Sobota 28. listopadu 2020, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. listopadu 2020 René

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, v únoru mi byl zjištěn karcinom prsu, po parciální resekci levého prsu následovala adjuvantní chemoterapie (4 cykly AC a 12 cyklů Paclitaxel (20.4.-28.9.), nyní mě ještě čeká ozařování.
Denně užívám Tamoxifen (ráno) a přípravek Lagosa ráno a večer po jídle. Můžete mi doporučit nějaký doplněk stravy (vitamíny, minerály), které by bylo vhodné užívat během radioterapie, případně po ukončení léčby. Po dávkách Paclitaxelu mě trápí necitlivost a brnění prstů na rukou a nohou. Je mi 51 let.Děkuji za odpověď.
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Romano. Je mi to moc líto, ale tyto obtíže vás  nyní budou bohužel asi doprovázet  Po skončení léčby se  vše postupně upraví. Neznám váš jídelníček, ale i během  protinádorové léčby doporučuji udržovat příjem vitaminů a minerálních látek podle výživových doporučení pro dospělé osoby. Zpravidla má smysl užívat  navíc B-komplex - 1 dražé za den, nebo B-Komplex Forte 2x do týdne. Může mít smysl  navýšení příjmu i jiných vitaminů. Některé mají  ale antioxidační působeni a nedoporučuji během protinádorové léčby zvyšovat výrazně jejich příjem. Držel bych se spíše spodní hranice doporučovaného denního příjmu. Je také důležité si udržovat normální váhu, máte-li podváhu. Jestliže jste měla nadváhu před zahájením léčby, není nyní správný čas na její snížení. Jinak bych zkusil užívat MagneB6 s Milgammou N, pokud onkolog bude s tímto postupem souhlasit. Mohlo by to pomoci brnění omezit. Přeji vám hodně zdraví  a ať vám brzy zase vysvitne  sluníčko. Vše dobře dopadne. Máme skvělé onkology.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, partner má cukrovku 2.stupně, tzn. že bere jenom prášky. Existuje nějaká jednoduchá rada či pomoc, jakou stravu mám vařit. Je velice mlsný jako všichni muži, je těžké prosadit u něho nějakou dietu. Je spousta knih, ale potřebovala bych znát nějakou jednoduchou radu. Co ráno, v poledne, večer atd... děkuji Anna
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Cukrovka II.typu je zejména způsobena dlouhodobě nevhodným jídelníčkem z vysokým příjmem tuků. Vysoký příjem tuku pak vede k tomu, že tělesné tkáně nejsou tak citlivé na insulin. Krevní cukr glukóza se potom hůře a pomaleji využívá a hladina krevního cukru je vyšší než je třeba, To pak má velké dopady na látkovou výměnu a lidské zdraví. Máte pravdu, existuje hodně knih, které se týkají stravování diabetiků, ale jedna je horší než druhá. Největší nedostatek je, že pokud jsou zmíněny recepty, chybí přesný způsob přípravy, který je velmi důležitý, aby byla výživová hodnota jídelníčku dostatečně přesná a jasná. Diabetik se pak musí rámcově orientovat v tom, jaké složení jeho strava má a kolik čeho má jíst. Přesnou informaci kolik tuků, sacharidů a bílkovin by měl za den jíst  má dostat od diabetologa, nebo praktického lékaře, nebo  ideálně v dobrém zdravotním systému od nutričního terapeuta.To se bohužel neděje, a proto máme již milion diabetiků.  Převážná většina diabetiků  jsou diabetici II.typu. Pokud bych vám měl cíleněji poradit, musel bych znát zdravotní stav vašeho manžela a jeho současné stravování. On pak musí být rozhodnutý, že chce se svým zdravím něco dělat. Bude-li mu to jedno a nechá to na vás, je to marnění času a vy se budete jen trápit. Mohu vám dát jen základní rady. Je třeba snížit váhu, pokud má nadváhu. Je-li mlsný jak uvádíte, je to asi jasné. Ideální je dosáhnout normální váhy (pak pravděpodobně žádný lék nebude potřeba) . S tím je spojena změna jídelníčku. Do jídelníčku zpočátku jen zařaďte nízkotučné či polotučné mléčné výrobky, libové maso a zeleninu. K pití doporučují vodu a slabé bylinné čaje slabý čaj pravý ev. slabou kávu, pokud ji snáší. Pestřejší, ale skromný jídelníček je třeba budovat postupně. Současný způsob stravování však možný není. Budete-li potřebovat více informací, určitě se ozvěte. Váš muž může  také navštěvovat naší ordinaci na Národní třídě viz. clinicdiet.eu.a vše  se dá do pořádku. To je nejjednodušší cesta.
Léky na předpis
Dobrý den ,pane doktore v létě něco dělám na zahrádce to každý den sem tam něco z rýčem ,4x týdně kolo,pěškytak 2x týdně cca3km 1 za měsíc s turistama max 10km ,váha cca73kg na 160 ,cholesterol mám v limitu.Hodně jím zeleninu,hlava mi nebolívá a nimesil jen při bolestech asi po zvednutí něčeho i při chůzi třeba do lesa těch asi 2-3km na hřiby.Bolí mě jen bedra spíše v levo a je jedno noc noc či den.Jak mi nic nebolí tak jsem plná elánu s prací na zahradě.Nimesil jsem dostala loni jinak to byl ibalgin.Pomáhá mi kobereček s hrotama (kuzněcovův kobereček)na něj si lehnu na půl hod. a přestane bolet,ale jen když to není moc.Poslední leta jsem pracovala jako oš.zvířat což byla hodně těžká práce.Možná tam jsem si je zničila. .Děkuji Božena
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Boženo. Pracovité a aktivní ženy většinou neznají zdravou míru a neví kdy s činností přestat a odpočinout si. Mám dojem, že je to i váš případ. Myslím, si, že nálezy na páteři které máte, dosti souvisí s aktivitami, které jste dělala a děláte.  Není ale cesta zpět. Výrazné omezení vašich tělesných aktivit, kdyby k nim došlo, by asi byla cesta do pekel.  Analgetika a protizánětlivé léky prohlubují problém, protože bolest méně vnímáte. Nyní bohužel asi  musíte k nějakému léku  sáhnout. Nimesil by se neměl užívat déle než 15 dní v kuse. Respektujte prosím doporučení výrobce.  Je to výborný lék. Má ale svá rizika. Pokuste se snížit váhu o 3-5kg a dlouhodobě si  ji udržujte pod 70kg. Dbejte na správnou obuv a to i doma. Doma doporučuji používat pantofle DR.Luigi.  