Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvěřina byla po staletí jen pro bohaté. Hlava srní, bobrový ocas i kačice

Podzim v kuchyni nově patří zvěřině, které naše generace znovu přicházejí na chuť. Maso divoké zvěře bylo dříve výsadou jen movitých vrstev. Pytláci ho sami často ani nejedli, protože ho hospodyně neuměly připravit.
Na Tylově náměstí v Praze byla v roce 1960 otevřena moderní prodejna drůbeže,...

Na Tylově náměstí v Praze byla v roce 1960 otevřena moderní prodejna drůbeže, zvěřiny a rybích výrobků. | foto: ČTK

Lov byl jedním z nejstarších způsobů obživy člověka, o čemž svědčí archeologické nálezy primitivních zbraní z pravěku či kreseb v jeskyních Lascaux ve Francii. Ve starověku měli lovci svou bohyni Artemis, kterou uctívali staří Řekové, alias Dianu, jak ji pojmenovali Římané, která je ochraňovala a podporovala dobrý úlovek.

Mezopotámský bůh Nimrod dal pro změnu jméno celému odvětví myslivosti, podle něho označujeme lovce za nimrody. Nám může být bližší keltský bůh Cernunnos s parožím, pán divé zvěře a ochránce lovu.

Zvěřina nikdy nebyla pro každého

Samotný český pojem lovec se objevuje v 11. století. Panovníka obklopovala početná lovecká družina a pro pobyt na výpravách se v našich rozsáhlých hvozdech stavěly lovecké hrádky, například Křivoklát, Jivno, Zbečno, Jenčov či Týřov. O oblibě honů vypovídají i názvy obcí Loveč, Lovčice, Psáry, Ohaře, Sokolníky.

Právo lovu nebylo pro každého, souviselo s vlastnictvím pozemků. Po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 se lov stal záležitostí společenské reprezentace a myslivost byla dlouhá staletí kratochvílí šlechtickou.

V okolí Rožmitálu pod Třemšínem se široko daleko prostíraly hluboké lesy, ještě rozlehlejší než křivoklátské, a právě v nich byly největší revíry v Čechách. Těžko si dnes představit, jak se v kraji dříve odříznutém od světa na táhlých svazích pásly ovce a kolem byl černý, neprostupný les. Právě tam složil Jakub Jan Ryba známou Českou mši vánoční, vlastně ovčáckou mši Hej, mistře.

Když kanec, tak jedině se šípkovou, má jasno Zdeněk Pohlreich.

26. dubna 2015

Pytláci zvěřinu nemuseli

Lesy bývaly plné zvěře, na paloucích se popásali jeleni, a není tedy divu, že skoro každý z okolních vesnic pytlačil a toužil složit jelena nebo alespoň chytit srnce do oka. V zapadlých koutech se pytlačilo spíše pro ukojení lovecké vášně a vzrušení, než pro zisk, protože moc jiné zábavy nebylo.

Pytláci překvapivě zvěřinu vůbec nejedli, nejspíš proto, že ji neuměli upravit. Často se hospodyně o její úpravu pokoušely a říkávaly: „Co ti lidé na tom zajíci mají? My ho vařili celé půldne a polévka za nic nestála – smrděla…“ Zvěřina neměla v naší lidové kuchyni tradici.

Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle

Ve feudálních časech zvěř lovilo a jedlo výhradně panstvo a jen panské kuchařky ji uměly patřičně naložit, upéct a ochutit. Tehdy neexistovaly všeobecně rozšířené knihy, do kterých by mohla obyčejná hospodyně nahlédnout, a tak znala jen to, co se naučila od matky či sousedek. Vlastně ani čtení nepatřilo mezi běžné dovednosti.

Úsměvné recepty

Přesto si naši bohatí předkové na zvěřině rádi pochutnávali. Ve staročeské kuchyni najdeme kuriózní recepty na „zvěřinu bůvolovou neb zubrovou, jak se má strojit“ nebo „ , jak to máš dělati“. V předpisech vystupují i proslulé medvědí tlapy neboli „medvědí paznechty, veveřice v černé i žluté jíše, hrdličky i jiní ptáci, hlavy srní, jelítka z jelena, kačice v cibuli, zadušenina z jeřábků“, ba dokonce i kaše ze zvěřiny.

