Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

Autor:
Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu. Než se však dočkáte, vypravte se do obchodu nebo na trh pro červené posly léta. Poradíme vám, na co si dát pozor při nakupování, a taky přinášíme praktické tipy a vymazlené recepty.
Část 1/3
Sklizeň rajčat

Nejlepší jsou ta z Česka

I když v současnosti seženeme v obchodní síti rajčata z mnoha koutů světa, vždy je lepší zaměřit se při nákupu na ta, která byla vypěstovaná v České republice. Mezi hlavní důvody patří podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie Čech a Moravy především krátká uhlíková stopa a čerstvost a obsah vitaminů i dalších prospěšných látek. Mnozí tuzemští pěstitelé navíc pěstují rajčata i v režimu podobném ekologické produkci.

Výhody hydroponického pěstování

Rajčata se u nás dnes pěstují také hydroponicky, v čem jsou výhody tohoto pěstování pro výslednou kvalitu rajčat? „Výměra moderních krytých ploch určených pro produkci rajčat se u nás pohybuje již okolo 50 ha, jednoznačnou výhodou je možnost celoroční produkce,“ vysvětluje Zuzana Přibylová. V hydroponickém systému zemědělství je možné přesně kontrolovat, že rostliny dostanou optimální množství všech potřebných živin,“ prozrazuje Lukáš Rázl. „Pro pěstování rajčat se přitom nevyužívá půda, což zajišťuje menší riziko výskytu půdních chorob a škůdců. Naše rajčata tak vyrůstají bez použití pesticidů,“ dodává Rázl.

„U nás plody dozrávají přímo na rostlině ve skleníku, což zaručuje jejich dokonalou zralost a čerstvost. Od momentu sklizně se dostanou na pulty obchodů nejpozději do 24 hodin,“ vysvětluje Lukáš Rázl z Naše rajče. „Naopak, plody dovážené například z Maroka cestují kamionem i déle než deset dní a dozrávají během přepravy nebo ve skladech.“

Taková rajčata jsou méně chutná a obsahují méně vitaminů, protože se sklízejí nezralá a nedosahují tak plných nutričních hodnot. „V Maroku a jižním Španělsku, kde panuje celoroční teplo, je navíc vysoký výskyt škůdců a chorob, což vede k intenzivnímu používání chemických prostředků,“ dodává pěstitel.

Moderní pěstování rajčat je přitom založeno nejen na využití nejmodernějších technologií, které zajišťují správný přísun živin, ideální teplotu a přirozené světlo, ale třeba i na opylování přírodní cestou díky čmelákům, kteří žijí ve sklenících.

A kdy je v Česku ta správná rajčatová sezona? U rajčat z krytých ploch po celý rok, u farmářských polních rajčat pak v létě od července do prvních podzimních měsíců,“ dodává Zuzana Přibylová.

Nejčtenější

Pizza z krabice, salát nebo segedín z jídelny. Jak se stravujete v práci?

Nosíte si do práce oběd, nebo zaháníte hlad v jídelnách, fast foodech a restauracích? Podívejte se na zajímavá čísla z výzkumu, inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte hlasovat v anketě.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Tiramisu řezy

Tiramisu řezy

Lehké

45 min

Oslaďte si život oblíbeným italským dezertem.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Fenyklové červené zelí s bůčkem

Fenyklové červené zelí s bůčkem

Střední

120 min

Pokud máte rádi pečený bůček, určitě vyzkoušejte náš recept.

Tiramisu řezy

Tiramisu řezy

Lehké

45 min

Oslaďte si život oblíbeným italským dezertem.

Pizza z krabice, salát nebo segedín z jídelny. Jak se stravujete v práci?

Nosíte si do práce oběd, nebo zaháníte hlad v jídelnách, fast foodech a restauracích? Podívejte se na zajímavá čísla z výzkumu, inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte hlasovat v anketě.

21. června 2025

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Lehké

30 min

Frittata je tradiční italské jídlo, které se podobá omeletě.

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Lehké

60 min

Dejte tradičnímu pokrmu nový nádech.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

18. června 2025

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Otestuje dětské křupky GERBER Organic Chewing Wheels
Otestuje dětské křupky GERBER Organic Chewing Wheels

Máte doma malého jedlíka staršího 10 měsíců? Přihlaste se do našeho testování s GERBER Organic Chewing Wheels – chutných křupek s banánem, které...

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

14. června 2025

Omeleta se šunkou a zeleninou

Omeleta se šunkou a zeleninou

Střední

20 min

Tato omeleta je skvělý oběd když nemáte moc času na vaření, protože je hotová již za 20 minut.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.