Chrání před otřesy.Investujte do kvalitní sportovní obuvi, aby co nejvíce tlumila otřesy při fyzických aktivitách. Dbejte na to, aby vám lůžko co nejvíce vyhovovalo a nepřispívalo k problémům se zády. Zkusil bych kombinovat  lék s protizánětlivým a a analgetickým účinkem s léky, které ovlivňují spasticitu kosterního svalstva. Například Mydocalm či Dimexol. Ty bych zkusil užívat jen na noc. Pokud se efekt nedostaví, volil bych i dávkování přes den. Poraďte se prosím s lékařem  a uvidíme jak rozhodne. Co se týká léků s analgetickým a protizánětlivým účinkem, ibuprofen je dobrá volba. Otázkou je jen  jaké dávkování zvolit. Doporučuji  ale spíše užívat čípkovou formu léků podobné struktury jako je ibuprofen ( např. Ketonal čípky), Je možné použít čípky s léčivou látkou jiné struktury (Indometacin čípky 50 nebo 100 mg). Ve vašem věku je větší riziko předávkování. Protože užíváte ještě i další léky, riziko se zvyšuje. Je tedy důležité, aby lékař vše dobře promyslel. Nevím jakou  dávku atorvastatinu užíváte a také nevím, jaká hodnota celkového cholesterolu byla důvodem k jeho předepsání. Poraďte se s lékařem,  zda není možné jej vysadit. Nemusí být potřeba a pokud snížíte váhu o 3-5 kg je možné, že se cholesterol dostane do normálních hodnot i bez atorvastatinu. Nelze  úplně vyloučit, že trochu přispívá k vašim problémům. Stojí za to ho minimálně na 3 měsíce vysadit a pak se uvidí.. Nevidím v tom u vás žádný problém a žádné zdravotní riziko, je-li nyní hodnota cholesterolu v normě.přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,trápí mne bolesti zad ,z vyšetření od paní doktorky opisuji:LS páteře nativ:lehký dorzální posun L4/5,hemangion obratlového těla L2 ,výraznáosteochondrosa L5/S,vakuovaná degenarace disku L4/5 spondylartrosa. V L2/3 protruze pre až foraminálně vlevo s redukcí foramina. V L4/5 protruze s osteofyty s redukcí obou foramin,výrazněji vlevo.V L5/S plošný dorsálníosteofyt dosahující do obou foramin.NO:stav se nemění,bolesti v zádech hodně kolísají,zejména po zátěži se zhoršují. CHodila na rehabilitace ale efekt minim. Předepsaný lék nimesil ale nepomáhá ,když už to nejde vydržetjsem vzala ibalgin 400 2tablety .Beru léky:magnesium s piri. caltrate,sortis,indapamid,asolfena a tamoxifen.Hodně jezdím na kole na běžkách a neujdu víc jak 10km je mi 77let.Prosím jaký lék vzít při bolesti .Moc děkuji. Božena
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní, Boženo. Tělesná zátěž musí odpovídat věku a zdravotnímu stavu. Mohla byste mi prosím popsat vaše každodenní tělesné aktivity? Máte nadváhu?  Jaká hodnota celkového cholesterolu vám byla naposledy naměřena? Mohla byste mi trošku popsat vaše stravování?  Trpíte i bolestmi hlavy, které je třeba řešit léky?  Jak dávkujete Nimesil? Jak dlouho ho užíváte? Velké bolesti jsou lokalizovány  jen do oblasti zad? Trápí vás hlavně v noci? Zkuste mi   prosím napsat  o vašem problému ještě trochu více. 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, je to asi týden, co manžel začal užívat Fertilan+ a kotvičník v kapkách, oboje v doporučeném dávkování, a objevily se u něj problémy se zácpou. Předpokládám, že to souvisí s užíváním těchto přípravků, jelikož stravu má stejnou a nikdy na tyto problémy netrpěl (a žádné jiné doplňky stravy neužívá). Může to skutečně způsobovat užívání Fertilanu či kotvičníku? Co byste prosím doporučil? Vysadit tyto přípravky, nebo si to ještě nějak "sedne"? Děkuji, Jana - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Jano. Nezdá se mi pravděpodobné, že by to mohly tyto dva přípravky způsobit. Hledal bych příčinu jinde. Pije dostatečně? Začala topná sezóna a ztráty vody mohou být větší. Přesto doporučuji zkusit na dva dny kotvičník vysadit, zda problém zmizí nebo ne. Farmakologické účinky kotvičníku jsou slabé. Na druhé straně extrakty z něj mohou mít různý obsah účinných látek a není úplně jasné, kde všude  pak mohou celkově působit. Jestliže jsou kapky připraveny jen ze sušené drogy, farmakologický účinek je zanedbatelný.
Léky na předpis
Můžu vzít společně neurontin 3OO a milgama n
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
poslední dobou jsem se trochu pobláznila do doplnku stravy. Kazdy den beru: Omega 3, Supradyn, Biotin, kolagen od f. Collalloc, B-komplex, vit. C, D, Silymarin, Diosminol, sva antidepresiva Brintelix. Vše najednou ráno většinou nalačno. Chci se Vás zeptat: je to účinné, nebo je to v podstatě jak se říká drahá moč?
Dále se chci zeptat, trpím mírnou formou Rosacey a těžší formou kuperozy, což je v podstatě cévní oneocnění. Kosmetiku používá hypoalergenní, pro suchou a citlivou plet. Je něco, co byste mi doporučil vysadit, nebo například přidat? Který z produktů na trhu je nejlepší pro vyživování pleti, vlasů, nehtů, neco, co neni jen marketing, ale opravdu to funguje? Je take nutné brát vitamíny jinak, nez to obvykle delavam? Casto se říká společně s jídlem, či pul hodiny před ním. Na rosaceu pouzivam Rozex, je to mirne AB,trochu pomaha. Take mám atopic exem v mirne forme, na to mam Locoid. Je neco, co byste doporučil doplnit popr. vyradit? Predem vam velmi dekuji
Hana Zelená
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Hano. Zrovna tyto doplňky stravy smysl dávají. Záleží čeho chcete dosáhnout a jak vypadá vaše strava. Z toho co jste o sobě napsala nemusí být jejich užívání vůbec zbytečné. Záleží také na užívané dávce a kvalitě jednotlivých doplňků stravy. Co se týká kosmetiky, je velmi těžké takto něco poradit. Většina kosmetiky udělá s dlouhodobého pohledu na pletí nenapravitelné škody a pleť si, díky bohu,sama řekne poměrně brzy o změnu značky nebo přípravku. Ne každý má cit to ale pochopit, že je čas pro naléhavou změnu.. Méně  tedy znamená více. Opět je důležité vědět čeho chceme dosáhnout a podle charakteru pleti volit vhodnou formu ošetření. Je to také o aktuálních  podmínkách, kdy si přípravek aplikujeme a za jakým účelem. Atopické ekzémy mají interní příčiny. Locoid může jen zlepšit vnější vzhled kůže. Nic dobrého ale kůži nepřinese a utlumí přirozené imunitní mechanismy v místě kde se aplikuje. Ovlivní také vlastní protizánětlivé mechanismy a pokožka v místě poškození bude zranitelnější a méně funkční.. Dlouhodobé používání tedy nedoporučuji. Ideální pro pokožku jsou masti či krémy (obsah tuku a vody záleží na charakteru pokožky) čerstvě připravené z vhodných čerstvých základů a emulgátorů rostlinného nebo živočišného původu,  co nejméně technologicky upravených. Mohou být obohaceny o některé látky s antioxidačním účinkem, které často plní i další ochranné funkce (protizánětlivé,  stabilizační, antibakteriální ...). Protože máte asi suchou pokožku, volil bych mastné krémy typu Vichy Nutrilogie 2. Určitý obsah vody je důležitý.Samozřejmě je velký rozdíl pokud kupujeme krém s dlouhodobou trvanlivosti nebo krém čerstvě připravený pro konkrétní osobu. Je to něco podobného jako s naší stravou, která je čím dál více průmyslová  a často zbytečně  přispívá ke zdravotním problémům.
