První prosincový týden
Nyní je čas připravit si těsta na linecké, ořechové nebo čokoládové cukroví, stejně jako třeba vanilkové rohlíčky nebo pracny. Můžete je připravit i v robotu, ale ruční práce je ruční práce. Pozor na to, abyste těsto „nepřepracovali“, podepsalo by se to na vzhledu pečiva. Hotová těsta zabalte do potravinové fólie a uložte je do chladu.
Tip: Nebojte se začít hned o prvním adventním víkendu, těsta v chladničce vydrží i několik týdnů. Pokud chcete ušetřit čas a nebazírujete na rodinných recepturách, můžete si koupit v obchodě hotová těsta, a pak už jen doma vykrajovat a péct.
Ideálně o víkendu, kdy můžou pomáhat i děti, těsta postupně vyndejte z lednice, vyválejte, vykrájejte nebo vmáčkněte do formiček a upečte cukroví. To uložte do připravených krabic a nechte rozležet.
Pokud nemáte děti, nebo se jim nechce do pomáhání, dobrou strategií je pustit se do pečení s kamarádkou nebo třeba maminkou. Pusťte si k tomu hezkou hudbu, otevřete lahvinku svatomartinského a uvidíte, jak vám to půjde od ruky.
Co se týká slepování, tak ještě raději počkejte. Jediné druhy, které je možné slepovat hned, jsou ty s marmeládou. Krémy a polevy bude lepší připravit až krátce před svátky. Polevu naopak můžete na sušenky aplikovat hned, ušetříte si tím práci a čas těsně před svátky.