Tipy a triky pro nejchutnější kuře
* Jestli ještě mezi svými kuchyňskými pomocníky nemáte nůžky na porcování drůbeže, pořiďte si je.
* Nebojte se vyzkoušet a použít i vnitřnosti z kuřete. Z žaludku a srdíček je výborná polévka, kuřecí jatýrka zkuste připravit na červeném víně. Je to delikatesa.
* Pokud pečete kuře vcelku, vložte do jeho vnitřku svazek čerstvých bylinek či pár stroužků česneku. Nebo pod kuřecí kůži rozetřete povolené máslo promíchané se snítkami rozmarýnu.
* Jestli se doma dohadujete, kdo si tentokrát vezme stehno, které je na kuřeti bohužel jen dvakrát, dokupte si stehna zvlášť a pečte je s kuřetem.
* Prkýnko, na kterém porcujete kuřecí, mějte určené pouze pro maso, nekrájejte na něm pečivo, zeleninu... Hrozí nákaza salmonelózou.
* Při marinování kuřecí maso několikrát nařízněte, chuť lépe pronikne do jídla.
* Pokud se vám nechce kuře péct v pekáči, vyzkoušejte formu na bábovku. Na výčnělek v prostředku kuře jednoduše "nabodněte".
Kuře na citrusech
Pro 4 osoby
* 1 malý pomeranč
* 1 malý citron
* 1 limetka
* 1 kuře
* sůl
* několik listů pórku
* 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce medu
1. Troubu předehřejeme na 190 °C.
2. Citrusy omyjeme, rozpůlíme, z jedné poloviny vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky.
3. Omyté kuře potřeme částí šťávy, osolíme, dovnitř vložíme několik plátků citrusů, nohy svážeme listem pórku. Zbylými plátky citronu a pomeranče kuře obložíme a přichytíme je pórkem. Vložíme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme.
4. Zbylou citrusovou šťávu promícháme se zázvorem, olejem a medem. Směsí potíráme kuře během pečení, přeléváme výpekem, případně podléváme vodou. Pečeme podle velikosti asi hodinu a půl.
NÁŠ TIP
Podávejte s novými bramborami. Kuře můžete péct v pekáči na namočených špejlích, kůže se nepřichytí.
Pot au feu
Pro 4 osoby
* 1 malé kuře
* olej
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 5 stroužků česneku
* 4 malé mrkve
* 1/4 celeru
* 2 malé petrželky
* 8 menších brambor
* 1 menší pórek
* 1 jarní cibulka
* 1 malá cibule
* 1 hřebíček
* snítka tymiánu
* snítka petržele
* bobkový list
* sůl, pepř
1. Kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči rozehřejeme olej, opečeme na něm porce kuřete po každé straně asi čtyři minuty. Porce kuřete vyjmeme a uchováme zakryté v teple.
2. Do hrnce nalijeme vývar, přidáme česnek, přivedeme k varu a vložíme kuře zpět do hrnce. Pomalu prováříme asi 20 minut, sbíráme z povrchu vývaru pěnu.
3. Mrkev, celer a petržel očistíme, brambory omyjeme, pórek překrojíme, cibuli oloupeme a zapíchneme do ní hřebíček.
4. Zeleninu, brambory a koření přidáme do hrnce ke kuřeti a povaříme 30-40 minut. Dochutíme solí a pepřem.
NÁŠ TIP
Pot au feu (čti potofe) se dá připravovat z mnoha druhů masa, jen počítejte s delší dobou vaření.
Penne s kuřetem, cuketou a špenátem
Pro 4 osoby
* 300 g kuřecích prsou
* 1 malá cuketa
* 1/2 cibule
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* 400 g penne
* 4 lžíce bazalkového pesta
* 200 g mraženého špenátu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 70 g strouhaného parmazánu
1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cuketku podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozpálíme olej, kuřecí kousky na něm orestujeme dozlatova, zasypeme cibulí a česnekem, osolíme, opepříme, přidáme cuketu a ještě 2 až 3 minuty restujeme.
3. Těstoviny uvaříme tzv. al dente, slijeme a promícháme s pestem.
4. Ke kuřeti s cuketou přidáme rozmražený vymačkaný špenát, zalijeme smetanou a prohřejeme.
5. Těstoviny promícháme s kuřecí směsí a strouhaným parmazánem.
NÁŠ TIP
Vyzkoušejte celozrnné těstoviny.
Bramborové šátečky s kuřetem
Pro 4 osoby
* 250 g kuřecího masa
* 1 cibule
* olej
* 1 a 1/2 lžičky curry
* 1 zelená pálivá paprička
* 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
* 800 g brambor
* 300 g hrubé mouky
* 2 lžíce škrobové moučky
* 3 vejce
* sůl
1. Kuřecí maso jemně nasekáme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme 1 lžičku curry, kuře, nadrobno nakrájenou pálivou papričku a vše společně opečeme. Dochutíme solí a nasekaným koriandrem.
3. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a nastrouháme najemno. Z nastrouhaných brambor, mouky, škrobu, 1/2 lžičky curry, vajec a soli zpracujeme tužší těsto, které na potravinové fólii vyválíme na tenčí plát a nakrájíme na čtverečky o hraně 8-10 cm. Troubu předehřejeme na 220 °C.
4. Do středu čtverců rozdělíme kuřecí náplň, okraje spojíme. Šátečky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, ke konci je potřeme rozšlehaným vajíčkem.
NÁŠ TIP
Naplňte kuřecí směsí čtverce z rozváleného listového těsta.
Kuřecí salát se zeleninou a ovocem
Pro 4 osoby
* 1 kelímek smetanového jogurtu
* 1 citron
* 3 lžíce medu
* 1 menší salátová okurka
* 1 velké kyselé jablko
* 1 stonek celerového výhonku
* 200 g zeleného hroznového vína
* 300 g vařeného/grilovaného kuřecího masa
* několik vypeckovaných zelených oliv
* čerstvá pažitka
1. V misce promícháme smetanový jogurt s trochou nastrouhané citronové kůry, dvěma lžícemi citronové šťávy a medem.
2. Okurku oloupeme a nakrájíme na hranolky. Jablko omyjeme, nakrájíme na nudličky a zakápneme trochou citronové šťávy, aby nezhnědlo. Celerový výhonek oloupeme, podélně překrojíme a nasekáme na malé kousky. Hroznové víno omyjeme, obereme, větší kuličky přepůlíme.
3. Vařené kuřecí maso nakrájíme nadrobno, promícháme s okurkou, jablkem, celerem, a pokrájenými olivami. Posypeme nakrájenou pažitkou a dáme vychladit.
4. Hotový salát podáváme s jogurtovým dresinkem.
NÁŠ TIP
Přidejte sýr, třeba mozzarellu, kousky vlašských ořechů.
Pečené paličky s medem
Pro 4 osoby
* 12-16 kuřecích paliček
* 1/2 hrnku medu
* 3 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 svazek pažitky
1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme.
2. Hrnek naplníme do poloviny medem, přidáme sójovou omáčku,citronovou šťávou, dolijeme vodou, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
3. Paličky vložíme do plastového sáčku nebo misky, zalijeme marinádou a necháme asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
4. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuřecí paličky položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 30-40 minut podle velikosti paliček. Každých deset minut paličky obracíme a potíráme zbylou marinádou. Hotové paličky ozdobíme mašličkami z pažitky.
NÁŠ TIP
Přidejte do marinády nastrouhaný kousek zázvoru nebo rozdrcený stroužek česneku.
Kuře s nádivkou
Pro 4 osoby
* 1 kuře
* sůl
* kmín
* 100 g másla
* 2 kolečka citronu
* 1 menší cibule
* olej
* 150 g vařeného kuřecího masa
* 150 g uzeného masa
* 4 starší rohlíky
* 400 ml mléka
* 3 vejce
* 1 stroužek česneku
* pepř
* čerstvá petržel
1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuře omyjeme a osušíme, osolíme, pokmínujeme a dáme ho do pekáče. Poklademe plátky másla. Kolečka citronu dáme do kuřete, přidáme plátek másla. Pečeme podle velikosti kuřete hodinu až hodinu a půl, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
2. Během pečení si připravíme nádivku. Cibuli nakrájenou na kostičky krátce orestujeme na oleji, přidáme nakrájené kuřecí a uzené maso, společně opečeme.
3. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým mlékem a necháme nasáknout. Po chvíli rohlíky lehce vymačkáme, přidáme orestované maso, rozšlehaná vejce, utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou petržel. Nádivku můžeme naředit mlékem nebo zahustit strouhankou.
4. Kuře vyndáme z pekáče, slijeme přebytečný výpek, na dno pekáče dáme nádivku, kuře na ni položíme a pečeme další půlhodinu.
NÁŠ TIP
Odstřihněte konce křídel a kuře pečte na nich, kůže se nepřichytí k pekáči.