Filmový režisér Emir Kusturica na Febiofestu

Filmový režisér Emir Kusturica na Febiofestu | foto:  Dan Materna, MAFRA

Režisér Kusturica povede ruské armádní divadlo. Je to velká čest, uvedl

  • 25
Známý kontroverzní srbský režisér Emir Kusturica se stane vedoucím ředitelem Ústředního akademického divadla ruské armády v Moskvě. Podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany informovala, že Kusturica přijal nabídku na tento post od ministra Sergeje Šojgua.

Šojgu, kterého s umělcem pojí „dávné přátelské vztahy“, svůj návrh hostovi sdělil při pondělním setkání, uvedla mluvčí Rossijana Markovská. Ministr podle ní přitom „ocenil roli Kusturici při zachování a rozvoji nejlepších tradic ruské kultury“.

Kusturica řekl, že návrh ruského ministra, aby vedl ústřední armádní divadlo „s velkou historií a tradicí“, je pro něj „velká čest“. Podle Markovské také sdělil, že v jeho tvůrčích plánech v nové funkci bude přenesení některých filmů na divadelní scénu. Jako příklad jmenoval válečné drama Jeřábi táhnou, natočené v roce 1957, a válečné drama z bosenské války provázející rozpad bývalé Jugoslávie Život je zázrak z roku 2004.

Emir Kusturica na Febiofestu

Mezinárodně uznávaný režisér a filmový producent Kusturica, kterému jsou někdy vyčítána příliš nacionalistická srbská stanoviska, vystudoval pražskou FAMU. Narodil se před 67 lety v Sarajevu, žije však v Bělehradě. 

Za svou tvorbu získal řadu ocenění. Na festivalu v Cannes vyhrál dvě Zlaté palmy – v roce 1985 za snímek Otec na služební cestě a v roce 1995 za Underground. K dalším známým oceněným snímkům patří například Dům k pověšení nebo Černá kočka, bílý kocour.

,