Jak drůbeží maso porcovat?
Základem správného porcování drůbeže je ostrý nůž a prkénko na krájení masa. Popíšeme vám způsob, jak naporcovat kuře na osm kusů: dvě prsa, dvě dolní stehna, dvě horní stehna a dvě křídla.
Dolní kuřecí stehna: Kuře položte na záda, jednu nohu odtáhněte od těla a nařízněte kůži mezi stehnem a prsy. Stehno natahujte, dokud se stehenní kost nezlomí. Následně rozřízněte i kloub a kůži a stehno oddělte. Postup opakujte s druhou nohou.
Na guláš, grilování či vývar. Jak kupovat hovězí maso a co z něj připravit |
Horní kuřecí stehna: Nohu položte kůží dolů. Najděte bílý tukový proužek – místo, v němž se nachází kloub, který spojuje horní a dolní stehno. Rozřízněte ho, abyste horní a dolní stehno oddělili. Opakujte s druhým stehnem.
Křídla: Otáčejte křídlem, dokud nenajdete místo, ve kterém se kloub spojuje s prsy. Rozřízněte kloub a oddělte křídlo od těla. Totéž opakujte i na druhé straně kuřete.
Prsa: Nejprve je potřeba odstranit hřbet. Kuře rozřízněte od hlavy přes hrudní koš na jedné straně páteře. Opakujte i na druhé straně. Prsa položte kůží dolů. Nůž umístěte do středu a prsa rozřízněte na polovinu přes kost a chrupavku. Z obou půlek kost vyřízněte.
4. března 2021 |
Jsou vám při nákupu kuřecího masa u řezníka některé pojmy tak trochu záhadou? Pomůže vám přehled na následující straně.