Cukrovkáři mají nové sladidlo Xylit

  16:01aktualizováno  16:01
Konečně budou moci i diabetici sníst tolik čokolády, kolik budou chtít. A to díky sladidlu jménem Xylit. Ten lidský organismus nevstřebává a tím se hladina cukru v krvi diabetiků nezvyšuje. Xylit ale nebyl dosud používán v potravinách, protože jeho výroba byla příliš nákladná. Drážďanský vědec Thomas Walther, specialista v oboru biotechnologie, ale nyní přišel na způsob, jak umělé sladidlo, které je účinné i proti zubnímu kazu, vyrábět levněji. K tomuto závěru se dopracoval při osmiměsíční stáži na americké univerzitě v Blacksburgu ve Virginii.

Xylit se už po léta vyrábí chemicky – nový princip je jednoduchý. Rostlinný odpad jako je seno nebo sláma je namočen do kyseliny, přičemž vzniká tekutina, která obsahuje cukr. Poté jsou přidány mikrorganismy, které přinutí buňky cukru k proměněn v umělé sladidlo. Samozřejmě, že toto je na nejnižší možnost míru zjednodušený popis celého procesu.

Podstatné nejsou podrobnosti, ale konstatování, že výrobu nyní zkouší jedna lipská firma. Komerční využití si ovšem vyžaduje přípravy a řadu testů. Ale podle všeho se za pár let budou Xylitem sladit čokolády, zákusky, sušenky i limonády.

Autor:

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

Mladá žena nikdy neobula boty, trpí syndromem sloní nohy

Tawheeda Jan

Jednadvacetiletá Tawhída z Kašmíru se potýká s tropickou infekční chorobou, která se projevuje zbytněním kůže a tkáně...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Hoch chtěl trhat ovoce, po pádu mu z těla trčela půlmetrová větev

Suresh Sakaram

Chlapec z vesničky Budi v indickém státě Madhjapradéš si při pádu ze stromu způsobil hrozivě vypadající zranění. I s...

Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?
Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?

Nikdy nelze přesně naplánovat, jak bude porod probíhat. V zahraničí už řadu let fungují porodní domy jako alternativa klasické porodnice a domácího porodu. Jaké jsou přínosy a rizika těchto zařízení?

Najdete na iDNES.cz