Čtvrtek 27. února 2020, svátek má Alexandr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. února 2020 Alexandr

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Děkuji za odpověď ohledně rýmy. Takže 100% mořská voda vhodná není? Dívala jsem se že Sterimar je část mořské vody a zbytek voda... Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dá se určitě  použít, Evo. Jodu je tam nevýznamné množství. Je důležité sliznici dosttaečně hydratovat. Aplikace musí být častá. Zejména, pokud je vzduch klimatizován a vlhkost je pod 60%.
Léky na předpis
Prosím,dnes jsem měl užít modrý warfarin,ale omylem vzal dva bílé,které jsem měl brát zítra.Beru jeden den modrý a druhý den dva bílé,jak mám pokračovat.Děkuji za odpovědˇ...
Ladislav Panák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Panáku. Abych mohl poradit, musím vědět kolik miligramů obsahuje modrý Warfarin a kolik bílý. Nemám možnost zjistit jakou krabičku či barvu tablety momentálně máte. Uveďte také  prosím jaké další léky užíváte. Vyšší dávky Warfarinu ovlivňují osud celé řady dalších léků.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už minimálně 14 dní mám takovou divnou rýmu. Hlenů je málo, nalepují se uvnitř nosu, občas jsou i smíchané s krví. Nos mám průchozí. Jen někdy v noci se vzbudím s pocitem nateklé nosní sliznice, ale vydržím to a za nějakou dobu zase můžu dýchat (nechci používat spreje do nosu typu Olynth...). Ráno vysmrkám kusy hlenů s krví... Mám jít na ORL? Zkusila jsem užívat 10 dní tablety Sinupret, ale žádný posun k lepšímu necítím. Poradíte mi co s tím? Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Je jasné, že sliznice nosu je výrazně prokrvená a s velkou pravděpodobností dehydratovaná. Dbejte na dostatečnou vlhkost vzduchu v místnosti i na dostatečný příjem vody. Nos si proplachujte vícekrát za den běžnou vlažnou vodou nebo použijte  například  Sterimar. Vincentka spray se nehodí, protože sliznice je zřejmě suchá, málo funkční a hlenu produkuje málo. Doufám, že se budete brzy cítit lépe. Dekongestivům se určitě vyhněte. 
Léky na předpis
Dostala jsem derin 25 mg na spani prosim poradil by jste mně jak nejlip ho uzit myslim v kolik hodin a jak dlouho pred spanim.
Děkuji
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Jiřino. Derin není primárně určen k léčbě nespavosti. Nemohu vám bohužel poradit, protože neznám váš zdravotní stav.  Obecně mohu napsat, že léky jsou velmi zrádným prostředkem k léčbě nespavosti. Když už je nutné je použít, měly by se používat krátkodobě. U látek, která je obsažena v Derinu nevidím  naopak pro krátkodobé užívání žádný prostor a jeho předepsání může mít význam v rámci rešení určitého typu psychických obtíží. V tomto případě bych mohl Derin zlepšit problémy se spánkem z dlouhodobějšího pohledu. Samozřejmě na správném dávkování a užívání záleží. Jasnou informaci musíte dostat od lékaře, nebo  zprostředkovaně v lékárně, pokud bude informace v elektronickém receptu pro lékárníka také jasná a jednoznačná.
Léky na předpis
Pozdravuji v novém roce a prosím o odpověď na dotaz. Čím se může stát, že i přes užítí léků na vysoký tlak, se mně onehdy nepodařilo celé dva dny tlak snížit a neustále se pohyboval v rozmezí 180 /100 Volala jsem svému obvodnímu lékaři, předepsal mně pro takové případy Tensiomin. Zajímalo by mně, pokud bych tento lék neměla u sebe, čím tlak snížit ? Děkuji za odpověď
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Mileno. Vysoký krevní tlak může mít více příčin.  Během roku se mohou různou měrou na nárůstu TK podílet.  Podle toho je třeba zvažovat, jaká léčiva použijeme. Je nutné znát dobře zdravotní stav pacienta. Ve většině případů je poměrně snadné krevní tlak kontrolovat, pokud pacient spolupracuje. Nyní jsou k dispozici výtečné a velmi účinné léky. Se správnou léčbou souvisí pravidelné měření TK ( u vás minimálně 1x denně) a včasná úprava dávkování či změna medikace. Samozřejmostí by měla být normální váha či mírná nadváha, chce-li pacient přistupovat odpovědně ke svému zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, dcera 3 roky má opakované záněty uší, místo antibiotik jsem podala Bactoral ústní probiotikum,dávala jsem preventivně při potížích méně než po 30 dnech. Může být časté používání škoditt?
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Andreo. I probiotika by se ale měla užívat s rozmyslem a dostatečně znalá osoba by měla poradit jak je střídat, pokud se berou delší čas.
Léky na předpis
Dobry den, pane doktore, v lete jsem brala pripravek Norethisteron kvuli oddaleni menstruace. Behem uzivani pripravku jsem nemela zadne potize, ty prisly az s prichodem menstruace - migrena kazdy den, nevolnost, tlak na jatrech. S odchodem menstruace migrena ustoupila, ale tlaceni na jatrech zustalo, tak jsem navstivila sveho lekare s zadosti o jaterni testy. Ty vysly spatne, jedna hodnota. Pan doktor to prisuzuje konzumaci alkoholu, to jsem ale vyloucila, neb piji pouze vino a to prilezitostne. Je mozne, ze pripravek mi poskodil jatra? Pri tehotenstvi pred 5 lety jsem mela svedeni kuze, v pribalovem letaku je uvedeno, ze v tomto pripade se lek uzivat nema, to jsem si bohuzel precetla az po uzivani. Dekuji za odpoved
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Mohla byste mi prosím specifikovat, která hodnota byla výrazně vyšší a jaká hodnotak byla stanovena. Ostatní biochemické hodnoty byly v pořádku?  Alkohol je enzymový induktor a může zvedat hodnoty jaterních enzymů. Pokud jste pila víno 2-3 dny před odběrem ve větším množství, mohl  hodnotu ovlivnit. Co se týká bolestí hlavy, mohly by opravdu s užíváním Norethisteronu souviset a lze je očekávat více u žen, které během určité doby menstruačního cyklu bolestmi hlavy trpí. Hodnoty jaterních enzymů by se mohly přechodně zvýšit také i díky Norethisteronu. Nyní bych ale očekával, že již vše bude v naprostém pořádku.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda mohu užívat Mirzaten 30mg, který beru 1x večer a Biofenac 100mg 1x ráno a 1x večer na bolest čelisti..
