Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Zvěřinu nechte dozrát či marinujte. Jen tak si doopravdy pochutnáte

  0:11aktualizováno  0:11
S podzimem a časem honů se na naše talíře dostává i zvěřina. Pokud máte v rodině myslivce, asi víte, jak si s ní poradit. Ale když ji od někoho dostanete, může to být tak trošku danajský dar. Poradíme vám, jak maso zpracovat, abyste si opravdu pochutnali. A přidáváme dva recepty.
Část 1/4
Zvěřina celý život buď běhá nebo létá, jak říkal Jan Werich. Proto je logicky...

Zvěřina celý život buď běhá, nebo létá, jak říkal Jan Werich. Proto je logicky tužší a méně tučná, pochutnáte si na ní. Na snímku zálesácká srnčí kýta (dále najdete i recept).

Není třeba se bát, správně zpracovat zvěřinu není nijak složité. Je to velice chutné maso, u něhož je jen potřeba dodržovat několik jednoduchých zásad.

Zvěřina je vynikající a zdravá

Za zvěřinu považujeme maso tvorů žijících u nás v lesích nebo na polích. Nejčastěji vám někdo může přinést srnčí, daňčí, kančí nebo zaječí pochoutku. Hodně se loví i ptáci jako bažanti, divoké kachny a husy či koroptve. S takovým masem se hned nehrňte k troubě nebo sporáku. 

„Zvěřina je víc prokrvená. I kdybyste ji vařili hodiny, nezměkne. Proto je potřeba ji nechat uzrát,“ nabádá myslivec Karel Stoklas. Dejte ji na dva až čtyři dny do lednice na to nejstudenější místo (bývá to obvykle dolní polička hned nad přihrádkami pro zeleninu) a zabalte do bavlněné látky. 

Tu každý den vyměňte a maso otočte. Látku také můžete namočit do slané vody, tak se maso zbaví bakterií a zabrání se hnilobným procesům. A pokud máte domácí vakuovačku, tím lépe. Bez přístupu vzduchu maso zraje poctivěji.

Abyste měli masíčko opravdu křehoučké, můžete ho i tzv. namořit. Nakrájíte kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel na kostičky a přidáte pokrájenou cibuli. Vedle svaříte litr vody s cca pěti polévkovými lžícemi octa a kořením, dvěma bobkovými listy, lžičkou tymiánu a s osmi lžičkami nového koření. Nechte vychladnout a pak touto směsí přelijte zeleninu s cibulí. 

Maso do tohoto nálevu položte a nechte tak zhruba tři dny. Několikrát za den ho přeložte, aby neleželo pořád na jedné straně. „Variantou je také dát zvěřinu posypanou drceným jalovcem do uzavřené kamenné nádoby,“ přidává další tip myslivec.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky
Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

ROZHOVOR: Rozvod si můžete zjednodušit s pomocí mediátorky
ROZHOVOR: Rozvod si můžete zjednodušit s pomocí mediátorky

V současné době se zdá, že udržet si manželský vztah, je stále těžší. Pokud je rozvod nevyhnutelný, pomoci může mediace. Tou se zabývá Mgr. Eva Vaňková, která působí jako rozvodová mediátorka a advokátka.

Najdete na iDNES.cz