Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. října 2021 Teodor, Theodor

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.

Haggis je něco jako prejt uvařený ze skopových vnitřností. „Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“ popisuje Kalášek prapůvod receptu, který se traduje dodnes a který pochází ze 17. století.

Postup krok za krokem

Skotský národní pokrm padl do oka i dodnes nejslavnějšímu skotskému básníkovi Robertu Burnsovi, jehož Óda na haggis patří mezi nejvýznamnější národní díla. A jelikož se narodil 25. ledna 1759, každoročně se toto výročí oslavuje.

Každá skotská rodina, jež ctí tradice, se 25. ledna sejde u večeře, při které dle několika kroků uctí již zmiňovaného básníka. Připraví se národní jídlo haggis, přičemž základ jídla je stejný, pouze v různých koutech Skotska si jej dochucují lidé podle svého. Haggis je přinesen na stůl za zvuku dud a v tradičních skotských krojích zpívá celá rodina tuto pochvalnou píseň. V určitém úseku ódy se haggis slavnostně rozřízne. 

Jak na haggis

Vojtěch Kalášek z Britského velvyslanectví v Praze nepřipravuje haggis v ovčích žaludcích – to je u nás část zvířete prakticky k nesehnání. „Používám místo toho hovězí tlusté střevo, neboli deník, jaký se používá například na přípravu tlačenek,“ popisuje Kalášek.

Budete potřebovat

  • skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj
  • ovesné vločky
  • kroupy
  • osmažená cibule
  • muškátový oříšek, květ
  • sůl, pepř

Střevo se prodává v hodně nasoleném stavu, takže je třeba ho před použitím minimálně na dvě hodiny namočit do vody, aby se všechna sůl dostala ven.

Skopové vnitřnosti uvaříme ve vývaru v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením, což trvá kolem dvou hodin. Uvařené vnitřnosti nakrájíme a semeleme, přidáme vločky, kroupy a osmaženou cibulku a trochu vývaru, ve kterém se maso vařilo. „Samotná směs by byla příliš suchá, proto je třeba ji trochu naředit,“ radí kuchař.

Do směsi se nastrouhá i trochu muškátového oříšku a květu, hodně se osolí a opepří. Pak se směs míchá a kontroluje se konzistence a případně se dále ředí vývarem.

Když je směs hotová, nasadí se střevo na plničku, případně je možné k plnění použít i cukrářský sáček. „Při plnění je třeba dát pozor, aby nebylo střevo úplně napěchované, protože kroupy a vločky při vaření nabudou. Náplň by pak mohla střevo roztrhnout. Z toho důvodu je třeba před vařením jednotlivé porce propíchat vidlicí, aby mohla při vaření unikat pára,“ popisuje Kalášek.

Haggis se vaří dvě hodiny při teplotě 80 °C. Jako příloha se k haggis podává bramborová a tuřínová kaše přelitá krémovou whisky omáčkou. 

Autor:
  • Nejčtenější

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem

Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu, leckde se dá...

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

VIDEO: Ovčí mozečky nebo vařené dršťky. V Madridu umějí vařit ze zbytků

Andrew Zimmern se rozhodl prozkoumat, jak se v jednotlivých lokalitách světa pokoušejí vrátit k tradičnímu způsobu...

Nem a empanadu byste v Senegalu nečekali. Chutě ovlivnila kolonizace

Andrew Zimmern je slavný kuchař, restauratér a kulinářský odborník, který zkoumá ty nejzvláštnější pokrmy z celého...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...

Rodině postavil dům za Prahou. Z obří obývací kuchyně se stal problém

Pan Jarda je původem z Uherského Brodu, ale již léta pracuje a žije v Praze. Pro svou lásku Alenu a jejich dvě děti...

RECENZE: Je to vůbec ještě legální? Úchylná Succubus šokuje za každou cenu

Novinka od autorů nechvalně proslulého Agony sice po herní stránce trochu vyspěla, stále se však opírá především o co...