Děkuji za odpověď. Michaela
Michaela Zbořilová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Zbořilová. Kombinace je možná, pokud lékář respektoval  při předepisování kontraindikace obou léčiv. Biofenac doporučuji užívat s jídlem.
Parafarmacie
Dobrý den,
jak prosím doporučujete ošetřovat dětský obličej v zimním či letním období, případně, je-li vůbec nutné mazat dětský obličej. Mám na mysli vnučku, 8 let, spíše sušší pokožka.
Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud má sušší neproblematickou pokožku, Marie, volil bych například slunečnicový či kokosový olej, je-li to nutné.  Kokosový příjemně voní. Pokožka může být často dehydratována  jen kvůli nedostatečnému příjmu vody, nízké vlhkosti vzduchu v obytných místnostech či nepřiměřené péčí o pleť. Nedoporučuji používat mycí gely. 
Léky na předpis
Dobrý den, beru Itoprid 50 mg + controlog již 1 rok a od té doby mě přestal zabírat lék Tulip 20 mg - nyní zvýšen na 40 mg , ráda bych se zeptala zda lék Itoprid může ovlivnit působení léku Tulip.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Jitko, Určitě ne. Příčinu bych viděl v jídelníčku, který může obsahovat hodně tuků a ev. i cholesterolu, a nebo třeba naopak. Striktní vyhýbání se cholesterolu ve stravě pak může vézt k jeho zvýšené syntéze v játrech. Statin to pak není schopen kompenzovat.  Při vrozených poruchách látkové výměny tuků a cholesterolu pak dochází ke zvýšení hladin cholesterolu a krevních tuků mnohem snáze.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,30let jsem užíval lék na cholesterol Sortis, Lipanthyl a pod.Vážím 67kg a dodržuji silnou dietu. Ze statinů mám silné bolesti ramen lopatek a kloubů.Po vysazení léků se bolesti zmírnili ale trochu se zvýšil cholesterol. Doktor mi předepsal lék Ezen a bolesti opět přibývají.Prosím o Váš názor.Děkuji Robert
Robert Novák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Roberte. Byla vám  diagnostikována familiární hypercholesterolemie?  Jaké jsou aktuální hodnoty cholesterolu a krevních tuků? Jakou dietu dodržujete?  Užíváte ještě jiné léky?    Cca kdy se obtíže které popisujete objevily poprvé? Jakou dávku Sortisu  za den jste užíval? Pokuste se mi prosím napsat co nejvíce informací.
Parafarmacie
Dobry den,

jsem s pritelem vice jak 9 mesicu, pohlavni styk mame po celou dobu naseho vztahu. Vcera jsem resili tema byvalych sexualnich partneru. V zivote jsem mela malo sexualnich partneru, dvakrat jsem mela partnera jen na jednu noc, vzdy byla ochrana s kondomem. Od te doby je to vice jak rok/ rok a pul. Nemela jsem zadne potize, nemyslim si ze bych mela nejakou sexualne prenosnou chorobu, nevim duvod proc bych mela mit. Mela bych ale takovy dotaz i kdyby tu byla moznost ze bych nejakou mela, uz by se to u partnera i bez testovani prokazalo nebo? Dekuji moc za odpoved
petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petro. Řešit svoji intimní  minulost se svým  novým  či stálým partnerem, je cesta do pekel . Nemá to smysl. Vztah to může zbytečně narušit a 100% se tím neupevní. Co se týká rizika nakažení najběžnějšími  pohlavně přenosnými nemocemi, v pořípadě kapavky byste to poznali velmi brzy. V připadě příjice také. 
Léky na předpis
Je správné užívat Indapamid Kalnormin současně? Děkuji za odpověd Anna
anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte ještě jiné léky, Anno?  Pokud ne, doporučil bych  je užívat současně po jídle. Dobře je zapijte. Užíváte-li léků více, je někdy dobré promyslet jejich užívání v rámci celého dne.
Léky na předpis
Dobrý den prosím o radu uživám následujici leky. Euthyrox, trombex, carzap, sortis a dale coaxil a derin 25 mg na spani, zaclo me pobolivat v krkumohla bych tantum verde nebo co by jste me na tuto kombinaci leku ktere uzival doporucil. Tantum verde bych mohla? Dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Tantum Verde ke kloktání je velmi dobrá volba. Můžete jej kombinovat s pastilkami Panthenol ( mezi užíváním kloktadla), které zklidní zánětem postižené dýchací cesty. Ať je vám brzy lépe !
