Středa 25. listopadu 2020, svátek má Kateřina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. listopadu 2020 Kateřina

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den, ještě malá korekce textu užívám pervitin snažím se stím přestat ... doktor mi dal gabanox na záda. přestat nemůžu z hodiny na hodinu za doktorem nepujdu |(rodina) můžu brat gabanox s minimem perv.? moc děkuji za odp.
john
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane John. Těžko předvídat, co s vámi tato kombinace udělá. Všechny tři látky specificky ovlivňují centrální nervový systém. Měřte si prosím denně krevní tlak.   Bohužel neznám váš zdravotní stav, abych mohl ev. upozornit na další rizika.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Beru už několik let Lodoz 5/6,25 který aktuálně údajně není dostupný. Lékarnice mi hned doporučila "úplně stejnou" náhradu, a divila se, že to chci konzultovat, a že jsem hned na poskytnutí náhrady nekývla. Na SÚKL píšou "Lodoz u rozléčených nenahrazovat." Já jsem přechod na Lodoz z předchozích léčiv neměla úplně jednoduchý, tak jsem ze změny nervozní, navíc SÚKL nepíše, že by Lodoz nebyl (jinak to psal). Jak byste to viděl, vzít to Combiso nebo jak se to jmenuje, nebo počkat (na dva měsíce Lodoz mám)? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Pokud to jde, je lepší pacientům obdobné léky nezaměňovat, jestliže jim vyhovují ( i malé rozdíly v obsahu nečistot vzniklých při syntéze ( i když jejich obsah je kontrolován),  mohou ovlivňovat farmakologický efekt generických léčiv.  Na účinek betablokátorů jsou lidé rozdílně citliví. Souvisí to s tím, jak je člověk od přírody nastaven. Nejde jen o účinek na kardiovaskulární systém. Betablokátory dokáží i nepříjemně zhoršovat náladu. U druhé složky problém nevidím. Léky je tedy třeba zaměňovat s citem a je dobré, když pacienta dostatečně známe. Můžete mi prosím napsat jaké všechny léky pravidelně užíváte?
Parafarmacie
U plícního lékaře lehké příznaky plícní hyperinflace jaká je prognoza do budoucnosti Děkuji
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké všechny obtíže máte, Martine? Jaké léky užíváte? Kolik je vám let?  Jaká vážnější onemocnění jste prodělal ( zejména související s funkcí plic)? Napište mi prosím zkrátka  trochu více informací?
Léky na předpis
dobrý den chci se zeptat jestli mohu na noc lexaurin když beru helicid a smectu děkuji za odpověd
ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Možné to je, Ivano. Protože Smecta by mohla vázat účinnou látku v Lexaurinu, určitě je užívejte odděleně. I časté průjmy mohou snižovat využitelnost léčiv. Dodržel bych asi dvouhodinovou přestávku mezi užitím Smecty a Lexaurinu.
Volně prodejné léky
Dobry den.Priznaky mykozy a laktobacillozy jsou pry stejne.Pokud neni moznost se zastavit u lekare jak je vubec mozne poznat o jake onemocneni se jedna aby se nasadila spravna lecba.Dekuji.
Lana B.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lano. Určitě je dobré provézt mikrobiologické vyšetření. Jiná možnost není. V samoléčbě velký prostor nemáte a v tomto období bych neváhal navštívit lékárnu a koupit volně prodejný přípravek vhodný k řešení těchto obtíží.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore chci se zeptat, zda-li mohu užívat Rosucard na cholesterol a zároveň antikoncepci Stodette.Děkuji
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Andreo. je-li to ale možné, upravte stravu tak, aby užívání Rosucardu bylo zbytečné. Statiny se často předepisují zbytečně.
Léky na předpis
dobry den, chtela bych se zeptat na uzivani letroxu a kolagenu dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívejte je odděleně, Jano. U Letroxu tedy dodržujte to,  co je uvedeno v příbalovém letáku.
Parafarmacie
Dobrý den, mohla bych se zeptat, zda je vhodnější lubrikační gel na bázi vody nebo silikonů? Může mít i vliv na bakteriální infekce v pochvě? Doporučujete např. i s aloe Vera nebo Tea tree - nebo to naopak může dráždit? Doporučujete nějaký konkrétní ? Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Evo, že obecně lepší jsou gely na bázi silikonu.  Časte používání lubrikočního gelu s Tea Tree může zhoršit prostředí v pochvě, pokud není obsah TTO symbolický. Spíše bych se jim vyhýbal. Snad mohou mít nějaký smysl u žen, které trpí častými infekcemi i díky tomu, že mění často partnery. Přípravky s Aloe Vera mi praktický smysl  nedávají,
Léky na předpis
Může se užívat Plaguenil a Lyrica společně?
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Mirko. Kombinace je obecně možná. Záleží ale i na dalších obtížích které máte a celkovém zdravotním stavu. Určitě jste zaznamenala různé názory, které se týkají bezpečnosti léčby či prevence "covidové infekce"s pomocí hydroxychlorochinu (Plaquenil)....  Jsou to jediné léky, které  pravidelně užíváte?
Léky na předpis
Zdravím, pane doktore a poprosím o vysvětlení. Jaký je rozdíl mezi Voltarenem rapid a Biofenakem ? Občas si beru od bolesti právě Voltaren, zvlášť když někam cestuju nebo dlouho chodím a potřebuji něco vyřídit. Kamarádce lékařka předepsala právě ten Biofenak, snad jsem název napsala správně, bolí ji kolena a nemůže si ho vynachválit. Je tam více nějaké účinné látky? Děkuji.
Draha
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Draho. Léky obsahují rozdílné léčivé látky ze stejné farmakologické i chemické skupiny. Jejich struktura je dosti podobná. Mechanismus působení je stejný.  Chování v organismu je trochu odlišné a v některý případech může lépe vyhovovat jeden, nebo druhý lék. Záleží na důvodu, pro který byly předepsány. Pokud vás bolí kolena, určitě je nejracionálnější si udržovat normální váhu a nosit vhodnou obuv. Míře obtíží se musí přizpůsobit i tělesná zátěž. Tyto léky s protizánětlivým účinkem bych užívat spíše  jen na noc, aby se poškození kloubů neprohlubovalo.. Ve vašem případě by mohl být možná vhodnější Voltaren Retard, než Rapid.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, mohu užívat Neurontin 100mg a Mirzaten 30 mg, předem děkuji za odpověď, Andrea
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestliže, je předepsal lékař, tato kombinace, je možná, Andreo.
Volně prodejné léky
Poradíte mi prosím niečo na mykózu nechta na nohe v počiatočnom štádiu? Ďakujem
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli je to opravdu v počátku, Marto, mohl by pomoci obyčejný clotrimazol krém.
Parafarmacie
Na potíže s krční páteří mám doporučen hořčík a vitamíny b. Váhám mezi Magnesii lactici + B-komplex a magne b6. Co mi doporučíte ?
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obojí je dobrá volba, Jano. My většinou doporučujeme Magne B6.  Poruchy funkce krční páteře je třeba zmírnit vhodným cvičením  a  vhodným podložením hlavy při spánku. Je nutné se vyvarovat takové polohy hlavy, která obtíže podporuje, Často je to poloha při práci na počítači.
Léky na předpis
Dobrý den, mám začít brát na fibrilaci síní Pradaxa 2x150mg.Mám jaterní steatozu a zvýšené jater. testy ALT 0,80 a AST 0,55.Mohu spolu s Pradaxou brát něco na podporu jater např. ostropestřec(Lagosa)?Děkuji za odpověď.
Dana Pulchartová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Pokud je jaterní steatóza způsobena nadváhou či obezitou, je třeba snížit váhu a funkce jater se zlepší. Je-li snížená funkce jater způsobena jinými vlivy jako je například prodělaná žloutenka, může mít užívání Lagózy někdy smysl. Přesto je vždy zásadní dodržovat vhodný jídelníček a vyhýbat se nadměrnému pití alkoholu. Za nadměrné pití považuji  i každodenní konzumace menšího množství alkoholu, které je pro játra vždy zatěžující. Alkohol totiž působí jako tzv. enzymový induktor,  podporuje nadměrnou tvorbu některých enzymů v játrech a tím negativně ovlivňuje buněčné regulace nejen v játrech, ale i v  jiných orgánech a tkáních.  Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobry den, potrebovala bych se Vas zepta,t jestli muzu i na dale pri silnych MS bolestech (asi 2 dny co mesic) brat kaply Algifen Neo (20-30k) + tabletka Paraln 500, kdyz se mi po case zacaly delat modrinky na nohou, ktere ale po par dnech nebrani zase zmizi? Jsem presvedcena ze to mam z toho Algifenu, ale netroufam si vzit na bolestech mic jinehp, protoze vsechno na bazi ibuprofenu (Ibalgin, Aulin...) doslova nesnazim na zaludek a nemuzu to vubec brat aniz by mi po tom nebylo par dni spatne. Modrinky mi pripadaji jako mensi zlo. Prosim tedy o radu.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Užíváte prosím ještě jiné léky? Informovala jste lékaře, že se u vás tento problém objevuje?
Léky na předpis
Dobrý den. Beru BIOFENAC 100mg 2x1. Bolest zad. S čím se dá toto analgetikum ještě kombinovat s jiným, pro menší bolest. Děkuji H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Heleno. Nemohu vám bohužel na tuto otázku odpovědět. Nemám o vás žádné informace a neznám váš zdravotní stav. Biofenac je na lékařský předpis a bylo by dobré, kdyby vám lékař doporučil vhodný postup. Používání léčiv při bolestech zad je ale cesta do pekel a z dlouhodobého pohledu mohou jen přispívat k prohlubování obtíží.  
Léky na předpis
Užívám warfarin testy inr mám 3 lze dostat při tom trombozu děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Honzo. Warfarin, pokud je správně dávkován, výrazně snižuje riziko tromboembolické příhody. Tu zcela vyloučit nelze, je ale mnohem méně pravděpodobná. Na druhé straně může způsobovat různé krvácivé stavy a je nutné být pod pravidelnou kontrolou. Velmi důležitá je kontrola krevního tlaku a ev. správná léčba vysokého krevního tlaku !
Léky na předpis
Děkuji za odpověď .Podstoupila jsem gastroskopii před rokem. Zjištěn prý reflux, ale žáha mě nepalí a nikdy nepalila. Bolel mě dlouhodobě nadbřišek, hrudník a pocit tělesa v krku,ranní kašel. Před vánoci sono břicha, vše pořádku.Odběry krve během roku 3x. Naposledy i na slinivku. Vždy jen zvýšený bilirubin a po kontrolním odběru bilirubin snížený, ale ne v normě. Poslední odběr 4.6.2020 bilirubin (70) po kont.odběru(25). Omeprazol beru nyní cca 4 měsíce nepřerušeně a nepociťuji vyrazné zlepšení, spíš zhoršení trávení. Famosan na noc 10 mg jsem si přidala sama( poslední tři dny). Žlučník potřebuje hořčiny, tak bych chtěla přidat Iberogast. Žaludek mě bolí stále a zvažuji jestli Omeprezol nevysadit, když se mi ještě zhoršilo trávení. Nejvíc se příznaky objevují hned po každém jídle. K večeru po večeři nejvíce. Přes noc se vše uklidní a se snídaní to začne celé znovu. Chuť k jídlu normální, žádné zvracení, žadná krev ve stolici. Jen ještě mírně zhoršené polykaní, ale ne bolestivé. Děkuji
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omeprazol může zejména  zhoršovat trávení škrobu a bílkovin, Danielo. Může zhoršovat vstřebávání některých minerálních látek jako je např.  železo. V připadě gastroezofageálního refluxu (tak jak obtíže popisujete se o něj pravděpodobně jedná), nemusí výhody jeho podání převážit. Podle mého názoru je v řadě případů šetrnější podávat tyto léky včetně Famosanu pouze na noc cca dvě hodiny po posledním jídle. Myslím si, že tzv.H2 blokátory jsou šetrnějším řešením (famotidin, ranitidin ev. cimetidin). Velmi nepřiznivý vliv na rozvoj gastroezofageálního refluxu má nadváha a obezita. Břišní tuk utlačuje okolní orgány včetně žaludku.V nočních hodinách pak je větší pravděpodobnost, že dolní jícnový svěrač nebude úplně plnit svoji funkci (nefunguje úplně jako svěrač v pravém smyslu slova) a žaludeční šťávy, protože ležíte skoro ve vodorovné poloze, se mohou snáze dostat do jícnu a dýchacích cest.  Určité problémy s polykáním se mohou projevit  zejména v ranních hodinách. Ranní kašel může být vyvolán vdechnutím tekutiny, kterou ráno pijete a která se dostane snáze do dýchacích cest.  Během dne může tento problém odeznít ( také ale kvůli tomu, že sliznice jícnu je již dostatečně hydratovaná). Sliznice jícnu má velkou schopnost se regenerovat. Některá strava může jícen dráždit a může podporovat zánět ( kyselé potraviny, cidery, tvrdý alkohol,víno, káva  koření). Na sliznici mohou ulpívat drobná  semínka či jiné částice a mechanicky i chemicky dráždit. Pijte častěji malé doušky vody. Pokud pití vyvolá kašel, možná bude třeba vodu zahustit. Co se týká žlučníku spíše bych zkusil Febichol, jako první krok, pokud nebyly zjištěny žlučníkové kameny. Užíval bych jej těsně před jídlem.Někdy stačí, když se užívá jen při stravě bohatší na obsah tuku.  Je volně prodejný.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu prosím k Omeprazolu(ráno), Famosanu(večer),užívat 3x denně IBEROGAST.Mám pocit špatného trávení a posunu potravy. Má dle vašich zkušeností Iberogast opravdu schopnost na motilitu žaludku? Děkuji
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Můžete mi prosím popsat podrobněji vaše obtíže a váš jídelníček? Které pokrmy vám způsobují trávicí obtíže? Od kdy těmito obtížemi trpíte a jak jste je v minulosti řešila? Jaká vyšetření jste podstoupila? 
Volně prodejné léky
Dobrý den,pane doktore mám plánovaný císařský řez.Bylo by dobré zakoupit wobenzym na podporu hojení?Je to možné v těhotenství a kojení?A v jakém dávkování a jak dlouho dopředu?
Adélka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Dobrý den, Adélko. V období těhotenství a kojení není lék doporučován. U běžných operačních zákroků nevidím v užívání Wobenzymu problém a může mít smysl. Sám jsem jej velmi úspěšně použil při opakované operaci oka.Ve vašem případě bych se mu ale vyhnul. Proteolytické enzymy mohou proniknout v malém množství do střevních buněk v místech, kde je střevní bariera přirozeně narušena ( mohou proniknout ve větším množství i u některých onemocnění trávicího ústrojí) a dostávají se tak do krve.  Z toho důvodu působí celkově, pokud se použije správně upravená tableta, která zabrání denaturaci, jako v případě Wobenzymu. Proteolytické enzymy obsažené v běžné stravě jsou denaturovány, hydrolyzovány a tedy i deaktivovány již v žaludku. O průniku těchto enzymů placentární barierou u člověka existuje asi minimum vědeckých poznatků... Snažil bych se, aby byl přírustek váhy během těhotenství přiměřený (cca 10-12 kg navíc) a určitě vše dobře dopadne i bez Wobenzymu.
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktora koupila jsem si ve vaší lékárně methionin .Mohu jej užívat v těhotenství a kojení?Bojím se o vlasy aby mi nevypadaly.Teď mám před porodem a vlasy v těhotenství pěkné
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V doporučeném dávkování a při běžném stravování to je určitě možné, Adélo. Nemusíte mít obavy.
