Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

RECENZE: Brno ukázalo, co všechno může mít nálepku jazz

  15:11
JazzFestBrno se propracoval v posledních letech na bezesporu nejvýznamnější žánrovou přehlídku v Česku. Ačkoli jsou koncerty rozprostřeny do více než dvou měsíců, v uplynulých dnech Brno zaznamenalo letošní vyvrcholení.
Wayne Shorter (JazzFestBrno 2016, 13. 4., Bobycentrum)

Wayne Shorter (JazzFestBrno 2016, 13. 4., Bobycentrum) | foto: Jan Přenosil

Parádní jízda muzikou podle hesla „co interpret-to jiný styl“ začala v neděli 10. dubna v Divadle Husa na provázku, kde se představily dva české špičkové soubory. Večer otevřel ten, který ze všech, které během oněch tří dní v Brně vystoupily, měl ke klasické představě o tom, co je jazz, nejdále. Trio Malina-Liška-Nejtek, posílené hostujícím bubeníkem Kamilem Slezákem, se kterým také natočilo svůj loňský debut Fragile Bliss. Recenzi alba najdete zde.

Luboš Malina, Kamil Slezák

Zatímco album je rovnocenné, na pódiu působí jako přirozený leader Luboš Malina, banjista Druhé trávy (Robert Křesťan byl ostatně k vidění i v hledišti) a hráč na irské flétny. Už třeba po formální stránce proto, že jeho party zahajují většinu skladeb a spoluhráči se k němu přidávají.

To, co trio hraje a o co se většinou autorsky podělil Malina s Liškou, lze nejlépe označit termínem nová akustická hudba, který se v 80. letech zaváděl mimo jiné pro projekty amerického banjisty Bély Flecka. A ten je, jak hned v úvodu bloku neopomněl v souvislosti s první skladbou Song for Béla uvést, velkým vzorem Luboše Maliny.

Hudba je to velmi průzračná, melodická, posluchačsky velmi vstřícná někdy zavádí k latině, někdy do Orientu, jindy dokonce až někam k instrumentálním pasážím z písniček Toma Waitse. A působilo úplně logicky, když jako přídavek trio, resp. kvarteto vystřihlo skladbu V nevysokých horách od Druhé trávy. Ostatně, Malina, Liška i Slezák jsou jejími členy.

Akustickou kapelu vystřídal na pódiu dočasně „oprášený“ Organic Quartet Ondřeje Pivce. Ten se z pozice mladé české hvězdy proměnil díky dlouhodobému pobytu v USA v mezinárodní naději - na několik českých koncertů si odskočil z britského turné proslulého zpěváka Gregoryho Portera, v jehož kapele momentálně hraje.

Ondřej Pivec

Organic Quartet je vlastně dnes už „all stars band“. Kytarista Libor Šmoldas hýří aktivitou a představuje neustále nové projekty (recenzi jeho posledního alba najdete zde), saxofonista Jakub Doležal a bubeník Tomáš Hobzek patří mezi přední nejen jazzové české instrumentalisty.

Pohromadě jim to ale hraje stále parádně, vzájemný respekt o několika už vzrostlých kohoutech na jednom smetišti rozhodně nesvědčil. V původních skladbách jsou nejen sehraní, ale nezmizelo ani vzájemné někdejší napojení. A také samozřejmý nadhled, se kterým dokazují, že tohle spojení je záležitost spíš citu než rozumu.

Mark Turner

Tohle všechno chybělo bohužel první kapele pondělního večera v Sono Centru, která byla jediným slabším bodem této části brněnského JazzFestu. V USA žijící německý bubeník Jochen Rueckert sestavil kvarteto, jehož frontmanem je saxofonista Mark Turner. Přestože kapela nehrála žádnou vylaborovanou intelektuální hudbu, jako by mezi ní a hledištěm byla stěna z plexiskla.