Volně prodejné léky
Dobry den, mam doma sestitydenni miminko. Nekdy zlobi bricho. Koupila jsem kapicky sabsimplex, pouzivala jsem to jiz s prvnim ditetem, ale uz si nepamatuju, kolik kapek jsem davala. V lekarne rikala pani 15kapek, ale na krabicce pisou 15kapek od tri let, do tri let se poradit s lekarem. Kolik kapek bych mela davat? Dekuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Nemyslím si, že by tyto přípravky měly být užívány rutiinně při každém bolení bříška. U kojenců to platí dvojnásob. Sliznice trávicího ústrojí a střevní imunitní systém se teprve vyvíjí a my nedokážeme úplně dohlédnout, jaké to může mít dopady z dlouhodobého pohledu. Nejsou také k dispozici informace, do jaké míry látky jako simeticon či dimeticon mohou ovlivnit využití živin z mateřského mléka. Některá miminka jsou navíc dědičně zatížena  větším rizikem propuknutí  některých onemocnění trávicího traktu jako jsou například nespecifické střevní záněty či potravinová intolerance. Běžné problémy lze zvládat přiložením suchého teplého obkladu na bříško, či jen teplé ruky maminky. To určitě miminko ocení. Určitě pomáhá i šetrné cvičení či  přiměřené trvání samotného kojení. Je-li to nutné, dával bych 15 kapek na lžičku po kojení. Při jednorázovém používání to považuji za bezpečný postup.

Léky na předpis
Dobrý den, ještě jednou, pane doktore. Dlouhodobě se léčim pouze na hypofunkci štítné žlázy, užívám Letrox 25 mg. Infekci jsem chytla od 3lete dcerky, která také velmi kašle a ma rýmu. Byl ji dělán vyter z nosu a dnes byl potvrzen masivní nález Moraxelly catarrhalis. Nasazen Pamycon. Muže to mít souvislost? Děkuji moc za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle mého názoru je možné Erdomed ve vašem případě užívat, Jano. Moraxella je běžný patogen a doufejme, že se vy a dcerka s infekcí brzy vypořádáte. Přeji hodně zdraví. 
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, trápí mne urputný vlhký kašel, rýma a bolest hlavy. Užívala jsem cibulovy sirup a hodně pila. Byla jsem u lékaře a předepsal mi Erdomed tbl. Jsem ve 30 tt a kvůli hrozící mu předčasnému porodu užívám Magnezium a na noc Utrogestan. Je bezpečne brát Erdomed? Děkuji moc za odpoved.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano. Trpíte dlouhodobě nějakými zdravotními obtížemi?  
Léky na předpis
Ještě jednou pane doktore Martina,části toho co jste napsal jsem nerozuměla ,ale věřím Vám a určitě budu apelovat u dětské lékařky i na alergologii na tohle téma,protože jste mi sdělil celkem zajímavé informace a opravdu současné podávání tolika léčiv mít přínos nebude.Ventolin užívá syn příležitostně,teď ho má podruhé během asi půl roku,po dobu nemoci.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Desloratadin může snižovat potřebu použití Ventolinu, Martino. Nyní se ale jedná asi jedná o akutní respirační onemocnění. Tak jsem tomu  alespoň porozuměl. Vždy je třeba se rozhodovat i podle aktuálního zdravotního stavu. Často není jednoduché správně rozhodnout a vše má svá pro a proti. V každém případě jsem zejména u dětí o minimalizaci medikace a hledání co nejpřirozenějších řešení zdravotních obtíží.
Léky na předpis
Je mi jasné pane doktore,že je to hodně složitá záležitost.Normálně bych to řešila se synovou alergoložkou,ale ordinuje až příští týden.Jsem ráda,že jste tu Vy a pomáháte nám.Co se týká léků tak jsem nekombinovala Stoptussin a Mucosolvan,byla tam asi týden přestávka.Stoptussin jsem nasadila sama a potom v lékarně jsem se poradila,protože efekt nenastal,tak mi poradili Mucosolvan.Taky je těžké dávkování pro dítě,které se nevleze výškově ani váhově do tabulek.Napadá mně otázka ,Erdomed v sirupu se dá koupit bez receptu?Jinak Vám děkuji moc za Vás čas.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volně prodejný je jen Erdomed granule 225 mg. Je určen pro dospělé a dospívající nad 12 let (30 kg). Sáček se rozmíchá ve vodě. cca 120 ml vody.  Nejsem si úplně jistý zda je momentálně dostupný. Já osobně bych nyní vysadil i desloratadine, pokud syn nemá spastický kašel ( také se chce rozhodovat podle toho, zda pravidelně používá Ventolin či příležitostně). I desloratadin by mohl možná snížovat efekt mukolytik. Samozřejmě hlavní slovo by měl mít lékař, který si synovo dýchání poslechne. To je důležité i pro samotné nasazení mukolytik. Neměly by se předepisovat bez vyšetření, pokud mají správně plnit svoji funkci. Někdy je lepší dát retardovanou formu mukolytika.
Léky na předpis
Děkuji pane doktore,myslím,že mu lék Erdomed vysadím,opravdu mám obavu.Pokud jde o sirupy máme využívaný Stoptussin i Mukosolvan Junior sirup.Ani jeden nepomohl,i když paní doktorka naznala,že může jít o další infekt.Zapoměla jsem,že ještě inhaluje Ventolin.Dost mě mrzí,že v lékarně,když jdu s receptem na tohle riziko neupozorní.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Martino, aby lékárnici mohli skutečně profesionálně radit, museli by mít dostatečné informace o pacientech. Lékový záznam je absolutní minimum. Vidíte jak snadné je zapomenout na jeden velmi důležitý lék s mimořádně silným a rychlým farmakologickým efektem. Lékaři se tomu bohužel dost brání aby měli lékárnici stejné informace o pacientech a GDPR udělalo také své. Myslím, že samotný příbalový leták dokáže dostatečně vystrašit a mnoho lidí i z tohoto důvodu léky správně neužívá. Některé důležité informace není zkrátka možné ve stručnosti správně podat, máme-li na mysli konkrétního pacienta, kterému chceme pomoci a ne jen získat finanční odměnu od pojišťovny. Potom také nemohou být  léky dostatečně účinné. Může se i zvyšovat riziko nežádoucích účinků.  Stoptussin nedoporučuji kombinovat s Mucosolvanem. Může komplikovat vykašlávání nadbytečného hlenu. Zejména u osob, které mají citlivější průdušky. To je můj letitý poznatek. Osvědčuje s elépe samostatně, je-li správně dávkován. Sekretolytika pak musí být správně  a  dostatečně dávkovaná  také( je třeba zohlednit nejen věk ale také váhu dítěte). Měla by být rovněž užívaná ve správný čas. Účinná být musí za této podmínky a za podmínky, že pacient není dehydratovaný. Jiná možnost v podstatě není. Mechanismus jejich působení je naprosto jasný a jednoduchý.
