Na řízky, roládu, polévku i grilování. Jak nakupovat a porcovat kuřecí maso

Seriál
Zvykněte si při nákupu prohlížet maso, zjistit více informací o jeho původu, způsobu zpracování, konzervaci nebo stáří. Věnujte pozornost také jeho zbarvení anebo vůni, všímejte si velikosti i celkové pružnosti. Ve třetím dílu našeho malého průvodce se zaměříme na kuře.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Díky snadnému zpracování, dostupnosti a příznivé ceně patří drůbež k nejoblíbenějším masům v Česku. Dnes si můžete běžně koupit celé kuře, ale také jenom křidýlka, stehýnka, játra, žaludky, skelet, drůbky, půlky a kdovíco ještě...

Zdravé a čerstvé kuřecí maso má bledě růžovou nebo načervenalou barvu. Pokud má zbarvení tmavošedé, tmavé, lehce nažloutlé až průsvitné (je vidět maso pod kůží), nebo bude dokonce nazelenalé, určitě není vhodné pro konzumaci. Také případný nepříjemný zápach svědčí o tom, že maso už není dobré k jídlu.

Kuře se řadí mezi takzvaná bílá masa a je u nás nejoblíbenějším druhem drůbeže. Nabízí široké využití v kuchyni, a protože je lehce stravitelné, je velmi vhodné i pro dietní a posilující jídelníček.

Kuřecí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Tuk obsahuje zejména pod kůží a v ní, při dietách byste tuto část tedy jíst neměli.

Tip: Pokud kupujete maso na táccích, nesmí na nich být žádná voda ani jiné šťávy z masa. Takové zboží neberte.

Jak porcovat kuře a co z něj připravit?

Nejčtenější

Dubajská čokoláda, turecká pasta a nejlepší okurka. NEJ recepty ze sítí

Máloco má tak silný virální potenciál jako recepty. Zejména ty jednoduché, rychlé, ze surovin, které máme běžně doma. Ale také ty, které překvapí nějakým nečekaným použitím ingrediencí nebo jejich...

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

22. března 2025

Dubajská čokoláda, turecká pasta a nejlepší okurka. NEJ recepty ze sítí

Máloco má tak silný virální potenciál jako recepty. Zejména ty jednoduché, rychlé, ze surovin, které máme běžně doma. Ale také ty, které překvapí nějakým nečekaným použitím ingrediencí nebo jejich...

19. března 2025  15:29

Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.

15. března 2025

Velikonoční kuře s nádivkou

Velikonoční kuře s nádivkou

Střední

120 min

Upečte si na slavnostní velikonoční oběd toto lahodné kuře s jarní nádivkou.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

9. března 2025

Perníková bábovka s karamelem

Perníková bábovka s karamelem

Střední

90 min

Netradiční kombinace, která vás osloví.

Švestkové buchty

Švestkové buchty

Střední

90 min

Buchty jako od babičky.

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Střední

80 min

Upečte na neděli ořechovou bábovku.

Sladké sendviče (eklérky)

Sladké sendviče (eklérky)

Střední

60 min

Upečte si ke kávě tradiční francouzský dezert.

Srdíčka z karamelem melírovaného těsta

Srdíčka z karamelem melírovaného těsta

Střední

50 min

Krásné vánoční cukroví.

Tyčinky s olivami

Tyčinky s olivami

Střední

120 min

Skvělý předkrm na jakoukoliv party.

Quinoový nákyp s hruškami a červenou řepou

Quinoový nákyp s hruškami a červenou řepou

Střední

60 min

Vyzkoušejte zdravější variantu slaného nákypu.