeme ve vaření ještě 10 minut. Servírujeme teplé ve velkých miskách s rýží basmati a ozdobené koriandrem.

Marocký salát s kuskusem

Marocký salát s kuskusem

  • 175 g kuskusu
  • svazek nadobno nasekané jarní cibulky s natí (nebo pažitky)
  • menší nasekaná zelená paprika
  • 2 pomeranče
  • 60 g rozinek
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvá meduňka na ozdobu
  • arabské koření (kupované směsi obvykle obsahují papriku, pepř, římský kmín, koriandr, česnek, chilli a sůl)

Na zálivku:

  • jemně nasekaná kůra z pomeranče
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 150 m bílého jogurtu

1. Kuskus mírně osmahneme na pánvi, zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody, přidáme arabskou směs (množství dle chuti) a vaříme za stálého míchání, dokud se voda nevyvaří. Kuskus varem nabobtná a změkne.
2. Pak ho vidličkou zlehka promícháme s olivovým olejem. Do kuskusu vmícháme nasekanou jarní cibulku, zelenou papriku, rozinky, osolíme, přidáme arabské koření podle chuti a opět zlehka promícháme. Jogurtovou zálivku připravíme promícháním všech uvedených surovin.
3. Oloupeme pomeranče, odstraníme z jejich povrchu nahořklou bílou blánu a jednotlivé dílky nakrájíme na menší kousky. Pomeranče klademe na kuskusový salát a přelijeme jogurtovou zálivkou s vůní pomerančové kůry. Ozdobíme lístky meduňky.

TIP: Místo papriky a arabského koření vmícháme do kuskusu čerstvé nebo sušené brusinky (borůvky), oříšky, dosladíme medem podle chuti, ozdobíme mátou.

Čokoládový dort s pomerančem

Čokoládový dort s pomerančem

  • 3 pomeranče typu Navel (nejméně jeden bio)
  • 120 g cukru
  • 150 g čokolády na vaření
  • 80 g mouky
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 15 cl vody
  • špetka mletého muškátového květu

1. Předehřejeme troubu na 200° C. Omyjeme biopomeranč a oloupeme z něho kůru v jemných proužcích pro dekoraci. Všechny pomeranče oloupeme, vykrájíme měsíčky a šťávu ponecháme stranou v míse. V kastrůlku připravíme sirup z 50 g cukru a 15 cl vody. Přidáme špetku muškátu. Přivedeme do varu a necháme na ohni 3 minuty.
2. Když sirup lehce vychladne, dáme na dno kulaté formy na dort dílky pomerančů a polovinou je zalijeme. Necháme vychladnout.
3. Do mísy s pomerančovou šťávou dáme 2 žloutky se zbylým cukrem a šleháme do rozpuštění cukru (bílky uchováváme stranou). Přidáváme postupně mouku, získáme hladké těsto, do kterého dáme lžičku vanilkového extraktu.
4. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni se dvěma lžícemi vody a máslem. Pečlivě rozmícháme a spojíme s těstem.
5. Z bílků ušleháme pevný sníh (můžeme přidat několik kapek citronu) a jemně ho vmícháme do těsta. Tuto směs pak vlijeme do dortové formy s pomeranči a sirupem.
6. Pečeme přibližně 15 minut. Dortový korpus zůstane lehce mokrý. Vychlazený ho vyklopíme na talíř, můžeme polít zbytkem sirupu a ozdobíme pomerančovou kůrou.

Autor:

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

  • Nejčtenější

Sedm nejčastějších důvodů, proč muži odchází ze vztahů i po letech

Dlouhé roky, tři děti, stabilní zázemí, každý den teplé večeře, ani to vám nezajistí, že s partnerem bude mít vaše...

Doba se změnila, je třeba se adaptovat, říká Zdeněk Pohlreich

„Facebook jsem opustil, Instagram mám jen kvůli práci a nijak ho neprožívám,“ říká známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. V...

Příběh Šárky: Kde může, tam mě manžel urazí a zesměšní

Mohla jsem dělat kariéru tak jako manžel, ale nakonec jsme se domluvili, že se budu starat o rodinu, děti, domácnost a...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena shodila čtyřicet kilo, dělala deset tisíc kroků denně

Devětadvacetiletá Jade Wilkinsonová nabrala desítky kilogramů po narození syna, kterého vychovávala sama. Kvůli stresu...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Jan Punčochář: Žen je mezi námi málo, protože je blokují děti. Ale vaří skvěle

Premium Stačí ho chvíli poslouchat a pochopíte, že se pro svoji profesi narodil. Známý šéfkuchař a majitel restaurace teď vedle...

Dokonalý dezert se dělá srdcem, shodují se úspěšné cukrářky

Dezert není jen sladká tečka za hlavním chodem. Nese v sobě emoce, vypovídá něco o nás i událostech, které se s ním...

FOTODUEL: Nejoblíbenějším prázdninovým jídlem je vídeňský řízek

Ať už jste trávili prázdniny v Česku, nebo jste se vydali k moři či do hor v zahraničí, určitě jste si s chutí užívali...

Doba se změnila, je třeba se adaptovat, říká Zdeněk Pohlreich

„Facebook jsem opustil, Instagram mám jen kvůli práci a nijak ho neprožívám,“ říká známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. V...

Když holčičky testují: Jak se bude líbit panenka Kitten Cafté?
Když holčičky testují: Jak se bude líbit panenka Kitten Cafté?

Na 20 maminek a jejich holčiček tentokrát čeká kelímek s panenkou Kitten Catfé. Zapojte se do testování a získejte pro svoji holčičku další...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...