Parafarmacie
Dobrý den, asi před týdnem jsem pomáhala vyklízet kamarádce půdu po rekonstrukci, všude plno prachu. Od té doby mě neustále svědí oči, hlavně víčka. Kamarádka nic podobného nemá. Snažila jsem se potírat víčka borovou vodou nebo si i kapat Visine, nic nepomáhá. Co byste mně poradil z lékárny ? Děkuji moc.
Zdeňka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeňko. Pravděpodobně máte podrážděné spojivky a současné počasí problém prohlubuje (chlad, více částic v ovzduší, nízká vlhkost v místnostech kde se topí). Zkuste si koupit v lékárně Hypromelózu P a kápněte si několikrát denně do každého oka jednu kapku. Spojivky by se mohly zklidnit. Kapky stojí jen asi 70 Kč a jsou výborné. Víčka si  velmi jemně natřete mastí Hydrocortison 3x za den. Cena okolo 80 Kč. Svědění by mělo ustat během jednoho až dvou dní. Nemněte si je.
Léky na předpis
Dobrý den,pane doktore.Dnes jsem si přečetla Vaší odpovedˇ na mou otázku ohledně Trexanu a ještě jednou děkuji.Mám k Vám ještě další dotaz. Výsledky šetření dezitometrie byly na osteoponii,ale prý to bude stoupat na steoporozu.Bylo mi vysvětleno, že antiresorpční léčba má úspěch u pacientů s úbytkem kostní hmoty.V mém případě nedošlo od poslední návštěvy ke zhoršení.Ráda bych věděla,zda mohu tuto léčbu odmítnout a třeba nějak upravit stravu.Třeba si více hlídat zásadotvorné potraviny,nebo nějaké doplňky stravy.Přeji hodně vitality a děkuji.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Aleno, musel bych znát dobře váš zdravotní stav, historii léčby i rodinnou anamnézu abych mohl odpovědně poradit jak se zachovat. V každém případě prvním krokem by měla být úprava jídelníčku, volba správných nápojů a zvýšení příjmu vápníku ve vhodné formě plus ev. zvýšení příjmu vitaminu D. Určitě ale pusťte z hlavy teorie o zásadotvorných potravinách. Klíčové je  celkové složení stravy z dlouhodobého hlediska. Je třeba řešit podstatné věci. Nebudete-li mít správně sestavený jídelníček volba zásadotvorných potravin (zvýšení jejich příjmu) to nevytrhne a je pravděpodobné, že pak se dopracujete k osteoporóze ještě rychleji. Ostatně od toho máme ledviny, které regulují acidobazickou rovnováhu. Zcela něco jiného je, pokud je funkce ledvin snížena.  Využitelnost vápníku ze stravy může být snížena díky celé řadě příčin.  Ovlivňují ji některá léčiva, ale také  třeba celá řada potravin jako jsou semínka, některá zelenina, ale i třeba celozrnné cereálie či vysoký příjem bílkovin. Vše tedy s mírou. Jiný problém je, když je příjem vápníku dostatečný, ale tělo jej nedokáže adekvátně využít pro tvorbu kostní hmoty. Metotrexát také může u některých pacientů zvyšovat riziko vzniku osteoporózy. Z vašeho příspěvku je ale jasné, že jste během jeho léčby kontrolována denzitometrickým vyšetřením. Z výsledků by mělo tedy být patrné, jak je tomu ve vašem případě a jaká je tendence během léčby Trexanem.
Parafarmacie
Upřesňuji zdravotní stav mamky - CRP 16 jí sdělila sestřička, když byla na odběru krve, poté byla asi ještě 5 dní na neschopence. Lékař neshledal nic neobvyklého, jen silné nachlazení s virózou. Nemá teploty, nekašle, nic jí nebolí, jen ty občasné stavy schvácenosti a potivosti. Děkuji za radu.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli je to tak, Kláro, doporučuji mamince co nejvíce odpočinku, dostatek spánku a omezení fyzické zátěže. Také skromný ale výživný jídelníček. Chce to čas. Někdy se únava vytratí až po několika měsících. Do jídelníčku bych přidal multivitamin-multiminerál. Jestli jí nevadí šumivé tablety volil bych Additiva s minerálními látkami. Jinak volte DietLine VitAmin. Pocení může zvyšovat potřebu některých minerálních látek. Proto doporučuji pít i  minerální vody (Ondrášovka, Radenska, Gemerka, Magnesia, .) I nedostatečný příjem vody(který nekryje ani její ztráty) bývá často jednou z hlavních příčin únavy, dušnosti, ale i pocení. Pozor na pití kávy a pravého čaje. Hodnota CRP je sice cca 3x zvýšená, ale není to nic alarmujícího. Může přetrvávat zvýšená dlouhou dobu. Není nijak znepokojující a sama o sobě má omezenou výpovědní hodnotu.
Léky na předpis
Děkuji pane doktore za rady i obsáhlé vysvětlení problematiky blokátorů protonové pumpy a jejich nebezpečí. Zkouším tu Smectu (ode dneška), Noplazu zkusím brát obden / obdva, jestli se to zlepší. Když do týdne nedojde ke zlepšení, objednám se na gastro. Děkuji ještě jednou moc za ochotu mi pomoci. Hezký den Jirka
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na refluxní chorobu jícnu jsou blokátory protonové pumpy výtečné . Je však  třeba individuálně domýšlet možné dopady dlouhodobé léčby. Váš problém může být způsoben dietní chybou a vše se může urovnat. Přeji vám, aby Smecta zabrala a obtíže se již  nevrátily.  Smectu užívejte asi 3 hodiny před použitím Nolpazy. To znamená poslední sáček například v 17.00 a Nolpazu okolo 20.00. Dávku Nolpazy je dobré ale přizpůsobit i tomu kdy chodíte zpravidla spát a kdy se obtíže  " s refluxem" objevují. Přesné individuální načasování také považuji za důležité a lze tímto postupem často volit nižší dávku léku. 
Léky na předpis
Dobrý den, je mi 42 let a mám totálně zamrzlé rameno, byl jsem na orthopedii , nyní chodím na rehabilitace. Beru 2x denně Aulin100mg a 2x denně dorsiflex. Můžu k tomu ještě něco přidat na bolest, která je nesnesilelná, hlavně při rehabilitaci.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavle. Léčiva obsahující nimesulid, by se neměla užívat déle než 15 dní. Neporučuji je užívat s žádným dalším lékem s protizánětlivým a zároveň analgetickým účinkem. Nelze očekávat zvýšení efektu a riziko nežádoucích účinků se může i velmi výrazně zvýšit. Na  rameno bych  doporučil aplikovat horký suchý obklad a to opakovaně po dobu asi hodinu. Například  jemný  bavlněný ručník ohřátý v troubě. Obklad opakujte jeden za druhým.  Obklad se snažte co nejvíce na místo přitisknout. Teplotu volte tak, aby byla ještě snesitelná, ale nemohla poškodit kůži.  Několikrát za den vmasírujte do pokožky Emspomu chladivou nebo hřejivou emulzi podle toho, co vám bude lépe vyhovovat. Snad to trochu zabere a bolest bude snesitelnější.
