Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

aktualizováno 
Houby sbíráme pro radost. Jíme je, když nám chutnají. A všichni víme, že do košíku patří jen to, co člověk bezpečně zná. Jenže někdy se tam dostanou i ty, které mohou přivodit zdravotní problémy. Co se vám stane, pokud sníte jednu z nebezpečných hub, připomíná příloha DOMA DNES.

Smaženice někdy může být zrádná, pokud zpracováváte houby, u kterých si nejste úplně jisti. | foto: Profimedia.cz

Zřejmě nejznámější jedovatou houbou je muchomůrka zelená, kde se příznaky projeví poměrně rychle, nejčastěji v řádu hodin. Zrádnější jsou houby, které se běžně sbírají, ale příčinou problémů je nesprávná příprava.

Pavučinec plyšový

Odejdou vám ledviny a ani si nevzpomenete, že jste před čtrnácti dny jedli houby. Způsobit to může smrtelně jedovatý pavučinec, který naštěstí svým vzhledem ke sběru úplně neláká. Více o pavučinci plyšovém v našem Atlasu hub

I tak má své oběti. V Polsku dokonce byla v minulém století zaznamenaná hromadná otrava. Pokud máte v knihovně houbový atlas po dědovi, můžete u obrázku pavučince plyšového (nebo také kožnatky plyšové, jak se mu dříve říkalo) najít údaj „jedlý“. 

Hnojník inkoustový či třpytivý nekombinujte s alkoholem

Když si dáte smaženici z této houby a pak ji zapijete alkoholem, bude to mít opravdu nepříjemné následky. Tyto hnojníky obsahují látku podobnou antabusu.

Atlas hub

Přehledně seřazené stovky hub nejen podle jména, ale i kategorií jako jedlé, nejedlé nebo jedovaté.

Nevolnost začíná pocením, brněním a končí úporným zvracením. Čím víc alkoholu, tím větší problém. 

Údajně není radno po hnojníkovém jídle pít alkohol dva až tři dny. Navíc jednou nevolností to nekončí. Kdo se v uvedeném čase napije alkoholu podruhé, bude zvracet znovu.

Lysohlávky můžete zaměnit s jedovatými čepičatkami

Některé lidi houbičkový výlet do změněného vědomí láká, jiné děsí. I podle toho ho popisují. 

Fotogalerie

Jedni v superlativech, druzí ve snaze zastrašit uvádějí i rizika, která nejsou podložená. V našem Atlasu hub najdete dva druhy, a to kopinatou a českou, obě mají jedno společné: považují se za halucinogenní.

Lysohlávky jsou podobné houbám, které rostou na podobných místech a jsou jedovaté. Typicky čepičatky nebo helmovky (výjimkou je helmovka tuhonohá). A ještě jedna věc – lysohlávky v košíku jsou přestupkem, ve větším množství dokonce trestným činem.

Po muchomůrce zelené selžou játra a ledviny

Otrava naší nejjedovatější houbou je zákeřná hned nadvakrát. Nejprve v tom, že se neprojeví hned. Lidem začne být zle obvykle po osmi až dvanácti hodinách po konzumaci. 

Zde vkládejte vaše fotografie

Ukažte, jaké jste měli štěstí při houbaření. Nejlepší fotografie zveřejníme. Nechceme po vás, abyste ukazovali vaše „tajná místečka“, ale budeme rádi, pokud do formuláře přidáte alespoň přibližnou lokalitu a popis druhů hub, které jste našli. A pokud uvedete i popis toho, jak s nimi naložíte, bude to úplně nejlepší. Klidně přidejte i oblíbený recept na pokrm s houbami. Pro přidání fotky a popisu klikněte zde.

Nevolnost si pak člověk se snědenými houbami nemusí hned spojit. Když člověk vydrží, protrpí se nevolností ke zdánlivému zlepšení situace. 

A to je druhá zákeřnost, pocit úlevy postiženého ukolébá, myslí si, že je všemu zlému konec, a tak nevyhledá lékaře. Ještě v tuto chvíli by měl šanci na záchranu. Jinak následuje jaterní nedostatečnost, otok mozku, bezvědomí a smrt. Ta nastává pátý až šestý den po konzumaci.

Zrádné václavky

Cože? Václavky? Vždyť to je přece ceněná jedlá tržní houba. Václavka smrková roste především na smrku, vyznačuje se výrazně tmavě šupinatým kloboukem bez olivových tónů. Oproti tomu václavka obecná roste pouze na listnáčích.

Václavky potřebují alespoň dvacet minut tepelné úpravy. Obsahují totiž jedovaté látky, které se zničí teplem. Ostatně nejsou v tom samy. Dobře povařte i modrající hřiby a čirůvku fialovou.

Velké množství hub vám to může spočítat

Našli jste spoustu bedel, udělali si řízky a k večeři se jich přecpali k prasknutí, protože byly vynikající? A dali jste si je navíc s tatarkou?

Následná nevolnost nemusí znamenat, že byste si obalili muchomůrky. Prostě jste to přehnali se smaženým a váš žlučník vám to spočítal.

Autoři:

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Penízovka, hlíva i ucháč. Houby začínají vystrkovat růžky

Hlíva ústřičná

Amatérští houbaři i mykologičtí odborníci už si začali užívat sezonu jarních hub. A taková penízovka nebo hlíva nejen...

Černé uhlí, prst do krku a slaná voda. Jak pomoci při otravě z hub?

Muchomůrka zelená je považována za nejjedovatější houbu Evropy a Severní...

Někdy se může stát, že na talíři skončí jedovatá houba. Jak se houbami neotrávit a co dělat, když už se to stane?...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Že se po houbách nesmí pít alkohol? To je mýtus, říká expert

Marek Hanza pracuje jako nutriční terapeut v FN Plzeň.

Není mnoho expertů na výživu, kteří se zároveň vyznají v houbách a navíc se vzdělávají v kuchařském umění. Marek Hanza...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz