Nejlepší jsou ta z Česka
I když v současnosti seženeme v obchodní síti rajčata z mnoha koutů světa, vždy je lepší zaměřit se při nákupu na ta, která byla vypěstovaná v České republice. Mezi hlavní důvody patří podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie Čech a Moravy především krátká uhlíková stopa a čerstvost a obsah vitaminů i dalších prospěšných látek. Mnozí tuzemští pěstitelé navíc pěstují rajčata i v režimu podobném ekologické produkci.
Výhody hydroponického pěstováníRajčata se u nás dnes pěstují také hydroponicky, v čem jsou výhody tohoto pěstování pro výslednou kvalitu rajčat? „Výměra moderních krytých ploch určených pro produkci rajčat se u nás pohybuje již okolo 50 ha, jednoznačnou výhodou je možnost celoroční produkce,“ vysvětluje Zuzana Přibylová. „V hydroponickém systému zemědělství je možné přesně kontrolovat, že rostliny dostanou optimální množství všech potřebných živin,“ prozrazuje Lukáš Rázl. „Pro pěstování rajčat se přitom nevyužívá půda, což zajišťuje menší riziko výskytu půdních chorob a škůdců. Naše rajčata tak vyrůstají bez použití pesticidů,“ dodává Rázl. |
„U nás plody dozrávají přímo na rostlině ve skleníku, což zaručuje jejich dokonalou zralost a čerstvost. Od momentu sklizně se dostanou na pulty obchodů nejpozději do 24 hodin,“ vysvětluje Lukáš Rázl z Naše rajče. „Naopak, plody dovážené například z Maroka cestují kamionem i déle než deset dní a dozrávají během přepravy nebo ve skladech.“
Taková rajčata jsou méně chutná a obsahují méně vitaminů, protože se sklízejí nezralá a nedosahují tak plných nutričních hodnot. „V Maroku a jižním Španělsku, kde panuje celoroční teplo, je navíc vysoký výskyt škůdců a chorob, což vede k intenzivnímu používání chemických prostředků,“ dodává pěstitel.
Moderní pěstování rajčat je přitom založeno nejen na využití nejmodernějších technologií, které zajišťují správný přísun živin, ideální teplotu a přirozené světlo, ale třeba i na opylování přírodní cestou díky čmelákům, kteří žijí ve sklenících.
A kdy je v Česku ta správná rajčatová sezona? „U rajčat z krytých ploch po celý rok, u farmářských polních rajčat pak v létě od července do prvních podzimních měsíců,“ dodává Zuzana Přibylová.