Léky na předpis
Na artritidu užívám Trexan.Nyní mi má být zavedena antiresorpční léčba.Ještě před léčbou si mám dát odstranit zuby,které by mohly dělat potíže.Před extrakci nutno jednou vysadit. Ptám se,zda i při jiné operaci s místní anestézií /která mě čeká/musím Trexan vysadit. Děkuji předem za odpovědˇ.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Nevím jak se k problému staví jednotlivé nemocnice i ambulantní lékařská pracoviště . Nevím  do jaké míry se rozhodují podle zdravotního stavu konkrétního pacienta. Já osobně považuji za logické před každým chirurgickým zásahem lék s obsahem metotrexátu včas vysadit. Zasahuje do mnoha dějů v lidském těle a nelze vyloučit, že může ,mimo jiné, i výrazně zpomalit hojení rány a zvýšit riziko infekce v operovaném místě .
Léky na předpis
Nolpaza: beru kvůli pálení žáhy. Od studentských let jsem s tím měl potíže, delší období klidu střídala kratší období, kdy mě žáha pálila snad po všem, opakovaně, několik dní v kuse. Řešil jsem to Anacidem, mlékem, sodou, ... Gastroskopii jsem za ta léta podstoupil asi 5x s různými výsledky: "vše v pořádku, je to psychické", "nedovírající jícnová záklopka", "reflux". Před těmi cca 6 lety mi lékař nasadil Nolpazu a od té doby mám klid. Původně 40mg tablety, nyní mi už stačí 20mg a stále to drží. I když občas vynechám, stále je to ok. Jakmile ale vynechám více než 2 dny v kuse, je pálení zpět. - otázka upravena poradcem
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Blokátory protonové pumpy, mezi které Nolpaza patří, jsou výborné na léčbu celé řady gastrointestinálních obtíží. To, co jste uvedl je krásný případ jaký zdravotní prospěch mohou mít !!! Bohužel nikdo většinou příliš neřeší, jak výrazné snížení kyselosti žaludeční obsahu může ovlivnit trávení konkrétního pacienta při dlouhodobém užívání. Snížení kyselosti žaludku má vliv na celou řadu základních trávicích procesů jako je třeba ovlivnění trávení škrobu a bílkovin, zhoršení vstřebávání železa , vápníku či vitaminu B12.  Protože kyselina chlorovodíková má výrazný baktericidní účinek, má dlouhodobé snížení kyselosti žaludeční šťávy vliv na imunitní systém a na složení střevní mikrobioty.  Samozřejmě existuje i vážná otázka do jaké míry pacienti léčení těmito léky jsou více zranitelní při současné pandemii Covidu-19 než ti, kteří tuto skupinu léků neužívají.  Dlouhodobé používání těchto léků může vézt k poškození tlustého střeva (příčinou budou asi fakta, která jsem uvedl výše).Z logiky působení těchto léků lze ale předvídat i jiné zásahy do základních fyziologických funkcí organismu  Nelze proto vyloučit, že příčina vašeho průjmu má vážnější důvody. Pokud se stav do týdne nezlepší, myslím si, že je třeba provést kolonoskopii. Osobně bych také minimálně na určitý čas změnit blokátor protonové pumpy za šetrnější H2 blokátor s obsahem famotidinu a s dávkováním pouze na noc (10,20 nebo40 mg). Třeba by to pro vaše obtíže bylo  naprosto dostačující . Berte prosím ale můj příspěvek s velkou rezervou. Vím o vás velmi málo.  PS: působení sympatického a parasympatického nervového systému, který má centrum v mozku je regulováno různými podněty(neuromediatory, hormony). Podílí se na něm i psychická složka a neuromediátory centrálního systému zasahují do této regulace. U citlivých lidí více, u méně citlivých  méně. Nelze se však spokojit pouze konstatováním, že je zdravotní problém psychického rázu a nechat vše být. Podle mého názoru psychická složka nebývá nikdy primární příčinou gastrointestinálních problémů. Může je ale prohlubovat.
Parafarmacie
Dobrý den, co byste mně prosím doporučil koupit z lékárny pro moji mamku, které je 64 let ? Před 14 dny prodělala silné nachlazení s virozou, nyní je sice v pořádku, jak tvrdí, ale má takové stavy schvácenosti, kdy i po malé fyzické zátěži se spotí a musí odpočívat. Bude to i tím, že má hodnoty CRP ještě 16 ? Čím podpořit rychlé uzdravování ? Děkuji za tip.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako mamka zjistila hodnotu CRP 16, Kláro?  Byla vyšetřena lékařem? Má k dispozici čerstvé laboratorní výsledky vyšetření krve a moči? Můžete mi napsat o zdravotním stavu maminky více?
Parafarmacie
Omlouvám se, neuvědomila jsem si, že by bylo vhodné rovnou uvést.
Jedná se o bolest za krkem (levá strana). Je to pro partnera.
Znáte to, když se někdy probudíte a neotočíte hlavou, musíte otočit celé tělo. Tak tento stav nemá partner po ránu, ale spíše až přes den, a hlavně už ho to trápí dva měsíce. Nepomáhá žádná mast (ani se super bylinným složením, jako např. od značky HillVital. Pomůže vždy právě jen min. 50 kpk Algifenu. Zkouší nyní už i fyzioterapeuta, zatím bez výsledku.
Aby byl aspoň trochu vůbec funkční, musí si vzít Algifen. Sice vedlejšími účinky asi lepší než Brufen, ale kdyby bylo něco jiného (nejlépe i bylinného), bylo by to super. Navíc Algifen je jen na recept a už ho nemá. Jenže bez něj se nehne.
Díky moc předem za reakci a přeji hezký den.
Nicole
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Návštěva fyzioterapeuta je určitě správná volba, Nicole. Je třeba ho navštívit co nejdříve. Nepomohl by  trochu krční límec a úprava lůžka? Algifen doporučit nemohu a je určen k jiným obtížím. Jedna z jeho složek má ale analgetický i protizánětlivý účinek a je možné ji užívat samostatně. To pak smysl dává, pokud lék předepíše lékař a zváží zdravotní stav ( Novalgin tablety 500mg). Určitý smysl by mohlo mít použití Guajacuranu, který je volně prodejný. Tento lék bych zkusil na noc (1-2 tablety). Způsobí uvolnění svalů krční páteře.Lék může tlumit. Nedoporčuji kombinovat s alkoholem.  Za rozumnou cestu ale považuji zjištění příčiny obtíží a volbu správného procvičování svalů, které souvisejí s motorikou krční páteře.
Léky na předpis
Dobrý den,
Plaguenil není jediný lék který užívám na DG: RA seropozitivní, občas injekce B12 a teď i vit D3 jako Vigantol - Revmatologie.
Dále užívám Caltrate 600 mg/400IU D3 na noc, Osagrand 150 mg 1 x měsíčně, Condrosulf 800 mg 3 balení vždy po tří měsíční přestávce - Ortopedie. Ráda bych Plaquenil užívala ráno se snídaní nebo po obědě. Fakt je, že ho neberu každý den, jen při obtížích, což je u mně bolest pravého zápěstí. Děkuji za odpověď.
Bohumila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Bohumilo. Pokud  má převážit prospěch z užívání Plaquenilu v léčbě revmatoidní artritidy, je třeba tento lék užívat pravidelně. Terapeutickou dávku je nutné pečlivě zvážit a snažit se ji tedy minimalizovat. Užívat tento lék jen občas na bolest pravého zápěstí (doufám, že není způsobena jen prací na počítači) považuji za zbytečně rizikové a volil bych jiný lék, pokud by to opravdu bylo nutné. Budu-li tedy vycházet z toho, že je Plaquenil určen ve vašem případě pro léčbu RA, nevidím problém v tom, abyste jej užívala tak, jak jste uvedla. Jinak považuji za velmi správné, že se snažíte držet tělesnou hmotnost na normální úrovni. Je to u tohoto onemocnění velmi důležité a snížíte tím riziko  některých nežádoucích účinků, které může tento lék vyvolat. Dbejte ale, aby vaše strava zajišťovala tělu dostatek výživných látek. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, byl nám doporučen Fertilan na podporu mužské plodnosti. Může k tomu manžel brát i kotvičník? Je to vhodná kombinace? Žádné léky ani jiné doplňky nebere. Děkuji, Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Jano. Fertilanem se určitě nic nezkazí a doplňování některých látek obsažených v přípravku může mít racionální smysl. Výživové doporučení by mělo vycházet ze znalosti celkového zdravotního stavu i znalosti stávajícího jídelníčku. Podle našich zkušenosti výživa hraje velmi důležitou roli u párů, které usilují zatím bez úspěchu o miminko a známe dost případů, kde pravděpodobně právě změna stravování  nakonec rozhodla o tom, že pár byl úspěšný (minimálně dříve). Kotvičník  je možné použít také a v jeho užívání v běžném dávkování nevidím  žádné riziko.
Volně prodejné léky
Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné koupit přípravek proti bolesti s podobným složením, jako má Algifen (tj. na měkké tkáně), ale bez nutnosti receptu, abych nemusela brát např. Brufen, který má X vedlejších účinků.
Pokud budete vědět o přírodním přípravku, budu ráda.
Moc děkuji předem za reakci.
Nicole
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na jaké obtíže, Nicole? 
Parafarmacie
... zapomněl jsem ještě odpovědět na dotaz na léky - trvale beru Cipralex (8let), Nolpazu (6let). V noci potíže nemám. Potíže nenám/nevnímám ani při fyzické zátěži (dlouhé procházky, práce na zahradě, ...).
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pane Jirko, ta Nolpaza mi nedává smysl, pokud jsou vaše informace o zdravotní stavu úplné. Můžete mi to  okomentovat proč se lékař pro ni rozhodl?
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za reakci. Z vámi uvedených nemocí nikdo v rodině netrpí (ale jich se právě obávám). Jídelníček jsem trochu změnil, ale už cca 2-3 měsíce před potížemi. Začínal jsem totiž pomalu přibírat (sedavé zaměstnání, pohyb sporadicky), takže jsem od cca června vysadil sladké a snažil se o zdravější stravování (snídaně vločky s jogurtem, více ovoce, zeleniny, obědy bez příloh, večeře lehčí, nejpozději v 18hod.). Jinak od 17 let jsem byl vegetarián, do svých 32 let zcela. Pak jsem začal jíst ryby. Nyní poslední rok už i ostatní maso, ale ne moc. Teď je mi 45 let. Měřím 172 cm, váha cca 70-72 kg. Nadváhu tedy nemám, ale břišní tuk trošku jo (menší faldíky). Na kolonoskopii jsem byl před 9 lety, nic se nenašlo (nakonec to byl chron. zánět slepého střeva = operace). Současné potíže, resp. takto dlouho trvající jsem dosud neměl. Ano, trpívám více na nadýmání než je běžné, hlavně luštěniny a košťáloviny mi dělávají problém, ale vždy to byla tak jednodenní záležitost, ne měsíční.
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Změny j v jídelníčku mi dávají racionální smysl. Je to nejen ale o tom co do jídelníčku zařadíme, ale také o konzumovaném množství. I člověk, který nemá nadváhu se může stravou dopracovat k nemocem. Vy ale ten případ pravděpodobně nebudete a je dobré, že jste začal zařazovat  i maso. Není třeba v nějakém velkém množství. Zkuste prosím Smectu a ozvěte se, zda je nějaká změna k lepšímu. Vysaďte nyní psyllium.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, již přes měsíc trpím nadýmáním, křečemi v podbřišku, větry. Zpočátku byla i zácpa (asi týden), při té jsem objevil i trošku hlenu na papíře. Pak se stolice zlepšila a ustálila (1-2x denně), ale potíže neustávají. Ráno po probuzení "koncert" ve střevech, větry. Po chvíli zklidnění. Pak snídaně, následuje stolice a do půl hodiny opět nadýmání, křeče. Pocit znovupotřeby na záchod, ale už to nejde. Už nejím luštěniny, košťáloviny, sladké, jím střídmě, vícekrát denně. Zkoušel jsem vynechat i mléč. výrobky, ale bez efektu. Užívám denně lžičku psyllia, hodně piju, hlavně vodu. Ale i bylinkové čaje na zažívání, střeva, žlučník (ten nemám 2 roky). Někdy je 2-3 dny zcela klid, ale pak znovu obtíže. Obvodní lékař naordinoval Algifen a No-Spa. Vzájemná kombinace asi funguje, ale jen krátce (pár hodin). A navíc to není řešení. Koupil jsem si test na okultní krvácení, výsledek negativní. Jsem muž, 45 let, 172 cm, 72 kg, sedavé zaměstnání. Prosím, co byste mi poradil? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jirko. Tyto déletrvající obtíže se objevily poprvé? Trpí dlouhodobě někdo z rodiny podobnými či většími obtížemi (Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, žaludeční či dvanáctníkové vředy..)? Změnil jste před měsícem jídelníček? Pijte něco, co jste dříve nepil?  Změnil jste zásadně něco v době, kdy se obtíže objevily? Psyllium nyní vysaďte. Problém může zhoršovat drážděním střevní sliznice. Užívejte Smectu - 2-3 sáčky za den. Dva mohou stačit. V noci vás tyto obtíže nepronásledují? Užíváte pravidelně nějaké léky? Absolvoval jste v minulosti kolonoskopii? Kolik je vám let? Máte nadváhu? Prosím napište o sobě více.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, mám brát Plaquenil 200 mg na noc a dle příbalové info spolu s jídlem nebo sklenicí mléka. Mléko nepiji už 40 let a na noc nejím, abych si udržela přijatelnou hmotnost. Ráda bych ho užívala ráno se snídaní nebo po obědě, protože pak už nic nekonzumuji. Proč tedy na noc? A mohu si ho brát už ráno? Velmi děkuji za odpověď.
Bohumila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Bohumilo. Je to jediný lék, který pravidelně užíváte? Můžete mi napsat na jako diagnózu?
