Nejezte přílohy, po bramborách ztloustnete
Jíst pouze maso se zeleninou nám sice zajistí menší příjem kalorií, ovšem strava bez příloh není nikdy vyvážená. Organismus postrádá vitaminy, minerální látky, sacharidy a vlákninu, které z příloh přijímáme nejčastěji.
K obědu si proto klidně dopřejte brambory, rýži či těstoviny, ale při večeři vše nahraďte zeleninou.
Mimochodem, právě brambory jsou vhodnou potravinou pro stabilizaci hmotnosti. Tedy pokud jich nesníte hrnec, ale maximálně 150 gramů. Ideálně je vařte ve slupce.
Umělá sladidla jsou ideální náhražkou cukru
Takzvaně „dietní“ limonády jsou ve skutečnosti pastí. Nápoje s nulovým obsahem kalorií totiž vytváří dojem, že jich můžeme vypít, kolik chceme. Cukr v nich však nahrazují chemikálie, které navíc mohou rozpoutat nezvladatelnou chuť na sladké.
Třeba aspartam, jedno z nejznámějších umělých sladidel, je asi dvěstěkrát sladší než cukr. Na takovou chuť si lidské tělo rychle zvykne a vyžaduje jej.
Každé ovoce vám při dietě prospěje
Ovoce má sice mnoho vitaminů a téměř žádný tuk, ale obsahuje takzvané rychlé sacharidy.
Třeba velký banán vám dodá kolem 18 g cukru. Ještě kaloričtější jsou datle a avokádo, vůbec nejvíce sušené ovoce.
Při dietě jezte nejméně pětkrát denně
Takto obecně formulovaná rada je nesmysl, každé tělo si žádá zcela individuální přístup.
„Je jedno, jestli máte jídel za den méně, nebo více než pět. Důležité je hlídat si množství celkového denního příjmu, ale také poměr přijímaných živin,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt.
Ořechy jsou tučné, měly bychom se jim vyhýbat
Mandle, kešu, „vlašáky“ a další ořechy sice tuky obsahují, ale především ty nenasycené, zdraví prospěšné. Při dietě můžete denně zkonzumovat i celou hrst, tedy asi 30 g.
Hodné a zlé diety. K obezitě se dá i prohubnout, říká odbornice na výživu |
Ovšem pozor, netýká se to ořechů pražených a solených, těm se naopak vyhněte.
„Pro maximální využitelnost minerálních látek z oříšků i semínek je vhodné je namočit na několik hodin nebo přes noc do vody. Tím se výrazně zlepší využitelnost živin a ulehčíte svému trávení,“ prozrazuje výživová odbornice.
Sacharidy jsou zlo
Pokud se snažíme zhubnout, měli bychom sacharidy z jídelníčku vyřadit, říká jeden z mýtů. „Je to nesmysl, sacharidy ve stravě můžete jíst na snídani, oběd i večeři,“ radí Bartolomějová.
„Záleží, co vám nejvíce vyhovuje a jak na to vaše tělo reaguje. Podstatně důležitější je to, abyste správně nakombinovali nejen vhodné sacharidy, ale také bílkoviny, tuky a neopomíjeli důležitost vlákniny ve stravě,“ dodává.
Po nízkotučných výrobcích se nepřibírá
Produkty s nálepkou „nízkotučný“ nebo „bez tuku“ jsou obvykle vyráběny s pomocí přidaného cukru, potravinového škrobu či soli. To způsobuje, že si sice kupujete „zázračně“ odtučněný výrobek, ale ve finále jíte minimálně stejný počet kalorií, který se nachází v jeho běžné formě.
Nenechte se proto oklamat marketingovými hesly na obalech. Skutečnou vypovídající hodnotu mají tabulky nutričních hodnot a složení výrobku. Při nákupu kontrolujte počet kalorií s ohledem na celkový objem balení.
„Tak nežer!“Rada, která má velká úskalí
|