I jedlá houba může otrávit, pokud riskujete
Otrávit se lze i jedlou houbou. Když houby déle skladujeme, zkazí se stejně, jako se kazí maso. Problém může způsobit i nevhodné uchovávání hub například v igelitovém sáčku, kde se zapaří. Pozornost musíme věnovat i tomu, že některé jedlé houby vyžadují důkladnou tepelnou úpravu.
Houby jako dílo ďáblovo? Mykolog radí, jak se vyhnout otravě |
Zdravotní potíže mohou být způsobeny také toxickými látkami z okolního prostředí. Houby sbírané u elektráren, frekventovaných silnic apod. obsahují více olova, rtuti, arzenu a dalších nebezpečných látek, proto je lepší u skládek, rušných silnic nebo továren houby nesbírat. Samozřejmě se neotrávíme, když jednou za deset let sníme houbu sebranou u dálnice. Nejspíš se nám pro jednou nic nestane, ale pravidelná konzumace takových hub je nebezpečná.
Při dialýze na houby raději zapomeňtePotíže s ledvinami se s houbami nemají rády. Speciálně lidé, kteří chodí na dialýzu, by si měli dávat pozor. „Lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny a jsou na dialýze, by se měli mít při konzumaci hub na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat,“ říká Dana Sasaková. „Houby obsahují mnoho tělu prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musejí při jejich konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů. Mnohem příznivější hodnoty přitom mají houby konzervované, a naopak dramaticky horší houby sušené.“ |