Léky na předpis
Je lépe brát Tamsulosin ráno nebo večer
Pavel Svoboda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je jediný lék, který užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za radu a ještě upřesňuji ohledně problému s konečníkem. Ano, dcera má sedavé zaměstnání, podpatky nenosí a těžké předměty nezvedá, ovšem má nadváhu.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nadváha přispívá k těmto problémům. Je dobré pár kilo sundat viz. např. www.clinicdiet.eu ( osobní návštěvy naší ordinace), nebo www.drstanek.cz. Je dobré si také upravit sezení, aby bylo měkčí, ale zase neškodilo páteři. Každá drobnost může přispět ke zlepšení. Průjmy a zhoršené trávení živin naopak mohou přispívat ke  zhoršení stavu. Pozor také na spodní prádlo, aby nepouštělo mikrovlákna. Dráždit mohou i textilní barviva. Lubrikační gel vytvoří  fyzikální barieru, která bude chránit pokožku před těmito vlivy. Měl by být účinnější než  běžná mast.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám ještě 2 x denně ráno a večer po jídle přípravek Lagosa
Romana Frantová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tamoxifen bych užíval ráno nalačno nebo mezi jídly s cca dvouhodinovou přestávkou.  Myslím si, že Lagosa by mohla zlepšit využitelnost tamoxifenu z trávicího traktu a že je to vhodná kombinace léčiv. 
Léky na předpis
Dobrý den, dcera (36 let) v minulých letech občas měla problémy s konečníkem, které řešila s obvodní lékařkou s podezřením na hemeroidy. V posledním roce pro stále častější problémy byla odeslána na proktologii. Tam se hemeroidy nepotvrdily, ovšem zjistily se bolestivé, praskající ranky kolem konečníku. Dostala mastičku, která zabrala, ovšem po jejím vypotřebování se bolestivé ranky neustále opakují. Problémy se zácpou nemá, stolice je, až na občasné výjimky, v normě. Nerodila, bere prášky na štítnou žlázu a vyšší krevní tlak. Můžete prosím poradit, jak stav zlepšit ? Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Doporučuji užívat Detralex 2x tablety po dobu jednoho měsíce ( je na lékařský předpis z důvodu úhrady. Alternativou je  například doplněk stravy Paralékárna Flavonoidy 2x2 tablety za den. Konečník bych ošetřoval silikonovým lubrikačním gelem Doer. Pokud by se stav výrazně nezlepšil, ozvěte se prosím.  PS: Má dcera sedavá zaměstnání?  Zvedá těžké předměty? Nosí ráda vysoké podpatky? 
Parafarmacie
Pane doktore, moc díky, jste skvělý ! Proplachovala jsem nos jen vlažnou vodou, nechala tomu čas, jak jste napsal a čich se vrací !!! Nejdříve jsem ucítila kávu, potom aromatickou svíčku a též moji bazalku, která je pěkně košatá a voní úžasně.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to mám radost, Andreo, že je vše v pořádku ! Plnou vůni bazalky mám také rád.
Léky na předpis
Užívám warfarin 5 a Trexan lusopres a bisoprol Děkuji jsou velké asi jako dvoukoruna objevuji se na břiše a nohách
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji ihned kontaktovat lékaře a upravit dávkování Warfarinu. Jestli užíváte i jen občas protizánětlivé léky, okamžitě je vysaďte. Je třeba pečlivě zvážit užívání Trexanu.
Parafarmacie
Dělaní se po těle modřiny samy od sebe co to znamená
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to být například zapříčiněno zvýšenou krvácivostí, kterou mohou způsobit běžně dostupné léky jako jsou antirevmatika. Je poměrně časté, že starší lidé jimi bývají předávkovaní. Jinou možností je poškození cév metabolickými změnami. Nemám o vás žádné informace abych mohl odpovědět přesněji.
Léky na předpis
Dobrý den, po chemoterapii (karcinom prsu) mám užívat 1 x denně Tamoxifen, můžete mi prosím poradit, zda brát lék ráno, v poledne nebo večer, před jídlem, po jídle atd. Děkuji za odpověď.
Romana Frantová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Frantová. Užíváte  pravidelně ještě i jiné léky?  
Parafarmacie
Dělaní se po těle modřiny samy od sebe co to znamená
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte nějaké léky, Martine?  Kde se modřiny objevují? Jak jsou velké? 
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore omlouvám se, ale musím napsat ještě jednou, bohužel z přípravku které jste mi doporučil koupit pro maminku, je pouze tyčinka Stimulsin. Dietline vitamín ani Gelantina intenzive- bohužel není. Jaké jiné multivitam-multiminer. je možné zakoupit? Ještě se zeptám na wobenzym - myslíte, že je vhodný pro maminku, k lepšímu hojení po operaci, otázky napsané niže- TEP kolena?Děkuji mnohokrát.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano. Wobenzym bych spíše použil v rámci předoperační přípravy a pokračoval bych v jeho užívání i po operaci. Nyní už se tolik jeho příznivý efekt neprojeví. Je ale možné jej užívat i nyní a může trochu snížit bolestivost a urychlit hojení. Mamince můžete koupit šumivá Additiva s minerálními látkami, pokud neseženete DietLine VitAmin. Gelantinu Intensive můžete zatím  nahradit Gelantinou Active (3x2 tablety), jestliže maminka nemá problém s polykáním tablet. Poraďte se také s lékařem, zda  by třeba mamince nedoporučovat užívat Piascledine 300, pro ochranu ostatních kloubů. Je možné ho kombinovat s Gelantinou a je to podle mého názoru  racionální postup. Tento lék je bohužel na lékařský předpis, z důvodu úhrady ze zdravotního pojištění.
Parafarmacie
Hezký den pane doktore, předem Vám velmi děkuji za odpověď , pro mou maminku po operaci, TEP kolena. Ráda bych objednala gelatinu intensiv,kterou jste doporučil, ale je nedostupná, můžete poradit jiný přípravek? Potřebuji to pro maminku co nejdříve. Železo zatím dávají v tabletách, je jí trochu lépe,ale únava, slabost přetrvává. Rehabilitaci důkladně dodržuje, cvičení, chůze do schodů, ze schodů, motodlaha... jen ji potřebujeme posílit. Nevím, kde bere tu sílu, obdivuji ji, ale pomáháme jak můžeme, psychická podpora je důležitá, hlavně v tomto období. Váš názor na houbu korálovec ježaty na posílení imunity? Nebo jiná houba? Moc Vám děkuji, analgetika zatím snížit nemůžou, ale jak bolesti polevi, určitě se bude snažit některé léky odbourat. Zhubla, takže váha je 67,na 160 cm. Děkuji za pomoc a prosím poraďte, čím můžu nahradit přípravek, gelatinu intensiv. Moc si Vás vážíme, děkujeme.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Žádný doplněk stravy nemá významný vliv na imunitní systém. Ukazuje se ale, že některé složky lidské stravy, pokud jsou v ní přítomny stále, přispívají ke správné funkci imunitního systému. Jsou to zejména složky, které jsou pro fungování imunitního systému nezbytné (některé vitaminy, minerální látky a stopové prvky). Velmi důležitá je pro  imunitního systém  i střevní mikrobiota, Její složení můžete také ovlivnit stravou. Například  mléčnými  výrobky . Velmi populární jsou beta glukany. Jejich příznivý vliv se ale ukázal jen u asijské populace,  u které byly právě pravidelnou součástí běžné stravy. Nesetkal jsem se s žádnou vědeckou informací že doplňky stravy z korálovce ježatého mohou ovlivnit imunitní systém do takové míry, aby to mělo nějaký zdravotní význam. 