Léky na předpis
Zdravím pane doktore,syn není astmatik,léčí se jen na alergologii,má oslabenou imunitu.Užívá Desloratadine v tabletách.Bude mu devět,měří 156 cm a váží 60 kilo.Má časté infekty přes zimu.Teď užívá ještě Luivac.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, Martino. Myslím si, že jak po odborné, tak právní stránce nebyl volen lék správně. Informace výrobce směrem k odborné veřejnosti je jasná.  Na druhé straně Erdomed je zpravidla velmi dobře snášen a je skvělým mukolytikem. U pacientů s podobnými obtížemi jako má váš syn je vyšší riziko hypersensitivní reakce. Tento nežádoucí účinek ale není příliš častý. Doporučuji synovi koupit Mukosolvan Junior sirup, pokud má ještě problém odkašlat. Dbejte na dostatečný příjem vody, aby syn nebyl dehydratovaný Pokud by tomu tak bylo, příznivý účinek léku se nemůže projevit v plné míře či vůbec.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se poradit.Paní doktorka včera napsala synovi
lék Erdomed na kašel.V příbalovém letáku jsem si přečetla,že přípravek není vhodný pro děti a mladistvé.Syn bude mít devět let za dva měsíce.Myslíte,že mu léky můžu dávat bez obav?Děkuji za zprávu a všechno nejlepší v novém roce.Sleduji Vaši poradnu celkem pravidelně a mně už jste taky poradil.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Martino. Má syn vážnější dýchací obtíže? Je astmatik? Užívá nyní ještě jiné léky? 
Léky na předpis
Dobrý den, po plicní embolii užívám lék Pradaxa.Vyhýbám se alkoholu,ale v dnešní době silvestra bych chtěl vědět, co si můžu dovolit.
Děkuji
Josef
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Josefe. Alkohol může ovlivňovat osud většiny léků v lidském organismu. Může zejména ovlivnit jejich přeměnu i zvýšit riziko vážnějších a vážných zdravotních komplikací. Pokud si ale dáte skleničku šampaňského o půlnoci na přípitek, nelze očekávat v kombinaci s Pradaxou nějaký problém. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Beru Trombex ,Agen prosím můžu vzít od bolesti Talvos forte? děkuji
Slámová Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké všechny zdravotní obtíže máte, paní Slámová ? Užíváte ještě jiné léky či doplňky stravy? V jakém dávkování? Talvosilen chcete ožívat jen občas? Na jaké obtíže?
Parafarmacie
Jaký je Váš názor na přípravek Prolesan pure.Mohou ho užívat diabetici 2. typu?
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Žádný spalovač tuků neexistuje. Některé doplňky stravy mohou nepatrně zvýšit energetický výdej. Ze zdravotního a výživového hlediska je tento efekt bezvýznamný. Informace o výrobku na internetu lze určitě nazvat jako klamavé a zralé na tučnou pokutu. Předpokládám, že ji ale není komu udělit a že provozovatel stránek je "profesionál".
Parafarmacie
Mam len mierne zvýšené protilátky, hormóny sú v poriadku, žiadne lieky na žľazu neberiem. Čiže autoimutny zápal. Beriem kventiax. Ďakujem za odpoveď a krásne sviatky prajem.
iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, Iveto. Zmíněné doplňky stravy nedoporučuji užívat, jestliže trpíte vyšším krevním tlakem. Jinak nemohou žádným způsobem zlepšit funkci štítné žlázy v případě autoimunního zánětu.  V konečném součtu mohou spíše komplikovat zdravotní stav. Jestli je užíváte kvůli zvýšené únavě, rozumím tomu. Možnou interakci s Kventiaxem nedokáži odhadnout. Do budoucna je ale pro vás zásadní, aby byla včas a ve správné dávce zahájena substituční léčba hormony štítné žlázy. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
dobrý den, jdu si pro radu... řeším v jakých výrobních formách jsou vitamíny řady B nejvstřebatelnější, nejúčinnější. Nejraději rovnou B-komplex.
S jakými ostatními vitamíny, minerály v době podání rozhodně nekombinovat či naopak které vitamíny B podporují vstřebatelnost jiných. Mám neurotické tlusté střevo, po operaci nádoru si dvacet let musím střevo vybavovat pouze klysmaty. Poslední dobou jsem strašně unavená. Mám obavy, že díky výplachům se mi makroživin, vitamínů moc nedostává.
