VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

aktualizováno 
Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze různými způsoby usnadnit. Na vlastní kůži si to vyzkoušela videoredakce iDNES.cz.

Vzpomeňte, jak v prvních řadách pořadu Ano, šéfe! zkoušel kuchaře z obyčejné vaječné omelety Zdeněk Pohlreich. A ostatně i ve slavné kuchařce Umění francouzské kuchyně od Julie Childové je celá jedna velká kapitola věnovaná přípravě vajec (recenzi jsme psali zde).

Fotogalerie

Videoredakce se více zaměřila na to, jak zpracovat samotné vejce. Jak poznat, zda je čerstvé, jak oddělit žloutek od bílku nebo jak poznat, zda už je uvařené.

1.Jak poznat čerstvé

Pokud padne v misce s vodou na dno, je úplně čerstvé. Pokud se staví na špičku, je už uzrálé, ale je bez problémů použitelné. Jakmile plave, je čas být obezřetným. Co se děje s vejcem, když stárne, si přečtěte zde.

2.Jak poznat zkažené

Jakmile vejce plave, může, ale nemusí být zkažené. Proto je dobré ho otestovat. Když rozklepáváte více vajec, neházejte je bezmyšlenkovitě do misky k ostatním. Pokud by bylo zkažené, znehodnotili byste si tím i ostatní čerstvá.

Proto nožem vejce rozklepněte a nejdříve k němu čichněte a až pak přidejte k ostatním. Je dobré sledovat také barvu bílku: Jakmile je nazelenalý, načervenalý nebo v něm plavou černé nebo zelené skvrnky, raději ho nejezte.

3.Jak rychle oddělit žloutek od bílku

Kuchaři často používají vlastní ruce. Přes prsty vytvoří sítko, přes které nechají protéct bílek a zbylý žloutek dají do jiné mísy. 

Videoredakce vyzkoušela, zda funguje trik známý ze sociálních sítí: vyklepli do mísy celé vejce a pak díky podtlaku v plastové láhvi do ní „vcucli“ žloutek. A pak jej zmáčknutím lahve zase vytlačili ven do jiné misky. Funguje naprosto spolehlivě.

4.Jak poznat, že je vejce natvrdo

Návodů, jak uvařit vejce natvrdo, je více. Někdo je vkládá do studené vody a od bodu varu počítá šest minut, někdo je vkládá až do vařící vody a nechává je tam osm až deset minut. 

Každopádně rada od redakce našeho videa směřuje k tomu, že pokud zkusíte vejce naběračkou vyndat z vody ven a během pár sekund skořápka uschne, je v té správné konzistenci. Souvisí to s tím, že vnitřní teplota je taková, aby byla schopná ohřát i skořápku tak, že je za chvilku suchá. Jde o to, že když se doba vaření přetáhne, žloutky zezelenají a jsou nechutné.

5.Jak rychle oloupat vejce

To je nejnevděčnější úkol při práci s vejci, zvlášť když je jich víc. Kdo používá skutečně čerstvá vejce od vlastních slepic, nepomůže mu nic, ale my ostatní, ke kterým vejce putují obchodním řetězcem minimálně týden, bychom mohli vyzkoušet tento trik.

Zhruba do čtvrtiny naplňte sklenici vodou, vložte vejce, pak dlaní sklenici uzavřete a pořádně protřepte. Uvidíte, že skořápka popraská tak, že je pak hračkou vajíčko oloupat.

Jaké triky s vejci používáte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Autoři: ,

Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku

Upečenou bublaninu posypejte práškovým cukrem.

Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

Vinný ocet, stejně jako olivový olej vpravo, lze jednoduše ochutit třeba...

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je dokonce pije jen...

Mými kavárnami zlepším život na severu Čech, tvrdí podnikatel

Koncept bister, který rozjel Jan Hawelka.

Jan Hawelka je typický selfmademan. Ač je původní profesí stavařský projektant, neopustil ho sen vytvořit síť kaváren,...

60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?
60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?

Na 8. srpna připadá mezinárodní den ženského orgasmu! Jak svátek vznikl a proč ženy orgasmus někdy předstírají?

Najdete na iDNES.cz