Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

aktualizováno 
Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce bylo špatně, nebo aby byla v nejhorším případě jídlem posledním. Magazín DOMA MF DNES přinesl rady, jaké zásady dodržovat a kam volat při podezření na otravu.
Část 1/7

Sbírám jen to, co znám

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Jste si opravdu jistí, že pro své blízké v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Zní to logicky. Jsou lidé, kteří se této osvědčené pravdy drží a skutečně z lesa nenesou nikdy nic jiného než hříbky. Ale když všude píší, že ty růžovky jsou úžasné houby. Nenechte se pobláznit a nestyďte se svou neznalost přiznat. Nejde o ješitnost, jde o život. Na růžovky se klidně vypravte, rozhodně však v doprovodu zkušenějšího houbaře, který vám přímo v terénu ukáže všechny důležité rozpoznávací znaky a hlavně zkontroluje, že je i vy sami poznáte. Nové houby je potřeba „nakoukat“.

Pozor, i hřiby mohou být nejedlé či dokonce jedovaté

Hřib skvrnitý

Nejedlý hřib skvrnitý

Hřib satan

Jedovatý hřib satan

Buďte sami aktivní, protože tak si zapamatujete víc, než když vám někdo houbu jen určí. Berte si do lesa atlas, ještě lépe atlasy dva či tři. Najdete-li houbu, která vás zaujme, sedněte si k ní v klidu, prolistujte knihy, porovnejte všechny znaky i prostředí, kde jste houbu našli. Máte tip, jaká houba je před vámi? Dejte ji do zvláštního košíku, kde shromažďujete houby k pozdějšímu určení, a po návratu z lesa ji odneste na přesné určení ke zkušenému houbaři či k mykologovi. Nikdy nejezte neznámou houbu jen na základě knižního popisu.

Mimochodem, porada na internetu, třeba ve facebookové skupině, je jen střípkem, ale dokud někdo vaši houbu neuvidí naživo, nevěřte. Jde o to, že „poradcem“ na internetu může být někdo, kdo nemá moc znalostí, zato má neochvějné sebevědomí. (Radí tu však i zkušení mykologové, například správcům skupiny Mykologická poradna věřit můžete, ti vám bez absolutní jistoty žádnou houbu ke konzumaci neschválí.)

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Kompletní příručka pro houbaře. Naučte se sbírat i uchovávat poklady lesa

Na houby nechoďte bez košíku. Dávat je do igelitky, svázané mikiny nebo do plátěné tašky není vhodné. Pomačkají se a...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Houby se probouzejí, deště posledních dní jim pomohly, říká mykolog

Konečně rostou. Dosud nepříliš dobré podmínky pro růst hub o něco málo zlepšilo deštivé počasí posledních dní. Do...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Najdete na iDNES.cz