Léky na předpis
Dobrý den, můžu užívat nově mně předepsaný lék Torvazin 40mg, když jsem měl před lety žloutenku?
Standa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den,  Stando. Teoreticky je to možné a záleží na vašem zdravotním stavu.  To, že jste v minulosti prodělal žloutenku automaticky neznamená, že funkce jater je snížena do takové míry, že není možné určité léky užívat. Statiny pro játra představují určitou zátěž navíc. Na druhé straně vy  si můžete upravit jídelníček tak, aby byl přiměřený a dobře stravitelný a nepředstavoval tedy pro játra nadměrnou zátěž. Ve velkém množství případů, které se týkají poruch látkové výměny tuků není uživání statinů vůbec nutné,  Se statiny se plýtvá a pacienti nedostávají správná dietní doporučení. Je třeba také  ale podotknout, že řada z nich hledá snadná řešení a jsou pohodlní se o své zdraví starat a správný jídelníček dlouhodobě dodržovat. Náš zdravotní systém je velmi benevolentní a velkorysý na jedné straně a na druhé straně se pak lidé musí skládat na léčiva pro vážně nemocné pacienty, kteří za svoji nemoc nemohou. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den,
užívám léky Adipex retard. Chtěla bych miminko. Za jakou dobu po vysazení léků se mohu pokoušet přijít do jiného stavu, případně si nechat odebrat vajíčka ke zmrazení? Pokud by se stalo, že je nutná nějaká doba po ukončení braní léků pro vyčkání těchto kroků a já bych neplánovaně v této době přesto otěhotněla, jaký negativní vliv to může mít na dítě?

Děkuji za odpověď.

Evženie
Berta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Berto. Léčba Adipexem Retard by měla být krátkodobá. Zpravidla 4-6 týdnů. Osobně nevidím důvod, proč by měla být delší, pokud je pacient pod kontrolou obezitologa, má správně nastavený dietní režim a je dostatečně kontrolován. Obezita má vliv na kvalitu vajíčka a ovlivňuje jeho složení. Do jaké míry to  negativně ovlivňuje zdraví nového jedince zatím  lékařská věda netuší. . Adipex Retard s velkou pravděpodobností neovliňuje kvalitu vajíčka v tom smyslu, že by mohlo dojít hůře k oplodnění. Osobně bych doporučoval váhu po zhubnutí asi rok stabilizovat a pak se rozhodnout pro mateřství. V opačném případě často dochází opět k nepřiměřenému nárůstu váhy během těhotenství a ke zbytečným zdravotním komplikacím během těhotenství i porodu. Samotný porod pak může být rizikový nejen pro maminku, ale i pro dítě. Přeji hodně zdraví a ať vám vaše plány s miminkem vyjdou podle vašich představ. PS: Obecně bych doporučil vysadit Adipex ihned po zjištění těhotenství. To je dostatečné opatření.
Léky na předpis
Dobrý den, po smrti manžela a obou mých rodičů beru pravidelně trittico a v případě potřeby jako SOS lék rivotril. Ten ale beru opravdu spoře. Tak 1za půl roku i déle. Jak se tyto léky snášejí? Děkuji za odpověď. Lidu
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ludmilo. Může to být racionální postup podle toho, co jste jen uvedla.  Nemohu to ale posoudit protože o vás nemám žádné informace. Tato kombinace léčiv je možná a  závažnější farmakologická interakce mezi těmito léčivy v doporučeném dávkování je velmi nepravděpodobná. Přeji vám hodně zdraví. Vypořádat se s psychickými obtížemi spojenými se ztrátou blízkých se překonávají velmi těžko. Často i v případech kdy vztahy nebyly úplně ideální. Je třeba znovuobjevit  svoje poslání na své životní pouti. To jedině dodá sílu a energii, která uvnitř každého je. Pomoc odborníka-psychoterapeuta mívá smysl.
Parafarmacie
Dobrý den, jak dlouho po době minimální trvanlivosti (EXP112019) je možné užívat multiminerál( vápník- hořčík-zinek) s vitaminy D3 a B6?
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Věro. Velký problém v tom nebude. Připravek asi bude obsahovat jen nižší hodnotu vitaminu B6 než je uvedeno na obale..Možná také vitaminu D.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, mohu užívat na snížení hladiny cholesterolu, současně Atoris 10mg a Lecitin, děkuji předem za odpověď, Zuzana
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Zuzko. Určitě. Klíčové ale  je udržet nižší píjem tuku. Lecitin to sám o sobě nespasí, pokud bude denní příjem tuku vyšší. Doporučuji přijímat cca 60g tuku za den. Asi 50% by měl tvořit tuk rostlinný : Při kuchyňské přípravě preferujte řepkový  a olivový olej.
Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku,mám nepříjemné příznaky menopauzy a začala jsem užívat 2x denně Fytofem harmony control a chci se zeptat, můžu i nadále užívat 2x denně nebo jen 1x denně, jak je doporučeno v letáku? Děkuji za odpověď
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Dášo. O Fytofemu nic nevím a neznám původ a přesné chemické složení obsažených isoflavonů. Je třeba se obrátit na výrobce, který je odpovědný za uvedení výrobku na trh. Dávka by měla zohledňovat i tělesnou hmotnost. Většina fytoestogenů má v porovnání s ženskými estrogeny velmi malou estrogenní aktivitu. V některý případech ale umí naše střevní mikrobiota určitý fytoestrogen chemicky přeměnit ve výrazně účinnější formu.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore. Dostal jsem na
potíže ze zuby Amosiklav .Mohu jíst ovoce
a jiné vitamíny ?
Děkuji
Jarda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké obtíže se zuby máte? Některé ovoce kvůli kyselosti nemusí být pro sklovinu či zubní výplně ideální. Může zvyšovat bolestivost. Všeho tedy s mírou. Amoksiklav užívejte s  jídlem.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné užívat společně léky Clotrimazol AL200 +mast a antibiotika Cifloxinal?nebudou léky navzájem ovlivňovat svůj účinek?
Děkuji
Teodora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Teodoro. Pokud vám lékař předepsal Clotrimazol AL 200 vaginální tablety + krém společně s Cifloxinalem tak pak je to kombinace obecně možná. Nevidím v tom problém, pokud má odborné opodstatnění.  Přeji vám, aby nepříjemné obtíže brzy ustoupily.
Parafarmacie
Dobrý den, mohu užívat společně Thiamin a Bkomplex? Ovlivní to účinek Caltrate, který beru večer 1 tabletu? Je mi 66 let.
Děkuji. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne , Evo. Neovlivní. Vstřebávání vápníku mohou ale snížit například  různá semínka, která jsou teď v módě. Proč jste se rozhodla o tolik zvýšit příjem thiaminu?
Léky na předpis
Hezký den. Pane doktore, chci se prosím zeptat, jestli existuje Mirtazapin neobsahující laktosu? Užívám jej na bipolární poruchu, trpím intolerancí laktosy a i malé množství v tabletách mně zřejmě vadí. Existuje Mirtazapin třeba v injekční formě? Trochu jsem pátral, existují dispergovatelné tablety snad bez laktosy. Ty ale obsahují aspartam, s nímž mám zlé zkušenosti. Dříve jsem tyto tablety užíval a bohužel mi aspartam zhoršoval náladu a vyvolával depresi. Jakmile jsem tyto tablety vyměnil, nálady se hned zlepšily a bylo opět dobře. Řada vědeckých studií potvrdila, že aspartam zhoršuje náladu, způsobuje záněty v mozku a podílí se na vzniku maligních nádorů. Co byste mi prosím doporučil? Děkuji za Vaši ochotu a věnovaný čas. Mějte se.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane, Jiří. Nejdříve se trochu zastanu aspartamu. To, co uvádíte dokázáno určitě nebylo a aspartam je dostatečně bezpečné sladidlo. Jeho chronická toxicita je extrémně malá. Prosím neberte vážné nesmysly, které se týkají aspartamu v souvislosti s metanolem. Aspartam se v trávicím traktu rozkládá na aminokyseliny kys. asparagovou a fenylalanin + metanol. Množství metanolu je pak adekvátně nízké, celkově podané  velmi nízké dávce aspartamu (pokud porovnám sladivost s cukrem (sacharózou) jehož nadměrná  představuje skutečný zdravotní problém. Stonásobně více metanolu získáme  např konzumací ovoce, díky rozkladu vlákniny pektinu. Pro farmaceutické účely ve formě které jste uvedl (pomocná látka při výrobě tablet) vidím použití aspartamu jako zcela bezpečné. Použití všech  syntetických sladidel bych trochu omezil v potravinářství .  Nic víc. Mirtazapin v inj.fomě není u nás registrován a asi by ani nenašel uplatnění. Co se týký tablet, volil bych přípravek Mirtor. V užití tak malé dávky aspartamu nemůže být absolutně žádný problém a být vámi tak aspartam v tomto případě vůbec neřeším, jestliže vám mirtazapin vyhovuje.    .
Parafarmacie
Děkuji moc,já právě myslela že když je to cucací tableta s příchutí citronu tak bude naprosto neškodná a ono ne.Naopak a docela silná účinná látka Moc jste mě uklidnil děkuji
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Aneto, že by takové výrobky ve formě , která připomíná cukrovinky, neměly být vyráběny. Krční antiseptika žádným ternem pro tělo nejsou  a měly by se užívat omezeně. Převážná část antiseptika pak skončí v trávicím ústrojí ...
Doplňky stravy
Dobrý den,pane doktore zajímá mě zda mi může pomoci doplněk stravy pProspan na špatné usínaní?Vysadila jsem lék Tritico a zůstal mi problém s usínaním jinak spím dobře klidně 10 hodin
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste ho, Katko. Právě problém s usínáním dokáží některé doplňky stravy částečně řešit. Je důležité se zároveň vyvarovat pití kávy, pravého čaje i energetických nápojů. Je také dobré si nastavit  dlouhodobě co nejpevnější denní režim.