Z léků užívám Kinito, občas Lactulosu, při bolestech Algifen či Apo-Ibu. Jinak nárazově veškeré vitamin - minerál doplňky( co zrovna vezmu do ruky, žádný systém) a Depreess občas střídám se samotnou Třezalkou 600mg. děkuji moc za odpověď.
milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Mileno. To je mimořádně složitá otázka !!! Nemohu vám dát jednoznačnou odpověď jak postupovat, protože o vás nic nevím. Ve vašem případě je nutný velmi individální přístup a časté kontroly. Do jaké míry doplňovat určité výživné látky musí vycházet ze znalosti vašeho jídelníčku i znalosti aktuálního zdravotního stavu. V případě vitaminů skupiny B, bych to řešil příjmem přípravku B-komplex Forte 2-3 x do týdne, který zajistí dostatečné doplnění  vitaminu skupiny B do organismu, pokud není prokázána vážná porucha v regulaci jejich vstřebávání.  Na trhu bohužel není žádní vhodný přípravek v tekuté formě. Nevýhodou vitaminů skupiny B je to, že tělo si nedokáže vytvořit  jejich dlouhodobou zásobu, a proto může docházet poměrně často ke krátkodobému či dlouhodobému nedostatku některého z nich. Vitaminy skupiny B plní v lidském organismu různé funkce.Některé jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci energetického metabolismu. Vitamin B1 má také vliv na účinek acetycholinu a prodlužuje jej ( může připsívat k optimánímu účinku přípravku Kinito). To znamená, že ovlivňuje i motilitu trávicího ústrojí.  Klysmata mohou přispívat k dehydrataci organismu a větší ztrátě minerálních látek a stopových prvků. Poškozují mikrobiom tlustého střeva, zhoršují jeho funkci, zhoršují funkci imunitního systému v trávicím ústrojí a nepochybně zasahují i do látkové výměny krevních tuků. Střevní bakterie vytvářejí z rúzných polysacharidů mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které působí příznivě na řadu biochemických pochodů. Podílí se také na syntéze vitaminu K. Mohou doplňovat některé vitaminy skupiny B zvýšenou syntézou. Střevní bakterie tlustého střeva se podílí i na štěpení laktulózy. Pokud trpíte nadýmáním po jejím užití,  raději bych ji ve vašem případě vynechal.   Jestli vám lékař předepsal Deprex, může to být velmi správná volba, protože neovlivňuje negativně účinek Kinita. V žádném případě ale nemohu doporučit užívání třezalky, které m.j. může zvýšit riziko serotoninového syndromu. Střídání Deprexu s Třezalkou je naprosto chybný postup. Ve vašem případě tedy doporučuji takové postupy,  při kterých je předem jasné, čeho chcete dosáhnout. Měla byste být v péči zkušeného nutričního terapeuta či klinického farmaceuta. Přeji vám hodně zdraví. Kdykoliv se ozvěte, budete-li potřebovat více informací a moje rady se vám budou zdát užitečné.
Parafarmacie
Dobrý deň,

Môže sa užívať ashwaganda alebo ženšen pri poruchách štítnej žľazy? Ďakujem
iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký problém se štítnou žlázou máte, Iveto?  Jakou máte diagnózu? Máte ještě další obtíže?  Jaké léky užíváte?
Parafarmacie
Nemám žádný dotaz, jen Vám chci poděkovat za Vaši poradnu a za to, že nám trpělivě odpovídáte. Přeji pěkný čas vánoční !
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Také děkuji, Hanko ! Příjemné a klidné vánoční svátky.
Léky na předpis
Dobrý den,chci se zeptat jestli se může kombinovat aulin s MTX (methotrexatem).Léčím se s revmatoidní artritidou a užívám Methotrexat 15 mg a denně jeden sáček aulinu na noc. Při velkých bolestech beru občas medrol 4mg. Někde jsem slyšela že se aulin aMTX spolu nesmí užívat. Děkuji vám za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Je dobré se určitě této kombinace vyhnout, je-li to jen  trochu možné. Aulin někdy ale dokáže zázraky... Tato kombinace určitě zvyšuje riziko poškození trávicího ústrojí, jater, či ledvin. Nimesulid (Aulin) by se neměl používat déle než 15 dní v kuse. To je doporučováno samotným výrobcem ! Lékař musí tedy při předepisování obou léčiv pečlivě zvážit aktuální zdravotní stav, upozornit na tato rizika a stanovit jak dlouhou dobu by měl konkrétní pacent lék užívat, v jakém případě a v jaké dávce. Dlouhodobá kombinace těchto léků by neměla, podle mého názoru, přicházet v úvahu. U revmatoidní artritidy to není pro lékaře lehké rozhodování jakým způsobem pacientovi od obtíží co nejvíce pomoci.
Léky na předpis
Dobry den,

psala jsem o leidenske mutaci v rodine, beru pripravek valafee (ziji v Nemecku), prestim jsem brala ayreen v CR, predla jsem pak na valafee, ze by to melo by na stejne bazi jako ayreen. Rada bych vysadilo antikoncepci co nejdrive, ted beru 12 tabletku. Dekuji
daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Já bych doporučil již nepokračovat a užívání ukončit. Mestruační cyklus se postupně srovná. Rozhodující slovo by ale měl mít lékař, který vám antikoncepci předepisuje a má o vás informace o zdravotním stavu.
Léky na předpis
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Beru teď antibiotika a pravděpodobně z nich mám přemnožené kvasinky v pochvě. Mám se začít léčit hned, nebo až po dobrání antibiotik? Poslední mám až v sobotu, připadá mi dlouhá doba s léčbou mykózy čekat. Na druhou stranu zase nechci, aby se mykóza vrátila, když bych antibiotika brala déle, než léčila mykózu... Děkuji za pomoc
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marcelo. Nemám bohužel o vás dostatečné informace. Nevím také, do jaké míry je momentálně problém obtěžující. Obecně bych spíše preferoval počkat, jestli si tělo neporadí samo a poševní mikroflóra se sama dostatečně nestabilizuje.  Jestli máte problémy tohoto typu častěji, je to méně pravděpodobné. Léčba mykotické infekce může pomoci, ale může zároveň přispět k tomu, že se budou vaginální infekce opakovat častěji.
Léky na předpis
Dobry den,


byla mi v rodine zjistena leidenska mutace v rodine, ja to nemam jeste potvrzene, cekam na termin na hematologii. Beru ale antikoncepci, vcera mi bylo receno na gynekologii, ze ji muzu brat dal dokud se to nepotvrdi ci nevyvrati... Jenomze ja bych ji rada vysadila, vzdyt je to moje telo a ja si muzu sama rozhodnout, jestli to mohu brat ci ne. Mohu ji jen tak vysadit? Prosim o info, dekuji.
daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký přípravek používáte, Danielo?
Parafarmacie
Dobrý den,

dříve jsem vám psala ohledně nižší hladiny cukru v krvi (je mi 30 let, merim 172 cm a vazim 78 kg). Byla jsem na mereni v lekarne a hodinu po sladke snidani jsem mela hladinu cukru v krvi 5.2 . Doporucil jste mi zjistit hladinu cukru v krvi na lacno. Jelikoz jsem nyni ve 14. tydnu tehotenstvi, minuly tyden mi brali krev, kde bylo soucasti i zjisteni hladiny cukru v krvi. Vysledna hodnota byla 3.07 (udajne je norma od 3.5?).
Chci se zeptat, jestli to mam nejak resit nebo byt spis rada, ze mam nizsi hladinu cukru v krvi?
Pri kontrole na uplnem zacatku tehotenstvi jsem zjistila, ze jsem byla spatne substituovana euthyroxem (hladina TSH byla na zacatku tehotenstvi 9.5 (brala jsem 1x denne Euthyrox 125), doktorka mi davky zvysila na 1x denne Euthyrox 150 a po 6 tydnech od navyseni byla hladina TSH 11.5. Opet mi tedy leky navysila (5x tydne 225mg a 2x tydne 150mg). Od te doby zatim hodnoty neznam).
Muze stitna zlaza souviset s hladinou cukru v krvi?
Dekuji velmi za odpoved.
Alžběta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Alžběto. Určitě byste měla být pečlivě monitorována. Může hrozit riziko hypoglykemie v pozdějším stupni těhotenství. Klíčová je nyní správně vedená substituční léčba hormony štítné žlázy. Ty mají na hladinu krevního cukru mimořádný vliv. Mohou přispívat ke zvýšení glykemie, ale i naopak v případech, kdy dochází k bezproblémovému využití krevního cukru a tkáně jsou normálně citlivé k insulinu (to je váš případ). Doporučuji častější stravování s denním příjmem sacharidů mezi 55-60%  z celkového příjmu energie. Zároveň dbejte na to, aby byl  celkový příjem energie přiměřený a nárůst váhy v těhotenství odpovídal odborným doporučením.
Léky na předpis
Dobrý den, odepisuji ještě k dotazu na používání Reishi extraktu, Cordycepsu v kombinaci s Warfarinem. Reishi a Cordyceps jsou výrobky od firmy Pharmacopea Ltd., London. Zastoupení v ČR Pharmacopea CZ s.r.o.,Praha (www.superionherbs.cz). Děkuji.
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, Petře. Interakci těchto doplňku stravy s warfarinem nelze zcela vyloučit. Interakce může rovněž vznikat již v trávicím ústrojí. Pokud oba přípravky chcete užívat, nezbývá nic jiného než se držet stále stejné dávky a monitorovat hladinu warfarinu. Zásadní medicínský problém v tom ale nevidím.  
Parafarmacie
Dobry den, rad bych Vas touto cestou pozadal o radu, zda lze bezprostredne pred uzitim leku Caltrate 600 coby zdroje vapniku konzumovat tvrdy syr ci jiny mlecny vyrobek, nebo zda je treba dodrzet urcity casovy odstup, aby nedoslo k vysokemu prijmu vapniku. Dekuji predem za odpoved.
Milan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Milane. Využitelnost vápníku z potravy, léčiv nebo doplňků stravy závisí na řadě okolností. Jsem jednoznačně pro individální přístup, který je možný jen tehdy, pokud pacient respektuje výživová doporučení a zároveň mu je jasně řečeno jak se má stravovat. Takto mohu jen doporučit, abyste udělal delší přestávku mezi konzumací tvrdého sýra a Caltrate. Protože tvrdé sýry obsahují hodně tuku, doporučuji přestávku tříhodinovou. Tvrdé sýry nedoporčuji konzumovat každý den. Obsah tuku je příliš vysoký a je pak těžké udržet  takový celkový denní příjem tuku, který by z dlouhodobého pohledu nevedl ke zdravotním problémům. Tučné mléčné výrobky  mohou přispívat k vysoké hladině krevních tuků a cholesterolu. Mohou také přispívat k nadváze a obezitě a s nimi spojeným onemocněním. Měli bychom je konzumovat občas a ve skromném množství.
Parafarmacie
Děkuji za pomoc, velice si vážím toho, že v tak krátké době dokážete reagovat na dotaz a pomoci. Pěkný den Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo. Myslím si, že pokud má mít elektronické poradenství  alespoň nějaký smysl, mělo by poskytovat rychlou odpověď.  Snažím se o to. Ne vždy se mit podaří. Tomu, kdo čekal déle než bylo potřeba se omlouvám. Ne na každou otázku jsem schopen také odpovědět dostatečně erudovaně.  Není určitě špatné se pozeptat i jinde a vytvořit si konečný názor až poté.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám léky a to Warfarin 5mg, Letrox 100 a Cordarone. Chtěl bych se zeptat zda mohu s těmito léky současně užívat bylinné doplňky
Reishi extrakt a Cordyceps. Děkuji Petr
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petře. Vzhledem k užívání Warfarinu, bych se těmto doplňkům stravy raději vyhnul.  Abych je mohl  případně doporučit, musel bych znát opravdu detailně výsledky kvalitativních analýz a místo výroby. Warfarin je látka, které se velmi dobře váže na bílkoviny krevní plasmy. Řada látek pak dokáže warfarin z chemické vazby vytěsnit. Tím dochází ke zvýšení koncentrace volného warfarinu a ke zvýšenému riziku krvácivých stavů.  To je základní riziko, které může nastat a doplňky stravy o kterých nevíme jak se přesně chovají mohou toto riziko zvýšit.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore zajímá mě co si myslíte, že je bezpečné jíst v těhotenství za ovoce a zeleninu, když je teď zima? Nevím si moc rady, co je v pořádku a co ne?
