Fugu i haggis
Ale jsou i další druhy mas či pokrmů, které mají tam či onde svůj zákaz:
Fugu – japonský pokrm z jedovaté ryby fugu má v zemi vycházejícího slunce obrovskou tradici. Rybu smí upravovat pouze licencovaní kuchaři, přesto se jejím jedem ročně otráví desítky Japonců. V Evropské unii je tato ryba zakázána, v USA se nejedná o naprostý zákaz, ale protože je velmi složité získat k její přípravě licenci, jde de facto o zákaz.
Haggis – skotské národní jídlo, kdy se hodinu v ovčím žaludku vaří směs ovčích vnitřností jako srdce, játra a plíce, k tomu se přidá ovčí lůj, cibule, koření i sůl, někdy ovesné vločky nebo ječná krupice. Zkrátka takový skotský prejt.
Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis |
Jeho dovoz je však v USA zakázán. Američané nemají na seznamu potravin ovčí plíce, z konzumace byly vyškrtnuty v roce 1971, zákaz platí dodnes.
Židovská kuchyně – lidé židovské víry mají poměrně striktní pravidla ohledně konzumace jednotlivých potravin. Ty musejí být košer.
Které nejsou, mají v kuchyni zákaz – jedná se například o koňské maso, různé druhy ptáků, jako je například pštros, ale i netopýr, který byl dříve mezi ptáky řazen. Zakázána je konzumace jakékoli krve, ale třeba i ryb, které nemají šupiny, například úhoře.