Nadbytek cukru
Určitě víte, že strava bohatá na cukry vede ke zvýšení hmotnosti, zejména v oblasti břicha, a obecně vašemu zdraví vůbec neprospívá. Existuje však i další důvod, proč si sladkosti a sladké limonády odpustit - způsobují předčasné stárnutí kůže.
Podle doktorky Kristiny Goldenbergové z Goldenberg Dermatology v New Yorku nadbytek cukru v jídelníčku vede k předčasnému stárnutí kvůli procesu zvanému glykace. K tomuto jevu dochází, když se nadbytek glukózy v pokožce spojí s kolagenovými a elastinovými vlákny, a tím způsobuje jejich poškození. Glykace v kůži poškozuje kolagen, snižuje elastičnost pleti a je příčinou povadlosti kůže, výskytu vrásek a poruch kožní struktury.
„Jednoduché cukry k sobě spojují jednotlivá vlákna kolagenu v kůži i jiných orgánech a ta poté nejsou schopna reparačních procesů,“ vysvětlila lékařka Jana Votrubová a doplnila, že spíše než konkrétní potraviny ke stárnutí kůže přispívá jejich nevhodná úprava - smažení či grilování.