Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvěřina byla po staletí jen pro bohaté. Hlava srní, bobrový ocas i kačice

Podzim v kuchyni nově patří zvěřině, které naše generace znovu přicházejí na chuť. Maso divoké zvěře bylo dříve výsadou jen movitých vrstev. Pytláci ho sami často ani nejedli, protože ho hospodyně neuměly připravit.
Na Tylově náměstí v Praze byla v roce 1960 otevřena moderní prodejna drůbeže,...

Na Tylově náměstí v Praze byla v roce 1960 otevřena moderní prodejna drůbeže, zvěřiny a rybích výrobků. | foto: ČTK

Lov byl jedním z nejstarších způsobů obživy člověka, o čemž svědčí archeologické nálezy primitivních zbraní z pravěku či kreseb v jeskyních Lascaux ve Francii. Ve starověku měli lovci svou bohyni Artemis, kterou uctívali staří Řekové, alias Dianu, jak ji pojmenovali Římané, která je ochraňovala a podporovala dobrý úlovek.

Mezopotámský bůh Nimrod dal pro změnu jméno celému odvětví myslivosti, podle něho označujeme lovce za nimrody. Nám může být bližší keltský bůh Cernunnos s parožím, pán divé zvěře a ochránce lovu.

Zvěřina nikdy nebyla pro každého

Samotný český pojem lovec se objevuje v 11. století. Panovníka obklopovala početná lovecká družina a pro pobyt na výpravách se v našich rozsáhlých hvozdech stavěly lovecké hrádky, například Křivoklát, Jivno, Zbečno, Jenčov či Týřov. O oblibě honů vypovídají i názvy obcí Loveč, Lovčice, Psáry, Ohaře, Sokolníky.

Právo lovu nebylo pro každého, souviselo s vlastnictvím pozemků. Po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 se lov stal záležitostí společenské reprezentace a myslivost byla dlouhá staletí kratochvílí šlechtickou.

V okolí Rožmitálu pod Třemšínem se široko daleko prostíraly hluboké lesy, ještě rozlehlejší než křivoklátské, a právě v nich byly největší revíry v Čechách. Těžko si dnes představit, jak se v kraji dříve odříznutém od světa na táhlých svazích pásly ovce a kolem byl černý, neprostupný les. Právě tam složil Jakub Jan Ryba známou Českou mši vánoční, vlastně ovčáckou mši Hej, mistře.

Když kanec, tak jedině se šípkovou, má jasno Zdeněk Pohlreich.

26. dubna 2015

Pytláci zvěřinu nemuseli

Lesy bývaly plné zvěře, na paloucích se popásali jeleni, a není tedy divu, že skoro každý z okolních vesnic pytlačil a toužil složit jelena nebo alespoň chytit srnce do oka. V zapadlých koutech se pytlačilo spíše pro ukojení lovecké vášně a vzrušení, než pro zisk, protože moc jiné zábavy nebylo.

Pytláci překvapivě zvěřinu vůbec nejedli, nejspíš proto, že ji neuměli upravit. Často se hospodyně o její úpravu pokoušely a říkávaly: „Co ti lidé na tom zajíci mají? My ho vařili celé půldne a polévka za nic nestála – smrděla…“ Zvěřina neměla v naší lidové kuchyni tradici.

Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle

Ve feudálních časech zvěř lovilo a jedlo výhradně panstvo a jen panské kuchařky ji uměly patřičně naložit, upéct a ochutit. Tehdy neexistovaly všeobecně rozšířené knihy, do kterých by mohla obyčejná hospodyně nahlédnout, a tak znala jen to, co se naučila od matky či sousedek. Vlastně ani čtení nepatřilo mezi běžné dovednosti.

Úsměvné recepty

Přesto si naši bohatí předkové na zvěřině rádi pochutnávali. Ve staročeské kuchyni najdeme kuriózní recepty na „zvěřinu bůvolovou neb zubrovou, jak se má strojit“ nebo „ , jak to máš dělati“. V předpisech vystupují i proslulé medvědí tlapy neboli „medvědí paznechty, veveřice v černé i žluté jíše, hrdličky i jiní ptáci, hlavy srní, jelítka z jelena, kačice v cibuli, zadušenina z jeřábků“, ba dokonce i kaše ze zvěřiny.

Kosmova kronika zmiňuje mimo jiné oblíbenou pochoutku knížete Oldřicha (975–1034), kterou byl kančí ocásek. Nejlépe mu ho servíroval kněz Šebíř a v roce 1031 si od knížete za tak dobré jídlo vysloužil pražské biskupství. Posudek Pavla Žídka z doby krále Jiřího z Poděbrad šlechtě doporučuje: „O zvěřině račte věděti, že ne vždy každá zvěřina nám se hodí, neb veliká zvěřina, los, tur, daněk, zubr lepší jest v zimě nežli v létě, a když počíná v láku smrděti, též i jelen starý, a to maso staré lépe se hodí vařiti, nežli péci.“

Podobně i my nakládáme divočinu do láku, často zajíce až příliš dlouho moříme, byť jeho jemné maso tolik péče nepotřebuje. Maso zvěřiny má jedinečnou chuť, je lehce stravitelné a libové, proto je zvykem protknout ho slaninou. Kančí se tučností podobá vepřovému a je nejlepší na víně, kdy je snáze stravitelné.

U zvěřiny nesmí chybět hojnost cibule, divokého koření, hlavně tymiánu, který je blízce příbuzný mateřídoušce. Další důležitou rostlinkou je jalovec, respektive jeho bobule jalovčinky, které rostou na trnitém jalovci, ale dnes je pohodlně koupíme i v obchodě. Nezbytným doprovodem divočiny jsou zavařené brusinky, klikvy či sladké jeřabiny, jež sestavě dodají pikantní chuť a vitamin C. Pak jde o lahůdku vskutku královskou.

Zajíc přírodní cibuláč

Suroviny: 1 zaječí zadek, 8 dkg slaniny, 2–3 velké cibule, 8 dkg másla nebo sádla, sůl, pepř, tymián a osmažená houska.

Pracovní postup: Zajíce protáhneme slaninou, ale nesolíme, pak jej peroutkou pomažeme (na pekáči) vlažným omastkem a takto necháme přes noc uležet. Druhý den omastek seškrábneme, zajíce osolíme, okořeníme a vložíme do rozpuštěného horkého omastku (který jsme seškrábali) spolu s cibulí nakrájenou jen na hrubá kolečka. Pečeme za občasného podlévání jen asi hodinu. Pak maso úhledně nakrájíme, na míse posypeme osmaženou strouhankou a podáváme s necezenou přírodní šťávou. Jako příloha se hodí brambory, rýže a kompot z brusinek či sladkých jeřabin.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...