Parafarmacie
Pane doktore, ozývám se ještě jednou - měl jste pravdu, třetí den rozhodl, snažila jsem se zimnici vyležet, zakoupila jsem C 1000, prolévám se různými čaji. 2 dny jsem měla průjem, po diet.opatřeních už ne, užila jsem Endiaron. Nekašlu, hlava mě nebolí, ale i když nesmrkám, mluvím jakoby přes nos. Teď jsem trochu zpanikařila, protože necítím bazalku - chtěla jsem dát do jídla, ani rýmovník ! Doporučujete nějakou inhalaci, víkend přede mnou než budu případně řešit v úterý s lékařem. Děkuji za radu.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli dýcháte nosem bez obtíží, Andreo, nechte všemu volný průběh. Jestli dýcháte nosem s obtížemi, propláchněte nosní dutinu vlažnou pitnou vodou. Nasajte ji z dlaně nebo pomocí speciální konvičky.  Je to pravděpodobně šetrnější způsob než většina inhalačních postupů.  Ztráta  či ovlivnění čichu  během infekčního onemocnění je běžná. Často si toho lidé ani nevšimnou, protože návrat k normálu může být velmi  rychlý. Co se týká Covidu-19, zatím se setkávám jen s případy, že čich i  vnímání chuti  se  vrátilo k normálu po několika dnech od propuknutí příznaků infekce. Věřím, že budete brzy v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás moc poprosit o pomoc, jake preparáty bych mohla koupit mamince po operaci, k lepší a rychlejší léčbě a zotavení. Jde o totální výměnu kolenniho kloubu, ona se léčí s parkinsnem, její stav je stabilizovaný, ale ona je zesláblá , má velké bolesti, je alergik na spoustu léků , proto není možné tlumit bolesti jako u jiných pacientů, bere palgotal, mezitím novalgin, je po operaci 5.den.Zajimaji mě doplňky stravy, vitamíny, přípravky na klouby, které by mohii pomo v tomto případě, mám na mysli např. žraloci chrupavka, jaké nápoje by ji mohli dodat sílu a energii. Vitamín C, jaký by jste doporučil? Má špatný krevní obraz, málo železa, teď po operaci, více nevím. Věk 72 let. Děkuji Vám za Váš čas a jakoukoliv radu. Přeji pěkné dny a hodně zdraví.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Jestli má maminka málo železa, musí se cítit unavená a zesláblá. Krvinky nemohou vázat dostatečně kyslík a přenášet ho do tělesných tkání včetně mozku. To je naprosto zásadní a životně důležitý biochemický děj. Příčinu nedostatku železa je tedy třeba zjistit a podle toho reagovat. Co se týká žraločí chrupavky, tak do té určitě neinvestujte. I z toho důvodu, že po totální náhradě kolenního smyslu pozbývá smysl používat přípravky které mohou zlepšit funkci chrupavky a tím i ochranu kloubů před mechanickým poškozením. Můžete tím ale chránit kloub na vedlejší noze, který bude pravděpodobně více zatěžována brzy může dojít k eskalaci obtíží i na druhém kloubu. Klíčové je udržování normální váhy. Pak je možné použít například Condrosulf 800 nebo 1200, pokud to ortoped bude považovat za vhodné. Je možné také použít kolagenní hydrolyzáty jako je např. Gelantina Intensive.  Nyní bych mamince koupil multivitamin-multiminerál . Např. DietLine VitAmin či šumivá Additiva. Je možné použít vitaminovou tyčinku Stimulsin Multi, která ji bude chutnat. Pokud je diabetička, je třeba započítat obsažený cukr do celkového denního příjmu sacharidů, který doporučil diabetolog v rámci stanoveného dietního režimu. Způsob stravování má velký vliv na zánětlivé procesy. Může snížit potřebu analgetik a protizánětlivých látek. Ať je mamince brzy lépe a ať respektuje pokyny, které souvisejí s rehabilitací.
Parafarmacie
Dobrý deň,
čítala som, že nie je bezpečné vytláčať vriedky nad hornou perou a nose ("trojuholník"). Dnes som si vytlačila biely vriedok na hornej pere a hneď som si ho vydezinfikovala Alpou. Chcem sa vás spýtať, je to nebezpečné? Čo mám robiť? Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že to bude v pořádku, Dano. Nemusíte mít žádné obavy. Teoretická riziko je takové, že určité množství mikroorganismů se může takto dostat do krevního oběhu a může způsobit celkovou či místní infekci okolní tkáně. Nikdy jsem se ale s vážnějším případem při postupu jako byl váš nesetkal. Mnohem větší riziko představuje péče v kosmetických salonech. Postupovala jste logicky. 
Léky na předpis
Dobry den na bolest bricha mi byl predepsan contoloc mam nadvahu ,jak dlouho tento lek brat dekuji jitka
mvebrov@seznam.cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Na to vám nemohu odpovědět. Neznám příčinu obtíží. U většiny indikovaných zdravotních problémů, je třeba užívat tento lék dlouhodobě. Od lékaře byste měla dostat jasné informace. 
Parafarmacie
Dobrý den,
dlouhodobě užívám Belllasin Ballance 40+(,jsem po odstranění dělohy a vaječníků)cítím se po něm dobře ,ale mám obavu jestli to nemá nějaký vedlejší účinek.
Děkuji
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Heleno. Osobně nevidím žádný problém v dlouhodobém používání tohoto přípravku, jestliže se dodržuje doporučené dávkování výrobce. Nemělo by docházet ani k interakcím s léčivy. Pokud má mít tento přípravek nějaký smysl, měl by se užívat dlouhodobě. Obsahuje také kofein. Přestože je dávka jen 20mg ev. 40mg, započítejte ho do denního příjmu kofeinu, jestliže pijete kávu či pravý čaj. Zhoršovat spánek může nejen u osob, které citlivě na kofein reagují.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, co byste poradil z lékárny na chřipku ? Paralen, Coldrex, Acylpirin atd.? Čím je způsobena zimnice, třesavka, kterou už dva dny trpím? Nemůžu se zahřát, teploty kolem 37. Děkuji za odpověď.



Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Andreo. Je nepravděpodobné, že respirační onemocnění u vás vyvolal  virus chřipky. Bude se jednat o jiný druh viru a nelze vyloučit, že se na něj nabalila i nějaká bakteriální infekce. Virus chřipky je aktivní hlavně v zimním období. Zejména v lednu a únoru. Pijte teplé nápoje a snažte se vypotit. Nejlépe pod duchnou. Pokud nemáte větší bolesti svalů a kloubů, neužíval bych zbytečně léčiva. Tělo infekci již brzy překoná. Léčiva mu to často jen ztěžují. Zejména ta, která snižují tělesnou teplotu, což je základní imunitní mechanismus v boji proti virové infekci. Antipyretika by se měla volit až při vysoké a déle trvající teplotě. Třetí den bývá přelomový. Když tak mi ale lépe popište obtíže i váš zdravotní stav, abychom něco nezanedbali.. Dejte si šumivý vitamin C dávce 500-1000 mg. Je možné přidat i multivitamin-multiminerál.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji moc za Vaše rady. Nějak tak intuitivně jsem si to také vypozorovala > menší porce nedráždivého jídla. Smectu zkusím. Mám Laktobacily "6" Dr.Max 6 kmenů - komplex laktobacilů a bifidobakterií 5 mld. CFU v kapsli. Měla jsem je doma, případně si pořídím z lékárny něco jiného na Vaše doporučení. Děkuji Eva - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Antibiotická léčba běžných infekci trvá zpravidla týden. Myslím si, že se vše brzy dá do pořádku, Evo. I samotná probiotika mohou být příčinou průjmu. Ne vždy jsou takovým přínosem, jak se uvádí. Dávka 5mld CFU je  asi nedostatečná, aby něco v trávicím traktu změnila, pokud užíváte jednu tobolku za den. U probiotik je důležité nejen užívané množství jednotlivých druhů bakterií a, jejich zbytků ale také jejich vlastnosti. Jejich šlechtěním je možné dosáhnout takovou změnu, která zdůrazní přednosti a potlačí nedostatky. Pak je větší naděje, že budou pro lidské tělo přínosem. Také platí, že kultury které vyhovují jednomu, nemusí úplně vyhovovat druhému.
