ANALÝZA: Sázkaři věří Janu Palachovi. Ale nač spoléhá Český lev?

  7:54
Druhé čtvrtstoletí své existence začíná Český lev změnou moderátora. Přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen v sobotu večer z pražského Rudolfina uvádí Václav Kopta. A favorité?
Nová podoba sošky Český lev od roku 2018

Nová podoba sošky Český lev od roku 2018 | foto: Anna Pleslová

Otázka číslo jedna zní, kdo 26. ročník cen ovládne, druhou otázkou však zůstává, koho to vůbec bude zajímat. Ceny české filmové kritiky sice letos sledovalo rekordních 121 tisíc diváků, což pro ČT art, kde se pořady šplhají nad stotisícovou hranici jenom vzácně, znamenalo výjimečný úspěch.

Ovšem Lvi se vysílají na ČT1, očekávají tudíž zásadnější podíl na publiku sobotního večera – a přitom se možná v adresátech trofejí schyluje k repríze.
Přinejmenším podle sázkové kanceláře Chance mají totiž největší šance právě ti, kdo již začátkem února vyhráli u kritiků.

Nejlepším filmem tak bude i podle bookmakerů jednoznačně snímek Jan Palach; jeho vítězství dokonce považují za natolik jisté, že na ně vypsali jeden z nejnižších možných kurzů 1,35:1. „Očekáváme, že Jan Palach s přehledem vyhraje a zanechá za sebou jak Tomana s kurzem 5,50:1, tak road movie Všechno bude s kurzem 5:1. Naopak nejmenší naděje na hlavní cenu má Tlumočník s kurzem 30:1,“ shrnula mluvčí Chance Markéta Světlíková.

V hereckých kategoriích sázkaři nejvíce věří Martinu Hubovi coby prezidentu Masarykovi ve snímku Hovory s TGM a Jenovéfě Bokové díky roli poddajné dívky ve filmu Chvilky, tedy opět oběma nositelům nedávných cen kritiků.

Nicméně členové České filmové a televizní akademie musí na rozdíl od kritiků vybojovat ještě jeden tradiční interní „dvojboj“ sami se sebou. Už na podzim totiž svými hlasy poslali za Česko do oscarové bitvy snímek Všechno bude; pokud se od něj nyní odkloní, budou riskovat podezření, že spíše než na filmařskou kvalitu sázejí na taktiku.

Na druhé straně klukovská jízda Všechno bude představuje v pětici adeptů na nejvyšší cenu jediný ryze současný příběh. Kdežto jména historických osobností spolu s dozvuky loňských i letošních jubileí mohou sehrát svou roli při hlasování hlavně u Jana Palacha, i když k dějinám odkazují rovněž ostatní adepti na nejvyšší poctu, to jest portrétní Toman, sportovní romance Zlatý podraz a slovensko-české putování po minulosti Tlumočník.

Lze jen doufat, že se nebude opakovat předloňská státotvorná jednobarevnost, jež vedla moderátorku k trefnému výroku „sledujete udělování cen filmu Masaryk“. Mimochodem za oné „masarykovské“ ceremonie činila sledovanost Českého lva zhruba 660 tisíc diváků. Loni stoupla na 700 tisíc zájemců, nicméně přesto mezi pořady večera vyhrál seriál Polda III.

Nominace

Přehled kandidátů ve všech kategoriích

I letos má přenos z filmařské sešlosti silnou konkurenci nejen v televizní premiéře velkofilmu z kouzelnického světa Harryho Pottera Fantastická zvířata a kde je najít, takže se akademikové musí spolehnout na věrnou Českou televizi, která právě Lvy drží nadále na svém hlavním kanálu a v hlavním čase, přestože třeba hudební ceny Anděl už posunula hlouběji do noci.

Nicméně Kavčí hory by byly samy proti sobě, kdyby lví slavnost patřičně nenazdobily. Mají v ní totiž vlastní želízka v ohni, a že jich je! V televizních kategoriích patří ČT pět ze šesti nominovaných pořadů, celkově se veřejnoprávní stanice podílela na vzniku patnácti snímků z osmnácti, které postoupily do finále, a všechny tituly bojující o Českého lva za nejlepší film roku 2018 vznikly právě v koprodukci s ČT.

Čistě pro úplnost, finalisty vybíralo 143 hlasujících akademiků ze 40 celovečerních hraných či animovaných děl a z 29 dokumentů, které měly loni premiéru v kinodistribuci. Navíc všech osmnáct postupujících děl nasadila síť multiplexů Cinestar tři týdny před ceremoniálem znovu na program – a výsledek?

Žádný z nich se nedostal do dvacetimístné statistiky nejnavštěvovanějších titulů aktuálních víkendů, přestože v ní figurují i novinky počítající své diváky pouze ve stovkách. Jiný pokus o návrat trvá až do konce března, nominované lze vidět online za 60 korun. Výprodej?

Matematický přehled šancí mnoho nenapoví: třináct nominací má Toman, po deseti snímky Hastrman a Všechno bude, devět Zlatý podraz, osm Jan Palach, pět Hmyz. Zajímavější jsou takzvaně zdvojené příležitosti uvnitř jednotlivých profesí. Například Jan Daňhel může vyhrát buď za střih Hmyzu, nebo Hastrmana, Jana Bílková zase za masky vytvořené jednak pro Tomana, jednak pro Jana Palacha.

A mezi herečkami ve vedlejší roli figurují dvě kolegyně navržené za stejný projekt, Eliška Křenková a Lenka Vlasáková z filmu Všechno bude.
Jisté je, že herecké historické rekordy se letos zvyšovat nebudou, protože „šestisoškový“ Ivan Trojan ani pětinásobná laureátka Anna Geislerová tentokrát do bitvy nezasáhnou.

Pokud by si Český lev vzal příklad z nedávných Oscarů, které vzácně oddělily nejlepší film od nejlepší režie, také u nás by se to stalo teprve potřetí: zatím jenom Jan Svěrák coby držitel ceny za režii Tmavomodrého světa, respektive Vratných lahví se musel sklonit před jiným vítězným filmem, poprvé Otesánkem, podruhé Tajnostmi.

A když už se vzpomíná, jako drobné popíchnutí může působit fakt, že proti přenosu běží i komedie Líbáš jako Bůh, která v roce 2009 dostala Českého lva za divácky nejúspěšnější domácí film. Tedy v kategorii, kterou akademie už před pěti lety pro jistotu raději úplně zrušila.

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

Proč nedají Oscary těm, co si je zaslouží? divil se Trump a pobavil ceremoniál

11. března 2024  6:53

Přestřelka mezi moderátorem Jimmym Kimmelem a Donaldem Trumpem okořenila samotný závěr letošního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

OBRAZEM: Hudba v extravagantních kostýmech. Róisín Murphy nadchla Forum Karlín

18. března 2024  11:01

Irská zpěvačka Róisín Murphy koncertovala v neděli 17. března v pražském Foru Karlín. Během...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...