Emir Kusturica  s čestnou cenou Febiofestu

Emir Kusturica s čestnou cenou Febiofestu | foto:  Dan Materna, MAFRA

Může ji odevzdat v Moskvě. Fenič vyzval Kusturicu, ať vrátí cenu Febiofestu

  • 50
Čestný prezident Febiofestu Fero Fenič vyzval vedení filmového festivalu, aby kontroverznímu režisérovi Emiru Kusturicovi odebrali čestnou cenu Kristián. Ohledně vrácení ceny oslovil i samotného režiséra. Feničovi vadí Kusturicovy sympatie s totalitními vůdci a jeho aktuální angažmá v ruském armádním divadle.

Medaili od Putina si nechám, nedostal jsem ji za válčení, řekl Nohavica

Režisér Emir Kusturica získal cenu Kristián za přínos světové kinematografii na Febiofestu v roce 2017. Do Prahy tehdy přivezl představit svůj film Na mléčné dráze, ve kterém si s ním zahrála Monica Bellucci.

Fenič se tehdy na protest poprvé v historii festivalu nezúčastnil ceremoniálu. „Byl jsem už tehdy proti tomu, aby ji dostal a s Kusturicou, s nímž se známe z dob studia na FAMU, se odmítl setkat, i když o to stál,“ uvedl iDNES.cz zakladatel a čestný prezident festivalu Fero Fenič. Dodal, že Kusturicův původní „dvorní“ slovinský kameraman Vilko Filač s ním taktéž spolupracoval na školních filmech.

„Už tehdy mi jeho sklon k obdivu totalitních vůdců nedovolil nevidět, že přes jeho talent ocenění neodpovídá eticko-morálním hodnotám, které Febiofest a jeho cena reprezentují a které nelze od uměleckých výsledků oddělit. Žel, nebyl jsem vedením festivalu vyslyšen, teď jsem vedení Febiofestu opět požádal, aby mu cenu odebralo, a vyzval jsem ho dopisem k jejímu vrácení,“ uvedl ještě Fenič. 

Minulý týden vyšlo najevo, že se známý srbský režisér stane vedoucím ředitelem Ústředního akademického divadla ruské armády v Moskvě. Podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany informovala, že Kusturica přijal nabídku na tento post od ministra Sergeje Šojgua. Srbský režisér pak uvedl, že vést ústřední armádní divadlo „s velkou historií a tradicí“, je pro něj „velká čest“.

„Může ji odevzdat českému velvyslanectví v Moskvě či Bělehradě. A vyzývám k tomu i další české festivaly, které Kusturicu v minulosti ocenily,“ dodal režisér Fenič.

,