V Rueckertových skladbách se sice tu a tam zablýskla invence, ale akademické podání a kupodivu ne zrovna ideální souhra pohřbily tyhle zajímavé okamžiky hluboko pod zem. Ani po dramaturgické stránce nebyla volba této „předkapely“ (jak bylo v kuloárech slyšet, přestože tuto pozici kvarteto jistě záměrně nemělo) před hlavní hvězdou večera dobrá.

Robert Glasper Experiment

Tou byl totiž soubor klávesisty Roberta Glaspera Experiment. Glasper má poslední léta pověst jednoho ze „spasitelů jazzu“, vizionáře, srovnávaného bezmála s Milesem Davisem. To je jistě trochu přehnané tvrzení, nicméně je pravda, že hudba, kterou hraje, je nepochybně jednou z možností, jak jazz v současné době prosadit i mezi žánrově nevyhraněným publikem.

Blok Glasperovy afroamerické smečky byl jakýmsi průletem hudebními dějinami posledních skoro padesáti let. A to nejen černé. Vedle odkazů k davisovským „čubčím lektvarům“ nebo hancockovským „lovcům lebek“ se zde daly zaslechnout třeba i výrazové polohy fusion Chicka Corey. Nemluvě o nirvanovském vyvrcholení.

Ale v souvislosti s Glasperem je obvykle řeč hlavně o hip hopu. Toho je samozřejmě nejvíc v rytmech, ve hře bubeníka Marka Colenburga i basisty Derricka Hodge. Ovšem ten nejviditelnější, saxofonista, vokalista a „hračička“ s vocoderem Casey Benjamin přilétl nejspíš odněkud z Marsu - a jeho projev, který byl skvělým kořením celého setu, tomu odpovídal.

Wayne Shorter

V úterý si JazzFestBrno vybral odpočinkový den a ve středu přivedl na scénu Bobycentra jednu z největších letošních hvězd (vlastně tu zcela největší...), saxofonistu Waynea Shortera s jeho dlouhá léta neměnným Quartetem, jehož členy jsou pianista Danilo Pérez, kontrabasista John Patitucci a bubeník Brian Blade. Tedy samé extratřídy, vlastně „kapela kapelníků“.

Shorterovi, který byl aktivně u mnoha podstatných zlomových okamžiků jazzových dějin posledního půlstoletí, je 82 let a čekalo se, zda se pokročilý věk nějak odrazí na jeho hře. Formálně ano: oproti předchozím českým koncertům hudebník seděl a většinu koncertu odehrál na sopránsaxofon, který je fyzicky asi přece jen „lehčí“ než tenor; vzhledem ale k tomu, že „sopránka“ k Shorterovi neodmyslitelně patří, nikoho to jistě nepřekvapilo. Alespoň ne v negativním smyslu.

Koncert, který jako vždy tvořil téměř souvislý tok hudby, rozdělený „místy na potlesk“ snad jen třikrát, čtyřikrát, začal velmi zvolna, jako když rostlina klíčí ze semene a proráží si nánosy hlíny. Úvodní soustředění Waynea Shortera zjevně narušoval jakýsi technický problém se saxofonem, ale plně rovnocenná kapela více než sekundovala svému leaderovi.

Hudba kvarteta je stylově zcela nezařaditelná, neuchopitelná, slovy vlastně těžko popsatelná. Je to čirá emoce, která má ale pevný muzikantský základ, nejde o žádné chvilkové poblouznění momentální náladou. Všichni čtyři hráči se překonávají ve vzájemné empatii, dokonale na sebe reagují - a ještě se u toho usmívají. Být společně na pódiu jim dělá zjevnou radost.

O Wayne Shorter Quartetu se už léta mluví jako o nejlepší jazzové kapele této planety. Pokud rozumíme jazzu jako hudebnímu stylu, ve kterém by mělo nejvíce platit mušketýrské „všichni za jednoho“, nelze než tento absolutní úsudek i po brněnském koncertě podepsat.

Autor:

Bolek Polívka byl můj idol, řekl Rush v Rozstřelu

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....