Léky na předpis
Dobrý den ,prosím vás mela jsem bolest bricha a mam uzivat controloc 20mg uzivám asi 9 dni bolest je mala nyni v nadbrisku jak dlouho musim jeste controloc uzivat děkuji
jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na to vám odpovědět neumím, Jitko. Kde jste byla vyšetřena?  S jakým lékařským závěrem? 
Léky na předpis
Dobrý den, Klacid 500 mg po 12 hodinách. Ještě užívám Erdomed (1-1-0), tam jsou prý průjmy možné taky. Byla bych vděčná, kdybyste mi poradil, v jakém pořadí mám vše užívat, případně co jíst/nejíst. Děkuji moc
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučoval bych užívat Klacid těsně po jídle, Evo. Jídlo volte skromnější a pestré. Takto se Klacid i lépe využije. Oba léky můžete užívat ve stejný čas. Léčivá látka Erdomedu se výborně a rychle vstřebává.  Mezi jídly užijte 3 sáčky Smecty za den. Časový odstup od ostatních léčiv doporučuji minimálně 2 hodiny. Kvalitní probiotikum je možné užívat také s jídlem či mezi jídly. V jaké formě a v jaké dávce probiotikum užíváte. Jak se jmenuje? 
Léky na předpis
Dobrý den, co můžu dělat s průjmem během užívání antibiotik? V mezičase si vezmu probiotika, ale mohlo by pomoci ještě něco? Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké antibiotikum užíváte, Evo?
Léky na předpis
jak se ovlivní neurontin 3OO a B6?
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vitamin B6 se podílí  na mechanismech, které souvisejí s přenosem nervového vzruchu. V tomto smyslu jeho nedostatečný denní příjem může zhoršovat i účinek gabapentinu (Neurontin). Nedostatečný příjem vitaminu B6  může také  podporovat neuropatickou bolest.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, potřeboval bych prosím poradit s lékovou interakcí. Poslední měsíce jsem začal mít více zdravotních problémů, takže mám předepsáno více léků najednou. Pradaxa 2x150 mg=embolizace plic, Nebilet +x 5mg=krevní tlak, minocyklin 2x100mg+plaquenil 2x200mg=borelioza. Popřípadě které krevní testy potom pravidelně kontrolovat. Moc Vám děkuji
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marceli. Z hlediska rizika lékových interakcí, nevidím v kombinaci problém. Co se týká možného výskytu nežádoucích účinků, dají se částečně předvídat na základě dobré znalosti zdravotního stavu pacienta. Musíte tedy být pravidelně kontrolován  a biochemické vyšetření krve a moči (na to nezapomínat), by mělo být provedeno v rozsahu , které se provádí v rámci  běžného preventivního interního vyšetření. Pradaxu je pak třeba sledovat zvlášť koagulačními testy.
Parafarmacie
Dobrý deň,
píšem ohľadne hypermangánu. Doma som na niečo stúpila a poranila som si nohu (na ktorej mám lymfedém) pod palcom, kde mi tiekla krv. Išla som na pohotovosť, lebo som sa obávala ruže. Pán doktor mi kázal ranku dezinfikovať a doporučil mi ten hypermangán. Keďže ho mám doma, rozmýšľam aj, že by som ho mohla na tú nohu používať aj preventívne.. Prosím vás, ako ho mám používať? Ďakujem.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Dano. Pokud lékař doporučil používání hypermanganu, měl by vám sdělit, jak  s ním zacházet. Je to základní chyba. Sám bych jej použil takto. Udělal bych si 0,5% roztok a chodidlo si omyl či do roztoku na 5 minut ponořil. Nechal bych je  pak oschnout po dobu  30 minut, aby mohl manganistan dále působit. Pak bych chodidlo omyl vodou, pečlivě vysušil ručníkem a ještě nechal na vzduchu oschnout. To bych provedl ráno i večer. Hypermangan může dráždit pokožku i poraněné místo a  tak je pečlivé omytí důležité.
Parafarmacie
Dobry den momentalne neberu zadne enzymy. V 17 letech jsem byla na kolonoskoppi nebot jsem mela dlouhotrvajici bolesti bricha- nic nezjisteno, delali mi taky testy na lepek a na mlecne produkty. Tenkrat to vypadalo na alergii na melcne produkty, toto bylo ale pote zniceho nic vyvraceno. Obecne ale vim ze mi mleko a mlecne produkty nedelaji dobre, takze je obecne moc nejim.

Zitra mam termin na endosonographii, aby se podivali jeste jednou na tu slinivku (nebot na magneticke rezonanci bylo zjisteno nejake drobne uzliky u ocasu slinivky a sleziny). Bolesti slinivky uz nepocituji, jen me prave ted trapi dost moje streva, vprazovani se bolesti bricha zmerujici ve strevem na leve strane.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Danielo, nemohu vám nic poradit dalšího, když jste moje doporučení nezrealizovala. Nemám na čem stavět a ev. radu korigovat..  Je třeba vyčkat na výsledek vyšetření. Osobní kontakt s lékařem je nezastupitelný v případě vážnějších či nejasných zdravotních problémů.  Díky za pochopení.
Léky na předpis
Dobrý den, psala jsem Vám ohledně mym problému slinivky. Odpovídám tedy na vaše otázky: kolonoskopie jsem absolvovala před 8 lety(to mi bylo 17.let) a nic se nezjistili. Jinak na kolonoskopie jsem teď nebyla, v úterý mám termín na endosonograpii kvůli slinivce. Problémy trochu s bolesti ustoupili, hodnoty slinivky vporadku. Hlen mám ve stolici občas. Jinak mě břicho stále bolí někdy v oblasti střev spíše na levé straně a nahore. Je to už velice nepříjemné ... nevím co moc mám dělat
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte prosím trávicí enzymy, Danielo? S jakým výsledkem? U kterých pokrmů je volíte, jak je veliká porce a jaké volíte dávkování? Jaký byl důvod kolonoskopie v 17 letech?
Parafarmacie
Dobrý deň,
mám lymfedém na ĽDK. Pán doktor mi odporučil hypermangán, ktorý som si kúpila. Chcem sa vás spýtať, ako ho presne používať a ako často. Mám si nohu potierať alebo ju v tom namočiť? Koľko kryštálikov na koľko vody treba použiť? A ako často, napr. 1x do týždňa alebo iba občas? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Nezdůvodnil vám lékař, proč vám hypermangan doporučil? Máte na této končetině nějaké kožní projevy, které na druhé nejsou? Samotný lymfedém hypermangan ovlivnit nemůže.