Parafarmacie
Dobrý den, poprosím o názor a také, co případně zakoupit z lékárny.Na ultrazvuku bylo zjištěno utržení rotátor.manžety v pravém rameni. Ruka mě běžně nebolí, jen občas a také když udělám nepatřičné pohyby do strany. Snažím se ji nezatěžovat, věci nosím v baťůžku nebo v levé ruce. Pan doktor navrhnul artroskop.operaci, ale díky karanténě s covidem by byla až za půl roku, jdou teprve pacienti, kteří měli být operováni v dubnu. Je možné koupit například tejpovací pásky nebo čím rameno mazat,aby se účinné látky dostaly přes kůži a posílily okolní šlachy ? Mnohokrát děkuji za radu.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Chtělo by to prakticku radu ortopeda či fyziatra... Operace je nutná, podle toho, co jste uvedla. Mohlo by dojít ale ještě k většímu poškození vazů než se k operaci dostanete.. Jako doplněk stravy můžete zkusit Gelenatinu Intensive s dávkou 10g kolagenu za den. Je ve formě nápoje a snadno se tedy doporučeného příjmu dosáhne. Myslím, že by mohl mít smysl, a že může ochránit ramenní kloub před větším poškozením. Tejpovací pásky by mohly mít smysl. Někdo by vám měl ale poradit, jak je správně na rameno dávat. Jinak to řešíte správně a je dobré, že jste k ramenu ohleduplná. Doporučuji se vyvarovat analgetik a léčiv s protizánětlivým účinkem, pokud to jen trochu půjde. Ústup bolesti pak vede k nepřiměřené zátěži a zbytečnému dalšímu poškození struktur chrupavky a vazivové tkáně.
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore jsem těhotná ve 36. Týdnu a užila jsem dnes dvě cucací tablety Larymed léčivá látka benzylamid hydrochlorid 3 mg.Teprve poté jsem přečetla přívalový leták.Je to prosím nebezpečné?
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Aneto.  Nemějte obavy. Snažte se ale zkrátka léky v období těhoteství nepoužívat, pokud lékař o nich striktně  nerozhodne.
Léky na předpis
Dobrý den, odoperovávali my výrůstek na chodidle mezi palcem a ukazováčkem. Probíhalo to při LA. Byl mi předepsán Dalacin C 300. Po jídle si rád dám pivo a kafe piju 3x denně. Jak je to se snáčenlivostí? Příbalová informace o alkoholu ani kávě nemluví. Přiznám se, že to užívám už od tohoto čvtrzka, kávu piji a zatím mi nic nebylo. Kdesi jsem četl, že max dvě piva za večer by vadit nemusela... Děkuji za odpověď.
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karle. Pokud jste po interní stránce zdravý, půllitr piva by neměl zvyšovat riziko nežádoucích účinků. Toto množství alkoholu by také nemělo ovlivnit osud tohoto antibiotika v organismu při běžné délce užívání.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, zajímalo by mě, zda je možné vyléčit angínu (nebo pyogenního streptokoka) bez antibiotik? Je možné, že časem zmizí sám, nebo se vždy musí přeléčit? Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
I to se může  časem stát, Evo. Nemusí to být bez následků.  Imunitní systém a jiné mikroorganismy se se mohou se Strepotokem vypořádat. Může ale také dojít k dalšímu šířerní infekce do okolních i vzdálených tkání a orgánů. Následné zdravotní komplikace pak bývají někdy velmi vážné a projevit se mohou například poškozením ledvin, nebo revmatickou horečkou. Je lepší  tedy antibiotika podat.
Léky na předpis
Dobrý den,jedná se o bolest spojenou někdy s nevolností,začíná v zadní části,přes celou hlavu. objevuje se před menstruací,jindy se dá říct bez příčiny.bolesti jsou někdy 3x do měsíce někdy jen s menstruací. děkuji za odpověd
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volil bych Panadol Extra Rapid šumivé tablety, Hano. Je důležité, aby se paracetamol a kofein velmi rychle společně  vstřebaly. Zároveň je velmi důležité užít lék co nejdříve. Jednorázové použití jedné  šumivé tablety Panadolu považuji za bezpečné a zvýšení rizika krvácivých stavů je velmi velmi nepravděpodobné, pokud zároveň neužíváte další léčiva, které je mohou vyvolávat.
Léky na předpis
můžu kombinovat paralen s novalginem
jana nováková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučit to nemohu, paní Jano. Záleží na více okolnostech. I z toho důvodu je Novalgin na lékařský předpis. Myslím si, že to není šťástná kombinace léčiv a pochybuji, že by mohla přinést nějaké léčebné výhody v jakékoliv indikaci, ke které jsou tyto léky určeny.
Léky na předpis
Dobrý den,mám dotaz jsem ve 34. týdnu a beru jednu třetinu prášku Tritico 75.Měla jsem před porodem vysadit zcela,nicméně své lékařce se od doby Covid nemohu dovolat a zástup za ni není.Můžete mi prosím říct jak dlouho před termínem porodu prášky vysadit ?Děkuji velmi
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. To vám poradit nemohu. Neznám váš zdravotní stav.  Rozhodnutí lékaře musí být individuální. V každém případě usilujte o úplné vysazení léku, bude-li to možné, s vědomím lékaře. Léčivá látka prostupuje do mateřského mléka a i to je třeba brát v úvahu. 
Parafarmacie
Dobrý den,
mohu požádat o radu. Je mi 58 a myslím, že jsem snad zdravá. Akorát užívám na tlak Prestarium (nyní v normě) spíš nižší. Minulý měsíc mi byl naměřený vyšší cholesterol 6.3. Mladá paní doktorka mi ihned psala léky na cholesterol (statiny). Vzhledem k tomu, že nejsem obézní snažím se chodit a sportovat se mi tyto léky nechce začít užívat (viz vedlejší účinky na pohybový aparát, reflux atd). Nikdy jsem neměla cholesterol větší než 6. Ráda bych si nechala poradit max.potr.doplněk. Prý dobré zkušenosti jsou s Vegapure cardio. Dále bych chtěla začít užívát Diozen na křečové žíly. Je možné tyto doplňky kombinovat. Nebo raději poradíte něco jiného? Samozřejmě se nepřejídám a snažím se jíst zdravě.
Děkuji Zuzana
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zuzano. Z doplňků stravy může pomoci jen některá rozpustná vláknina, pokud se konzumuje dlouhodobě a v dostatečném množství. Např. Guareta prášek či metabolic. Zásadní je ale úprava jídelníčku, který se může  vhodnou vlákninou ještě vylepšit. Snížení příjmu tuku ale i cukrů (fruktóza, sacharóza ev.glukóza) je většinou rozhodující. Pokud dieta nemá dostatečný efekt, je třeba detailně posoudit, na základě dobré znalosti zdravotního stavu pacienta, laboratorních hodnot i rodinné anamnézy zda nenasadit třeba statiny a zda pozitiva jsou větší než rizika léčby. Statiny mají určitě svoje místo v terapii, jen se používají zbytečně často a neuváženě.  Rostlinné fytosteroly mají určitý pozitivní účinek  také. Platí to i o obohacených potravinách fytosteroly, pokud nakonec nepřispívají k vyššímu přijmu tuku. To se bohužel většinou děje i díky mediím a  někdy jednostranným odborným interpretacím vědeckých poznatků odborníky.  Může se  stávat, že snížením  využití cholesterolu ve stravě se podpoří jeho syntéza v játrech. Omezení příjmu cholesterolu ze stravy bývá tedy někdy kontraproduktivní a je třeba mít rámcovou představu, kolik pacient cholesterolu za den asi přijímá a podle toho pak korigovat výživové doporučení. U přípravku, který jste uvedla  nevidim riziko žádného negativního efektu. Aby se ale nějaký efekt dostavil, musíte fytosteroly přijímat přibližně ve stejnou dobu jako potravinu, která obsahuje cholesterol. Zdá se také, že skutečného efektu lze dosáhnout až v dávkách okolo 1,5 g -3,0 g za den.  Doporučuji se nyní zaměřit na snížení živočišného tuku v jídelníčku. Za 3-5 měsíců pak lékařku poproste o další kontrolu. Záleží ale i na dalších hodnotách lipidové spektra, aby se mohlo posoudit kardivaskulární riziko.  Jak vidíte, s cholesterolem to není až tak jednoduché... Jinak Diozen mohu doporučit Je to zdravý volně prodejný lék a kombinace s fytosteroly je určitě možná.
Volně prodejné léky
Dobrý večer,užívám lék xarelto 20mg a chci se zeptat jaké léky si mohu vzít od bolesti hlavy. Zabíral mi migralgin,ten ted v lékárnách není a vím,že ho na xalerto nemohu. Nevím jestli mohu valetol nebo acifein ?Popřípadě něco jiného? Paralen mi nepomáhá. Děkuji za odpověd.Hana
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. O jaké bolesti hlavy se zpravidla jedná? Jakou mají většinou příčinu?  Jak často bolestmi hlavy trpíte? Souvisí s menstruačním cyklem?  Napište mi  prosím více informací.
Volně prodejné léky
Dobry den moze muzivat suasne tebokan alebo tanakan s ascorutinom,?dakujem
maca
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Tato kombinace je možná a riziko nezádoucích účinků je malé. Respektujte  ale prosím informace v příbalovém.letáku.
Léky na předpis
Dobrý den ,ano na sonu mi zjistili žlučníkové kameny ,na gastroskopii jen nedozaviratlnou klapku na konci jícnu,ještě mě čeká vyšetření na slinivku,moje praktická doktorka mi napsala že mám funkční dyspepsii.Moje problémy začaly po velikém dlouhodobem stresu. Po každém jídle tlak v okolí žaludku, říhání , pálení žáhy, nažloutlá stolice,poté žlučníkové záchvaty. V neděli prodělán žlučníkový záchvat,s bolestí v pravém podžebří s bolestí pod pravou lopatkou,zhruba po hodině se mi bolest přesunula pod levou lopatku a podžebří, občas se v noci potom s bolestí a pocitem na zvracení a pocením,když si při bolestech prohmatávám břicho mám to hodně citlivé nad pupíkem. Ano léky na bolesti spojené se špatným trávením a žlučníkem jsem dostala algifen a nimesil. Operaci žlučníku se vyhýbám z důvodu nemocného oslabeného srdíčka,proto mě zajímají léky jako je rowachol.moc děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Jak celý problém popisujete, byl bych opatrný s užíváním Rowacholu, aby nezvýšil riziko záchvatu. NImesil považuji za nevhodný a velmi rizikový. Při akutním záchvatu  žlučníku je zvýšené riziko zánětu slinivky a nemusela byste , díky silnému působení Nimesilu, dorazit do nemocnice včas... To částečně platí i o Algifenu. Riziko vážných zdravotních komplikací u vás pravděpodobně existuje a nejrozumnější by  bylo, podle mého názoru, žlučník laparoskopicky odstranit. Argument proti může například být výskyt karcinomu tlustého střeva u blízkých příbuzných, nebo nedoporučení zákroku kardiologem.  PS. nelze vyloučit, že většina zažívacích obtíží je způsobena špatnou funkcí žlučníku. Užívání Helicidu může přispívat ke špatnému trávení bílkovin a škrobu. To pak zvyšuje nároky na tvorbu pankreatických šťáv a riziko zánětu slinivky se může tímto zvyšovat.  Gastroezofageální reflux či refluxní nemoc jícnu může být jen důsledkem, jestliže nemáte větší nadváhu (klapka na konci jícnu v pravém smyslu slova žádná neexistuje-jedná se o dolní jícnový svěrač - nezaměňovat s epiglottis - mechanismus je naprosto odlišný). Přitomnost kamenů ve žlučníku je jedním z faktorů, které způsobují refluxní nemoc jícnu. Usiloval bych ve vašem případě asi o odstranění žlučníku. Je to pravděpodobně jediná cesta z bludného kruhu ven.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu užívat dohromady ATB Dalacin C 150 mg 2x denně a Mirzaten 30mg 1x večer, předem děkuji za odpověď.
