Rozbili legendu o králících. Chovali se na jídlo dřív, než jsme mysleli

aktualizováno 
Doteď se tradovalo, že králíci zdomácněli v chovu až někdy v období kolem 7. století. Experti z Oxfordu ve Velké Británii nyní zjistili, že se králíci museli doma chovat daleko dříve, minimálně už od 1. století.

Králíci pro domácí chov se podle vědců museli začít chovat daleko dříve, než naznačuje legenda. | foto: Profimedia.cz

Za legendou o chovu králíků stojí papež Řehoř, který vydal v 7. století usnesení, že v době půstu lze beztrestně konzumovat králičí maso. A od těch časů lze datovat rozšíření domácích chovů králíků. Vliv na povolení konzumovat králíky podle pověstí měli hlavně hladoví mniši.

Nová genetická studie zveřejněná v Trends in Ekology & Evolution však ukázala, že se zdomácněním králíků pro chov zřejmě mniši nebudou mít nic společného. Odborníci z Oxfordské univerzity srovnávali genomy nebo úplné genetické kódy s moderními domácími i divokými králíky, aby zjistili, jak dlouho trvá, než se začnou lišit. 

Jak na chov králíků

Králík má velmi dietní a výživné maso, které dokonce bývá součástí diety v nemocnicích a bývá i jedním z příkrmů pro miminka, které teprve začínají s tuhou stravou po období kojení. 

Proto není divu, že se opět vracejí na české dvorky, protože je to relativně levný zdroj velmi kvalitního masa, ze kterého můžete uvařit velké množství pokrmů: od řízků až po guláš. Podrobnosti, jak je chovat v domácích podmínkách, najdete zde.

Použili biohodiny některých mutačních molekul, aby zjistili, že rozhodně nelze určit jediný okamžik pro začátek domestikace králíků. Podle jejich názoru se zdá, že počátek chovu králíků by se měl zařadit už na počátek prvního tisíciletí, anebo dokonce ještě dřív – už do doby kamenné.

„Historické důkazy připisují první písemné záznamy o chovu už Římanům, je dokonce známo, že znali zařízení jako je králikárna,“ tvrdí vedoucí výzkumu Greger Larson z Oxfordské univerzity. „A archeologické důkazy ukazují, že králíci byli loveni už během paleolitu na Pyrenejském poloostrově a v jihozápadní Francii,“ doplňuje.

Zároveň říká, že králičí maso bylo po celou dobu středověku považováno za velmi výživné a ceněné a rozšířilo se po celé Evropě. „Ale podle našich poznatků trvalo více než 2 000 let, než se rozdíly mezi divokým králíkem a tím zdomácnělým projevily ve stavbě kostí,“ upřesňuje Larson.

Tyto údaje se proto nemohou shodovat s daty podle legendy a domácí chovy musely začít fungovat podstatně dříve.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Mláďata nejkrásnějších opic planety na vlastní oči. Čekají je křtiny

I malí languři už žerou čerstvé listí, ovoce a kousky zeleniny.

Na první pohled naprosto výjimečná zvířata, která vám vyrazí dech už svým zjevem a z paměti je jen tak nevymažete....

VIDEO: Podívejte se, jak se líhnou sklípkani v australském pavoučím světě

Některé druhy sklípkanů, nebo jak se lidově říká tarantulí mohou vyrůst až do...

V pavoučím světě v australském Reptail parku nedaleko od Sydney chovají sklípkany. A občas se vylíhnou z vajíček nové...

Zoo Praha očekává narození dalších dvou slůňat. A těší se na luskouny

Sloni indičtí obývají v Zoo Praha Údolí slonů, otevřené v březnu 2013, a to...

Příští jaro by se pražská zoo mohla dočkat dalších cenných sloních přírůstků, a to opět od sloních samic Janity a...

Najdete na iDNES.cz