Saláty
Základem je přiznat si, že i salát může být obědem. Zejména, když se nejedná jen o směs zeleniny a ochucovadel, ale je také zdrojem bílkovin (pečené maso, šunka, vejce, sýr) a sacharidů.
Do pokrmu je lze dodat jak prostřednictvím luštěnin, těstovin či krutonů, tak můžete k salátu přikousnout také celozrnnou bagetku nebo kousek žitného chleba.
Nezapomeňte, že skvělou součástí obědového salátu mohou být finančně velmi nenáročné suroviny, které jsou ale neskutečně chutné. Vsaďte na kořenovou zeleninu (vynikající je předem upečená s bylinkami) nebo vařené luštěniny (čočku, cizrnu, fazole aj.).
Důležitou složkou je olivový nebo jiný rostlinný olej, ideálně za studena lisovaný. Jeho cena sice není nízká, ovšem do jedné porce stačí doslova několik kapek. Každý salát také báječně dochutí doma vypěstované bylinky od pažitky přes řeřichu až po bazalku.