Doporučujeme

Na řízky, roládu, polévku i grilování. Jak nakupovat a porcovat kuřecí maso

  • 7
Zvykněte si při nákupu prohlížet maso, zjistit více informací o jeho původu, způsobu zpracování, konzervaci nebo stáří. Věnujte pozornost také jeho zbarvení anebo vůni, všímejte si velikosti i celkové pružnosti. Ve třetím dílu našeho malého průvodce se zaměříme na kuře.
Ilustrační snímek

Díky snadnému zpracování, dostupnosti a příznivé ceně patří drůbež k nejoblíbenějším masům v Česku. Dnes si můžete běžně koupit celé kuře, ale také jenom křidýlka, stehýnka, játra, žaludky, skelet, drůbky, půlky a kdovíco ještě...

Zdravé a čerstvé kuřecí maso má bledě růžovou nebo načervenalou barvu. Pokud má zbarvení tmavošedé, tmavé, lehce nažloutlé až průsvitné (je vidět maso pod kůží), nebo bude dokonce nazelenalé, určitě není vhodné pro konzumaci. Také případný nepříjemný zápach svědčí o tom, že maso už není dobré k jídlu.

Kuře se řadí mezi takzvaná bílá masa a je u nás nejoblíbenějším druhem drůbeže. Nabízí široké využití v kuchyni, a protože je lehce stravitelné, je velmi vhodné i pro dietní a posilující jídelníček.

Kuřecí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Tuk obsahuje zejména pod kůží a v ní, při dietách byste tuto část tedy jíst neměli.

Tip: Pokud kupujete maso na táccích, nesmí na nich být žádná voda ani jiné šťávy z masa. Takové zboží neberte.

Jak porcovat kuře a co z něj připravit?

Kuře na paprice s máslovými noky + stepy

Jak drůbeží maso porcovat?

Základem správného porcování drůbeže je ostrý nůž a prkénko na krájení masa. Popíšeme vám způsob, jak naporcovat kuře na osm kusů: dvě prsa, dvě dolní stehna, dvě horní stehna a dvě křídla.

Dolní kuřecí stehna: Kuře položte na záda, jednu nohu odtáhněte od těla a nařízněte kůži mezi stehnem a prsy. Stehno natahujte, dokud se stehenní kost nezlomí. Následně rozřízněte i kloub a kůži a stehno oddělte. Postup opakujte s druhou nohou.

Na guláš, grilování či vývar. Jak kupovat hovězí maso a co z něj připravit

Horní kuřecí stehna: Nohu položte kůží dolů. Najděte bílý tukový proužek – místo, v němž se nachází kloub, který spojuje horní a dolní stehno. Rozřízněte ho, abyste horní a dolní stehno oddělili. Opakujte s druhým stehnem.

Křídla: Otáčejte křídlem, dokud nenajdete místo, ve kterém se kloub spojuje s prsy. Rozřízněte kloub a oddělte křídlo od těla. Totéž opakujte i na druhé straně kuřete.

Prsa: Nejprve je potřeba odstranit hřbet. Kuře rozřízněte od hlavy přes hrudní koš na jedné straně páteře. Opakujte i na druhé straně. Prsa položte kůží dolů. Nůž umístěte do středu a prsa rozřízněte na polovinu přes kost a chrupavku. Z obou půlek kost vyřízněte.

4. března 2021

Jsou vám při nákupu kuřecího masa u řezníka některé pojmy tak trochu záhadou? Pomůže vám přehled na následující straně.

Kuřecí

Dělení kuřecího masa

1 Droby: Jde o vnitřnosti kuřete, obvykle to jsou játra, srdce a žaludek, které se dál zpracovávají, někdy se k nim počítá i hlava, krk a nohy, mnohdy se jedná i o různé odřezky jako kůže, křídla, biskup, skelet či krk. Používají se především k přípravě drůbežího vývaru, často však také do hlavních jídel.

2 Krk: Hodí se stejně jako ostatní drůbky zejména do vývarů a polévek. Můžete ho ale klidně i podusit.

3 Hřbet: Většinou se přidává do vývarů a polévek. Vzhledem k tomu, že je na něm poměrně dost masa, upravuje se i dušením nebo smažením.

4 Horní stehno: Lze ho využít na pečení, grilování, smažení a podobně. Vykostěné se dá upravit jako řízky.

5 Dolní stehno: Je trochu menší, využití v kuchyni má stejné jako to horní.

6 Prsa: Upravují se smažením jako řízky, lze je dusit, grilovat, plnit, zapékat, udělat z nich skvělé minutky...

Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

7 Křídla: Hodí se k přípravě polévek, často se pečou, grilují či smaží.

Chcete vyzkoušet i něco jiného než kuřecí. Které maso se počítá mezi drůbež?

Nakonec okmínujeme.

Co se počítá mezi drůbež?

Krůta, krocan: Jejich maso má minimální obsah tuků a vyšší obsah bílkovin. Krůty bývají menší než krocani, ti se kvůli své velikosti i trochu hůře porcují, jinak však rozdíly v jejich kvalitě nejsou.

Na ovar, roládu či řízky. Jak kupovat vepřové maso a co z něj připravit

Kachna, husa: Kachní maso má víc železa než kuře a dvakrát více vitaminu B1 a B2. Také je tučnější, ale pokud odstraníte kůži, bude méně kalorické než husí, které obsahuje i draslík, fosfor a železo.

Slepice: Slepičí maso je zdravé, chutné a dietní, vyžaduje však delší tepelnou úpravu než kuře. Vynikající je slepičí polévka, doporučovaná i jako podpůrný prostředek při nachlazeních či chřipkách.

Perlička: Jedná se o drůbež s velmi jemnou zvěřinovou chutí. Maso trochu připomíná bažantí, skýtá ovšem více sušiny a bílkovin a méně tuku. Zajímavé je i jako zdroj železa a vitaminů B a E.

Kohout: Asi nejznámější recept, kohout na víně, pochází z francouzské kuchyně, a ačkoli jeho příprava není zrovna jednoduchá, jde o gurmány vyhledávanou delikatesu.

Bažant: Bažantí maso se řadí k těm červeným. Je jemné a obsahuje až o polovinu méně tuku než kuřecí. Nejchutnější bývá během lovné sezony, tedy od listopadu do konce ledna. Před kuchyňským zpracováním se musí nechat vyzrát.

Kde obvykle nakupujete maso? Hlasujte v anketě na další straně.

Kde nejčastěji nakupujete maso?

celkem hlasů: 431

  • Vybrali jsme pro Vás