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. V minulosti se to řešilo tak, že lidé zeleninu nakládali a ovoce zavařovali. To je správná cesta. Máte tak možnost kontrolovat i způsob pěstování a ošetřování.  To co kupujeme v supermarketech je méně důvěryhodné. Koupíme-li si ovoce a zeleninu v Německu, je minimálně chutnější a levnější.  U nás je tedy jen v tomto co zlepšovat  Pro maminky bych asi doporučil kupovat ovoce a zeleninu z Evropy a to z tradičních destinací  ( i z důvodu rychlého transportu - zatím nikdo neřeší produkty vznikající vadnutím zeleniny a ovoce), kde má jejich pěstování tradici. Příjmu cizorodých látek se síce nevyhneme ale věřím, že situace se pozvolna zlepšuje a že pěstitelé se postupně chovají odpovědněji. Také si myslím, že supermarkety se chovají odpovědněji ke svým zákazníkům a že začínají cítit, že jsme všichni na jedné lodi a že  jen byznysové uvažování lidstvo zničí.  V těhotenství bych konzumoval cca  200 g zeleniny a 200 g ovoce za den. Pokud by byl nárůst váhy během těhotenství větší než je žádoucí, vybíral bych si ovoce s nizším obsahem sacharidů ( je možné kontrolovat na www.potravina.cz), vynechal bych běžné  přílohy a omezil konzumaci pečiva na minimum. Nahradil bych je malými porcemi cereálních výrobků. Vzorem může být například chléb DietLine. Zároveň je nutné kontrolovat i příjem tuku.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz jsem těhotná a mám malou bradavičku na prstu u nohy. Zajímá mě, zda na to mohu použít Duofilm, nebo se to nesmí.
Kačka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Kačko. Můžete. Je to vhodná volba. Budete-li důsledná v používání, bradavičku odstraníte.
Léky na předpis
Dobry den lekar me napsal na spani derin 9,25 mga rivotil 9,5 mg ranojsem Cmp a uzivam trombex aleky na tlak carzap euthyrox a sortis ma. Strach pak z odvykani jak mate nazor a take u derilu je moznost srazeni. ? - otázka upravena poradcem
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karle. Váš zdravotní stav vyžaduje pečlivé sledování. Kombinace léků může i zvyšovat riziko krvácivých stavů. Na druhé straně je třeba si uvědomovat, že naopak ke zvýšenému riziku srážení krve, kterého se právem obáváte, přispívá nedostatečný příjem vody. Lidé v pozdějším věku mají pocit žízně potlačen. Někdy mohou mít problémy i s polykáním tekutin  a nápoj je třeba  individuálně zahustit speciálními přípravky. Přeji vám hodně zdraví, nespoléhejte jen na lékaře a jděte zdravějšími životnímu stylu naproti jak jen to je možné.
Léky na předpis
Dobrý večer, však Nimesil řešil akutní stav - měla jsem tyto potíže s krční páteří poprvé a také vím proč (mokré vlasy v kombinaci s průvanem) a určitě si budu pamatovat, aby se to již neopakovalo :-) . Jde mi teď spíše o to, zda Nimesil doužívat až mě nebude krk bolet vůbec, nebo v kombinaci s chřipkou raději nebrat. Děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nimesil je výtečný lék, Evo, ale může mít  v ojedinělejších případech  velmi závažné nežádoucí účinky. Proto ho doporučuji užívat jen nezbytně dlouhou dobu a to nejdéle 2 týdny. Tak jak  svůj zdravotní problém popisujete, léčbu tímto lékem bych ukončil.
Léky na předpis
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat? Od čtvrtka užívám Nimesil (ústřel krční páteře) a teď se mi přidalo nějaké nachlazení - bolest v krku, rýma, mám pocit na teplotu (ale nenaměřím žádnou). Mám Nimesil vysadit - četla jsem, že se nemá užívat při chřipce a nachlazení. Krk už mám lepší, ještě ne 100%, ale bez léku na bolest to zvládnu. I když lékařka mi říkala, že Nimesil mám brát minimálně 5 dní 2x denně, pak 1x denně... Dnes mě celkem hodně bolí hlava a nevím, zda je to tím nachlazením, nebo třeba nepříznivými účinky Nimesilu. Děkuji za radu, Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko, mohu posoudit, vaše obtíže, Evo. Jestli obtíže s krční páteří ustoupily, spíše bych lék vysadil a nechal si poradit, jak těmto obtížím do budoucna předcházet. Vhodné každodenní cvičení je normální postup. Nimesil může  pomoci řešit jen akutní stav.  Přeji vám, abyste se brzy cítila lépe.
Léky na předpis
Může se současně užívat Eliquis a Superželezo ?
Václav Jareš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Nevím o tom, že by byla popsána interakce mezi užíváním železa a apixabanem (Eliquis). Železo ale velmi rádo tvoří komplexní sloučeniny i v trávicím ústrojí. Může pak teoreticky dojít jak k snížení využití železa, tak ke zhoršenému využití apixabanu. Jestliže chcete užívat Superželezo dlouhodobě,  doporučuji jej raději užívat cca 2-3 hodiny po užití Eliquisu.
Parafarmacie
Pane doktore, poradil byste mně, který kolagenový přípravek používat na podporu kloubní chrupavky ? Rentgen ukázal počínající stupeň artrozy 3 v levém kyčelním kloubu. Jako první pracuji na snížení nadváhy, což je asi 8kg, ale chci svůj stav podpořit i nějakými doplňky. Je možné si nějaké objednat i z Vaší lékárny? Děkuji.
