Při nákupu si zvykněte prohlížet maso, zjistit si informace o místě jeho původu, způsobu zpracování, konzervaci či jeho stáří. Věnujte větší pozornost jeho barvě, vůni, velikosti i celkové pružnosti.
A jak má tedy vypadat? Hovězí by mělo mít intenzivně červenou barvu, charakteristickou a svěží vůni, po stlačení se musí vracet zpět do původní podoby.
Na ovar, roládu či řízky. Jak kupovat vepřové maso a co z něj připravit![]() |
Pokud je maso tmavé a suché, ale pěkně voní, znamená to, že je zralé a připravené k okamžitému použití. Takové bývá dražší, protože takzvaně dozrávalo a odpařovala se z něj voda, tyhle úbytky se započítávají do ceny.
Kvalitní maso zraje deset dnů, ve vakuu vydrží další tři týdny. Nedostatečně vyzrálé maso je ale tuhé a tvrdé (ze starších kusů skotu ještě mnohem víc), postrádá očekávanou křehkost, šťavnatost a měkkost.
Tip: Hovězí maso je kvalitním zdrojem bílkovin, železa i zinku. Obsahuje také sodík, draslík, hořčík a vápník. Odborníci doporučují jíst ho jednou až dvakrát týdně.
Jsou vám při nákupu hovězího u řezníka některé pojmy tak trochu záhadou? Pomůže vám přehled na následující straně.