Kosmova kronika zmiňuje mimo jiné oblíbenou pochoutku knížete Oldřicha (975–1034), kterou byl kančí ocásek. Nejlépe mu ho servíroval kněz Šebíř a v roce 1031 si od knížete za tak dobré jídlo vysloužil pražské biskupství. Posudek Pavla Žídka z doby krále Jiřího z Poděbrad šlechtě doporučuje: „O zvěřině račte věděti, že ne vždy každá zvěřina nám se hodí, neb veliká zvěřina, los, tur, daněk, zubr lepší jest v zimě nežli v létě, a když počíná v láku smrděti, též i jelen starý, a to maso staré lépe se hodí vařiti, nežli péci.“

Podobně i my nakládáme divočinu do láku, často zajíce až příliš dlouho moříme, byť jeho jemné maso tolik péče nepotřebuje. Maso zvěřiny má jedinečnou chuť, je lehce stravitelné a libové, proto je zvykem protknout ho slaninou. Kančí se tučností podobá vepřovému a je nejlepší na víně, kdy je snáze stravitelné.

U zvěřiny nesmí chybět hojnost cibule, divokého koření, hlavně tymiánu, který je blízce příbuzný mateřídoušce. Další důležitou rostlinkou je jalovec, respektive jeho bobule jalovčinky, které rostou na trnitém jalovci, ale dnes je pohodlně koupíme i v obchodě. Nezbytným doprovodem divočiny jsou zavařené brusinky, klikvy či sladké jeřabiny, jež sestavě dodají pikantní chuť a vitamin C. Pak jde o lahůdku vskutku královskou.

Zajíc přírodní cibuláč

Suroviny: 1 zaječí zadek, 8 dkg slaniny, 2–3 velké cibule, 8 dkg másla nebo sádla, sůl, pepř, tymián a osmažená houska.

Pracovní postup: Zajíce protáhneme slaninou, ale nesolíme, pak jej peroutkou pomažeme (na pekáči) vlažným omastkem a takto necháme přes noc uležet. Druhý den omastek seškrábneme, zajíce osolíme, okořeníme a vložíme do rozpuštěného horkého omastku (který jsme seškrábali) spolu s cibulí nakrájenou jen na hrubá kolečka. Pečeme za občasného podlévání jen asi hodinu. Pak maso úhledně nakrájíme, na míse posypeme osmaženou strouhankou a podáváme s necezenou přírodní šťávou. Jako příloha se hodí brambory, rýže a kompot z brusinek či sladkých jeřabin.

Autoři:
  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

Jedna zálivka bakterií promění i vaši květinu v čističku vzduchu

Las Vegas (Od zpravodaje Technet.cz) Biotechnologický startup Neoplants předváděl na veletrhu CES výsledek šestiletého výzkumu. Bakteriální zálivku Power Drops, která má dokázat znásobit schopnost rostlin čistit vzduch od škodlivých...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku

Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...

17. ledna 2025

Vyrobte si domácí levandulové voňavé mýdlo. Možností je celá řada

Udělejte radost vlastnoručně vyrobeným voňavým mýdlem sobě nebo někomu druhému. Není to zase tak složité, v zimě je na takové tvoření víc času a je to vlastně takový aktivní relax, navíc k tomu...

16. ledna 2025

Osm tipů, jak udržet koberec stále jako nový

Koberce různých tvarů a velikostí najdete v každé druhé domácnosti. Zútulní prostor, ale dá se s nimi dělat i víc, jen musí být dokonale čisté.

16. ledna 2025

6 doporučení pro lepší spánek dítěte
6 doporučení pro lepší spánek dítěte

Jediným znakem dostatečného spánku je dobrá nálada dítěte během následujícího dne. Neexistuje univerzální optimální spánek, přesto můžete dětem...

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...

Sebevraždu jsem měl naplánovanou do detailů, líčí lékař Tomáš Šebek

Premium Kdyby nešel na medicínu, možná by letěl chirurg Tomáš Šebek na Mars. Tvrdí, že si umí zorganizovat čas, baví ho...