Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

aktualizováno 
Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to někdy stává v našich restauracích, ale měla být na povrchu pevná a uvnitř krásně krémová.

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou. | foto: Kublanka.cz

Vejce patří v kuchyni k nejcennějším a nejužitečnějším surovinám. Díky jejich provzdušňovacím, zahušťovacím a emulgačním schopnostem jsou vejce nepostradatelnou součástí mnoha receptů a někde dokonce hrají hlavní roli. To je i případ receptu na klasickou francouzskou omeletu, který by neměl chybět v kuchařském repertoáru žádného z vás.

„Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit,“ tvrdil například Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf! A právě díl s vejci zařadil hned na začátek celé série, protože právě na práci s vejci se podle něj pozná kuchař. Na ukázku z pořadu se můžete podívat zde.

Přípravu francouzské omelety přiblížila Blanka Kardová na svém blogu Kublanka vaří doma. Redakce ho vyzkoušela a funguje spolehlivě a podaří se podle jejího návodu spolehlivě.

1. Prošlehejte

Budete potřebovat

  • 3 čerstvá vejce
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • vločková sůl
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky

Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je důkladně prošlehejte. Šlehejte až do okamžiku, kdy jsou žloutek a bílek dokonale spojené a na hladině se vytvoří jemné bublinky. Případné neprošlehané zbytky vajec odstraníte přecezením přes jemný cedník.

2. Použijte máslo

Do studené pánve s nepřilnavým povrchem a zaoblenými okraji dna o průměru 20 cm dejte lžíci másla a nechte ji rozpustit na mírném ohni.

Pokud dáte máslo do horké pánve, začne se ihned přepalovat. A to rozhodně nechcete.

3. Jemně okořeňte

Jakmile začne máslo pěnit, vlijte do pánve prošlehaná vejce, přidejte špetku soli a bílého pepře. Černý pepř raději nepoužívejte, protože jeho chuť přebije jemnou chuť vajec.

Fotogalerie

4. Míchejte

Pomocí silikonové stěrky začněte vejce ihned míchat. Zároveň druhou rukou pohybujte s pánvičkou dopředu a dozadu. 

Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji krátký okamžik dojít (30-60 sekund). V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá a na povrchu stále krásně krémová.

5. Stočte

Stěrkou uvolněte omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloňte, pomocí stěrky omeletu v pánvičce srolujte a přesuňte na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně. Omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá.

6. Podávejte

Povrch srolované omelety potřeme máslem, posypeme najemno nasekanou pažitkou a vločkovou solí.

Můžete i naplnit

Pokud se vám klasická verze omelety omrzí, můžete ji naplnit. Máte v podstatě tři možnosti:

1. Vybrané přísady (nejčastěji čerstvé bylinky) najemno nasekejte a vmíchejte je přímo do rozšlehaných vajec.

2. Omeletu posypte například nastrouhaným sýrem nebo šunkou těsně před stočením.

3. Naplňte již stočenou omeletu tak, že ji vodorovně nakrojíte a vzniklou kapsu naplníte například uzenou rybou.

Autoři:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Najdete na iDNES.cz