Kuřecí stehna v kávové omáčce
Výherci kteří získávají kávovar: Knotková Jana, Opletal Kamil a Durdíková Tereza.
Receptura:
Soutěž o tři kávovary
2 polévkové lžíce oleje
4 porce kuřecích stehen
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 šálek tomatového džusu
1 kostka Zlatého slepičího bujónu Maggi
1 čajová lžička chilli koření
1 polévková lžíce arašídového másla
1 porce Nescafé Dolce Gusto Lungo (velké espreso)
2 šálky dlouhozrnné rýže
5 šálku vody
1 polévkové lžíce másla
sůl
kerblík
Postup:
1. Dopředu si připravíme si 1 šálek Nescafé Dolce Gusto Lungo (cca 120ml) a jemně nasekanou cibuli a česnek. Kuřecí stehna zprudka opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Opečené maso vyndáme a na zbytku oleje opečeme cibuli a česnek. Zalijeme tomatovým džusem a připravenou kávou. Podle chuti přidáme kostku bujónu, chilli, arašídové máslo. Poté vrátíme kuřecí stehna a dodusíme do měkka.
2. Na rozehřátém másle orestujeme opranou rýži, zalijeme připravenou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Rýži vaříme na mírném plameni, až se vypaří skoro všechna voda, pak nádobu přikryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a troubu vypneme. Ryži necháme dozrávat asi 15 – 20 minut.
3. Hotovou rýži vyklopíme do mísy, uprostřed rýže uděláme důlek a do něho dáme podušené maso. Nakonec posypeme sekaným kerblíkem.
Čokoládové pavé s kávovou omáčkou
Receptura:
Těsto:
75 g mandlí
40 g Kakaového prášku Orion
100 g cukru moučky
75 g másla
75 g cukru krupice
4 vejce
40 g maizeny
Omáčka:
1 porce Nescafé Dolce Gusto Cappuccino (cappuccino)
90 g cukru moučky
7 žloutku
Na ozdobení:
skořice
Kakaový prášek Orion
šlehačka
několik celých kávových zrn
malá tabulka kvalitní horké čokolády
Postup:
1. Těsto:
Mandle jemně nastrouháme. Bílky oddělíme od žloutku. Žloutky a máslo vyšleháme s cukrem krupicí a mandlemi, poté lehce vmícháme maizenu a kakaový prášek. Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem a obě masy lehce spojíme. Hmotu dáme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Pečeme při teplotě 180 °C přesně 20 minut.
2. Omáčka:
Připravíme si 1 hrníček Nescafé Dolce Gusto Cappuccino, asi 240 ml a přelijeme do hlubší kulaté misky. Mezitím ušleháme žloutky s moučkovým cukrem. Do směsi opatrně přidáme lžíci horkého Cappucina a po vymíchání ještě jednu. Pak celou směs nalijeme nazpět do misky s Cappucinem a šleháme nad horkou párou do zhoustnutí.
3. Dohotovení:
Omáčku nalijeme do šálku a lehce posypeme skořicí či kakaovým práškem. Podáváme s plátkem pavé na desertním talíři, přizdobeným ušlehanou šlehačkou, kouskem čokolády a dvěma zrnky kávy.
Bavorský krém s kávou
Receptura:
Mléko 500ml
smetana na šlehání 500ml
5 žloutků – cca 100g
vanilkový lusk
plátková želatina 20g
cukr 100g
Nescafé Dolce Gusto Espresso Intenso
(silné espreso)
Omáčka:
Natural pistácie 100g
med 50g
skořice
anýz
smetana 50g
Postup:
1. Plátkovou želatinu namočíme do studené vody. Do mléka přidáme vanilkový lusk a přivedeme do varu. Odstavíme z tepla a za stálého míchání přidáme cukr a žloutky. Rozmíchanou směs přecedíme přes jemný cedník, přidáme namočenou plátkovou želatinu a necháme jí ve směsi rozpustit.
2. Připravíme si 30ml silné kávy Espresso Intenso. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a opatrně promícháme se žloutkovou směsí. Odebereme třetinu, do které vmícháme připravenou kávu. Zbytek krému nalijeme do podlouhlé formičky. Krém s kávou rovnoměrně nalijeme po celé délce do již nalité směsi. Formičku dáme do ledničky a necháme cca 2 hodiny tuhnout.
3. Mezitím si jemně nadrtíme pistácie, promícháme s medem, mletou skořicí a špetkou drceného anýzu. Přidáme trochu smetany a v rozmixujeme do hladka.
4. Ztuhlý krém vyklopíme a nakrájíme na porce. Na talíř nalijeme omáčku, přidáme porci krému a ozdobíme karamelovou ozdobou a čerstvými malinami.