Pozor na draslík, hlavně u sušených hub!
Houby jsou poměrně vodnaté, míra vody v nich dosahuje až 92 procent. Množství bílkovin je relativně nízké, činí jedno až dvě procenta, sacharidů jsou v nich až čtyři procenta, tuků zhruba tři procenta.
Z vitaminů můžeme v houbách najít ty ze skupiny D, z »béček« hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod. Z minerálů dominují fosfor a draslík, dále zde najdeme zinek a další. Větší příjem hub, než je jedna hrst, zvyšuje riziko hyperkalémie, tedy zvýšení hladiny draslíku v krvi.
VIDEO: S mykologem na houbách toho nasbíráte víc než obvykle. I u Prahy |
Důležitá je i úprava hub. Například 100 g hřibů obsahuje v čerstvém stavu 486 mg draslíku, nakládané jen 18 mg, zato sušené 2968 miligramů. Čerstvý žampion má ve 100 g 420 mg draslíku, konzervovaný jen 127 miligramů. Čerstvé lišky nám ve 100 g dodají 267 mg draslíku, sušené až 5370 miligramů.