Jolana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jolano. Jestli jste z Prahy můžete se stavit v ulici Karoliny Světlé 11. V naší Paralékárně máme výrobky na snížení váhy i kolagenní přípravky. Doporučuji začít Gelantinou Intensive. Je ve formě prášku pro přípravu nápoje. Jestli vám nevadí citronová příchuť, je to určitě  velmi dobrá volba.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se zeptat, kterému doplňku stravy selen+zinek dát přednost a na co si dát pozor? Je rozdíl mezi bioaktivním a "nebioaktivním"?
Děkuji za odpověď. Andrea - otázka upravena poradcem
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Andreo. Termín bioaktivní zavání klamáním spotřebitele, protože vzbuzuje automaticky dojem, že takto nazvaný výrobek má nějaké přednosti oproti  jinému doplňku stravy, který je používán za stejným účelem a takto označen není. Není to termín vědecký a nezná ho odborná terminologie, mám-li na mysli  míru využitelnosti těchto prvků  v různých podobách pro lidský organismus. Využitelnost selenu a zinku z potravy se může lišit podle toho, jak jsou tyto prvky vázány  a v které sloučenině jsou zastoupeny. Jejich dostupnost z konkrétních potravin, doplňků stravy, či pokrmů se může také lišit.
Léky na předpis
Dobrý den. Psala jsem Vám ohledně současného užívání Neurontinu a Tebokanu. Ano, jsem 30 let diabetička 1. typu na inzulínu. Neurontin beru již mnoho let na neuropatii (bolesti, křeče, mravenčení), dále užívám ještě Prestarium neo combi a Simvastatin. Po operaci otosklerozy mne trápí nejen silný tinitus, ale navíc jsou mi velmi nepříjemné, až bolestivé, i jakýkoli běžné silnějsi zvuky (auta, vlaky, děti, skupinka mluvících lidí apod.), což mně mnohdy znemožňuje normálně žít. Proto jsem chtěla vyzkoušet přípravek Tebokan. Nyní jsem však měla kontrolu na ORL a lékař mi doporučil Triticco (Na Tebokan jsem se ho už bohužel nezeptala.). Nevím, jestli můžu tohle vše dohromady užívat. Velice Vám děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Trittico nic moc nevyřeší, Ivano  a spíše vám ještě zhorší kvalitu života, nebudu-li mít na mysli  řešení psychických obtíží charakteru depresivní poruchy. Uvědomuji si  jak je jsou zmíněné problémy obtěžující. Ještě bych raději zkusil  něco jiného. Osobně bych spíše volil jako první krok Cavinton a když se nedostaví žádné zlepšení, zkusil bych i Tebokan nebo Tanakan (je volně prodejný). Ve své lékárenské praxi jsem zažil velmi příznivé výsledky jak s Cavintonem , tak Tanakanem.  Tak jak obtíže popisujete, vsadil bych nyní spíše na Cavinton (je-li dostupný).  Smysl může mít i užívání Milgammy N v tabletách po dobu 4 týdnů. Kombinace s Cavintonen či Tanakanem je možná.  
Léky na předpis
jde dohromady prothazin a fokusin?mam kašel a dostal jsem prothazin a bylo me strašně v noci to se neda ani popsat !
Vilem
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Viléme. Kombinace je možná.  Obtíže ale mohou spíše souviset s Fokusinem a oslabením organismu. Jak dlouho Fokusin užíváte? Snášel jste ho zatím dobře? Užíváte ještě další léky?   Měříte si krevní tlak?
Parafarmacie
Chci si jen doplnit správné tuky, protože si myslím, že ze stravy je nejsem schopná tělu dodat
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko. Jestli složení tuku ve vaší stravě  není v pořádku ,1-2 g omega-3  za den to vytrhnout nemohou. Lidé běžně konzumují 70-100 g tuku za den !. Doporučuji tento postup.1.Celkový denní příjem tuku by neměl překračovat 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Na www.potravina.cz si to můžete  snadno kontrolovat..  Tím se naučíte odhadovat vhodné porce jídla. 2. Zvyšte podíl rostlinných olejů v jídelníčku na celkovém denním příjmu tuku. Konzumujte ho vhodnou formou. Ne třeba smaženými hranolkami či čipsy. 3. Bude-li třeba, je možné jídelníček "vyladit" i cíleným příjmem některých nenasycených mastných kyselin. Je dobré ale jasně vědět, čeho tím chceme dosáhnout a jaké detailní výživové složení náš jídelníček vlastně  má. Jinak rybí olej bych si třeba koupil od firmy SVUS Hradec Králové.  Osobně věřím, že má dobrou kvalitu, protože ve firmě pracují kvalifikované lidé s farmaceutickým vzděláním. 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,¨během posledních 6 měsíců jsem prodělala ischemickou cévní mozkovou příhodu a za 5 měsíců transitorní ischemickou ataku. Po ICMP mi byl naordinován Anopyrin, bohužel přišla ataka a k anopyrinu jsem dostala na jeden měsíc Trombex 75 mg. po měsíci beru již jen Trombex, dále Euthyrox, Atoris a vzhledem k psychickým problémům mi bylo nasazeno Trittico a Seropram. prosím o sdělení zda Trittico a Seropram nemohou snížit účinek Trombexu. Děkuji za odpověď. Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Ke snížení účinku zřejmě dojít nemůže, nebo je nevýznamné. Nevím o této interakci, že k ní reálně docházelo.  Na druhé straně může být vyšší riziko krvácivých stavů (Tritico).  Anopyrin byl vysazen správně. Je  nutná pravidelná kontrola srážlivosti krve. Přeji hodně zdraví a bojujte! Správně volená medikace a úprava životosprávy dokáže zázraky. Dbejte na dodržování předepsaného dávkování.