VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

aktualizováno 
Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze různými způsoby usnadnit. Na vlastní kůži si to vyzkoušela videoredakce iDNES.cz.

Vzpomeňte, jak v prvních řadách pořadu Ano, šéfe! zkoušel kuchaře z obyčejné vaječné omelety Zdeněk Pohlreich. A ostatně i ve slavné kuchařce Umění francouzské kuchyně od Julie Childové je celá jedna velká kapitola věnovaná přípravě vajec (recenzi jsme psali zde).

Fotogalerie

Videoredakce se více zaměřila na to, jak zpracovat samotné vejce. Jak poznat, zda je čerstvé, jak oddělit žloutek od bílku nebo jak poznat, zda už je uvařené.

1.Jak poznat čerstvé

Pokud padne v misce s vodou na dno, je úplně čerstvé. Pokud se staví na špičku, je už uzrálé, ale je bez problémů použitelné. Jakmile plave, je čas být obezřetným. Co se děje s vejcem, když stárne, si přečtěte zde.

2.Jak poznat zkažené

Jakmile vejce plave, může, ale nemusí být zkažené. Proto je dobré ho otestovat. Když rozklepáváte více vajec, neházejte je bezmyšlenkovitě do misky k ostatním. Pokud by bylo zkažené, znehodnotili byste si tím i ostatní čerstvá.

Proto nožem vejce rozklepněte a nejdříve k němu čichněte a až pak přidejte k ostatním. Je dobré sledovat také barvu bílku: Jakmile je nazelenalý, načervenalý nebo v něm plavou černé nebo zelené skvrnky, raději ho nejezte.

3.Jak rychle oddělit žloutek od bílku

Kuchaři často používají vlastní ruce. Přes prsty vytvoří sítko, přes které nechají protéct bílek a zbylý žloutek dají do jiné mísy. 

Videoredakce vyzkoušela, zda funguje trik známý ze sociálních sítí: vyklepli do mísy celé vejce a pak díky podtlaku v plastové láhvi do ní „vcucli“ žloutek. A pak jej zmáčknutím lahve zase vytlačili ven do jiné misky. Funguje naprosto spolehlivě.

4.Jak poznat, že je vejce natvrdo

Návodů, jak uvařit vejce natvrdo, je více. Někdo je vkládá do studené vody a od bodu varu počítá šest minut, někdo je vkládá až do vařící vody a nechává je tam osm až deset minut. 

Každopádně rada od redakce našeho videa směřuje k tomu, že pokud zkusíte vejce naběračkou vyndat z vody ven a během pár sekund skořápka uschne, je v té správné konzistenci. Souvisí to s tím, že vnitřní teplota je taková, aby byla schopná ohřát i skořápku tak, že je za chvilku suchá. Jde o to, že když se doba vaření přetáhne, žloutky zezelenají a jsou nechutné.

5.Jak rychle oloupat vejce

To je nejnevděčnější úkol při práci s vejci, zvlášť když je jich víc. Kdo používá skutečně čerstvá vejce od vlastních slepic, nepomůže mu nic, ale my ostatní, ke kterým vejce putují obchodním řetězcem minimálně týden, bychom mohli vyzkoušet tento trik.

Zhruba do čtvrtiny naplňte sklenici vodou, vložte vejce, pak dlaní sklenici uzavřete a pořádně protřepte. Uvidíte, že skořápka popraská tak, že je pak hračkou vajíčko oloupat.

Jaké triky s vejci používáte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz