Neděle 15. prosince 2019, svátek má Radana, Radan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 15. prosince 2019 Radana, Radan

Zvěřinu nechte dozrát či marinujte. Jen tak si doopravdy pochutnáte

  0:11aktualizováno  0:11
S podzimem a časem honů se na naše talíře dostává i zvěřina. Pokud máte v rodině myslivce, asi víte, jak si s ní poradit. Ale když ji od někoho dostanete, může to být tak trošku danajský dar. Poradíme vám, jak maso zpracovat, abyste si opravdu pochutnali. A přidáváme dva recepty.
Část 1/4
Zvěřina celý život buď běhá nebo létá, jak říkal Jan Werich. Proto je logicky...

Zvěřina celý život buď běhá, nebo létá, jak říkal Jan Werich. Proto je logicky tužší a méně tučná, pochutnáte si na ní. Na snímku zálesácká srnčí kýta (dále najdete i recept).

Není třeba se bát, správně zpracovat zvěřinu není nijak složité. Je to velice chutné maso, u něhož je jen potřeba dodržovat několik jednoduchých zásad.

Zvěřina je vynikající a zdravá

Za zvěřinu považujeme maso tvorů žijících u nás v lesích nebo na polích. Nejčastěji vám někdo může přinést srnčí, daňčí, kančí nebo zaječí pochoutku. Hodně se loví i ptáci jako bažanti, divoké kachny a husy či koroptve. S takovým masem se hned nehrňte k troubě nebo sporáku. 

„Zvěřina je víc prokrvená. I kdybyste ji vařili hodiny, nezměkne. Proto je potřeba ji nechat uzrát,“ nabádá myslivec Karel Stoklas. Dejte ji na dva až čtyři dny do lednice na to nejstudenější místo (bývá to obvykle dolní polička hned nad přihrádkami pro zeleninu) a zabalte do bavlněné látky. 

Tu každý den vyměňte a maso otočte. Látku také můžete namočit do slané vody, tak se maso zbaví bakterií a zabrání se hnilobným procesům. A pokud máte domácí vakuovačku, tím lépe. Bez přístupu vzduchu maso zraje poctivěji.

Abyste měli masíčko opravdu křehoučké, můžete ho i tzv. namořit. Nakrájíte kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel na kostičky a přidáte pokrájenou cibuli. Vedle svaříte litr vody s cca pěti polévkovými lžícemi octa a kořením, dvěma bobkovými listy, lžičkou tymiánu a s osmi lžičkami nového koření. Nechte vychladnout a pak touto směsí přelijte zeleninu s cibulí. 

Maso do tohoto nálevu položte a nechte tak zhruba tři dny. Několikrát za den ho přeložte, aby neleželo pořád na jedné straně. „Variantou je také dát zvěřinu posypanou drceným jalovcem do uzavřené kamenné nádoby,“ přidává další tip myslivec.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky
Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a Vánocích, by vám ve...

Najdete na iDNES.cz