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Michaelo. Tato kombinace je obecně možná.
Léky na předpis
Dobrý den, omlouvám se, ale ještě jsem se zapomněla zeptat, jestli k atb Dalacin 150 mg, mohu místo probiotik jíst bílé jogurty - nebude snížena účinnost atb? Předem děkuji za odpověď.
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Michaelo. Dalacin užívejte s  běžným pestrým jídlem, které neobsahuje hodně bílkovinvi izolované formě. Například jej nezapíjte proteinovým koktejlem. Jogurt ev. probiotika užívejte samostatně mezi jednotlivými dávkami po 2-3 hodinách..Takto budou mít probiotické kultury větší šanci přežit.
Léky na předpis
Dobrý den ,mohu používat rowachol když používám ještě helicid,asketon a antikoncepci a jestli mohu k tomu pouzivat i nějaké léky na bolesti jako je třeba algifen nebo nimesil? Děkuji za odpověď
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Můžete mi prosím popsat vaše obtíže  související se zhoršenou funkcí žlučníku ev. celého trávicího ústrojí? Absolvovala jste sonografické vyšetření žlučníku? Algifen či Nimesil mají sloužit k utlumení bolesti způsobené zánětem žlučníku?
Parafarmacie
Děkuji za zájem, pane doktore. Tyto obtíže se vyskytují jen díky situacím, které jsem popsala. Samozřejmě dcera nelétá každý den...Zdravotní stav mám vcelku dobrý, užívám pouze Detralex a momentálně řeším vazy a šlachy v pravém rameně. Celý život pracuji ve škole, učíme nyní z domova, takže režim jsem si dost rozhodila a nejen ten spánkový:) Tlak mám vyšší hlavně odpoledne, většinou kolem 150 /90.
Majka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Majko, nevím, zda to u vás řešit léky. To co jste uvedla mi připadá normální a přirozené. S postupem věku máme trochu jinak nastaveny priority a já mívám občas takové stavy také, když dcera i syn někam cestují. Navíc pracujete ve školství a tam i třeba jen podvědomě řešíte každodenně podobné situace. Někdo si je připouští více , někdo méně. Celoživotní práce tohoto druhu musí člověka trochu poznamenat. Podobně jako práce ve zdravotnictví.  Píjete-li více kávy nebo čaje, ubral bych. Kofein dráždí centrální nervový systém a zhoršuje spánek a následně, prohlubuje únavu.To pak může vézt i k trochu vyhrocenějším reakcím a myšlenkám.  Z volně prodejných léčiv bych možná zkusil Guajacuran. Je možné zkusit i Psychoton. Jako první krok bych ve vašem případě asi zkusil Guajacuran.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, i já poprosím o radu. Dokážu si "zvednout" tlak třeba tím, že se začnu bát, např.když neprozvonila dcera, která měla přistát v cizině nebo že se neozvali kamarádi, že v pořádku od nás dorazili domů...Je možné něco v lékárně koupit na zklidnění právě na tyto situace? Samozřejmě se snažím rozumově vše zdůvodnit -vybitý mobil, zapomněli, zdrželi se atd. Poradťe prosím.

- otázka upravena poradcem
Majka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Majko. Jak dlouho tyto obtíže máte? Můžete mi popsat váš zdravotní stav? Užíváte pravidelně nějaké léky?  Spíte dobře? Měříte si tlak každodenně?
Léky na předpis
Mohu ukončit léčbu trexanem bez vědomí lékaře děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nerozumné, Honzo. Snažte se s lékařem promluvit o vašich obavách, které plně chápu. Obsah příbalových informací pro pacienta považuji za kontraproduktivní. Doufám, že alespoň psychologové se mnou budou souhlasit. Lékaři jsou u některých onemocnění ve velmi těžké situaci jak postupovat. Uvědomují si také, jak pacient může dopadnout, když se vhodná léčba nenasadí včas. Prosím nepřerušujte léčbu bez vědomí lékaře a snažte se ho navštívit co nejdříve.