Čtvrtek 29. července 2021, svátek má Marta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 29. července 2021 Marta

Největší francouzská večeře na světě se bude konat první jarní den

Přes tři tisíce kuchařů po celém světě oslaví v první jarní den již počtvrté francouzskou kuchyni a umění žít. Každý šéfkuchař připraví své vlastní „Good France menu“. Akce se bude konat v restauracích na pěti kontinentech.

Přihlášky jsou uzavřeny, do letošního ročníku bylo vybráno 17 restaurací z Česka a 11 ze Slovenska, jejichž šéfkuchaři 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně přichystají celý francouzský týden. Podstatou večera je moderní zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty inspirovaná Francií, nově pojatá a doprovázená špičkovými francouzskými víny a lihovinami.

Fotogalerie

Ve středu pozornosti stojí kreativita, požitek a inovace při zachování nejvyšších kvalitativních nároků a velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů s nízkým obsahem tuků, cukru i soli.

„Pro nás je to výzva, kterou chceme zaujmout i naše stálé hosty, ač se na francouzskou kuchyni vyloženě nespecializujeme. Ale jako kuchař považuji za čest, abych se dokázal s takovou výzvou vyrovnat. Protože pro nás kuchaře je francouzská gastronomie alfou a omegou,“ říká šéfkuchař plzeňské restaurace PI.JEZ.PI Jan Kindl, jenž restauraci do akce přihlásil a byl mezi šťastnými, které komise vybrala.

Motto 2018: Francouzská vína a lihoviny

Poprvé bude také stát v popředí při tvorbě menu francouzský region Nová Akvitánie. Tato oblast je centrum francouzských vín z Bordeaux špičkové kvality a představuje vlastně světově proslulou značku, díky níž je region vyhledáván především pro svou kulinářskou nabídku a víno.

Každá restaurace se musela přihlásit na internetových stránkách Goût de France/Good France, kde zaregistrovala i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer s přesně daným pořadím jídel a splňující zadaná kriteria.

Které restaurace se akce zúčastní

V České republice se k účasti na této celosvětové akci přihlásilo 17 restaurací, které pro tuto příležitost nabídnou speciálně připravené menu:

  • Alchymistic Club Restaurant, Františkovy Lázně,
  • Atmosphere restaurant, Olomouc,
  • Atelier Red & Wine, Praha,
  • Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava),
  • Bílá kráva, Praha 2,
  • Bistrot de Papa, Horní Dubenky,
  • Café 35, Praha 1,
  • Café de Paris, Praha 1,
  • Côté Jardin (Hôtel Novotel Praha Wenceslas Square)
  • Ellory café, Praha 5,
  • Klubovka FCVP, Plzeň,
  • La Bouchée restaurant, Brno,
  • Passage Restaurant Wine & Dine, Praha,
  • PI.JEZ.PI, Plzeň,
  • Pivovarské domy, Hradec Králové,
  • Pot au Feu, Praha 1,
  • Winestone (Mercure Ostrava Center Hotel)

Na Slovensku se do akce zapojí 11 restaurací:

  • Restaurant SIGNATURE / Hôtel Mercure, Bratislava
  • Restaurant HARMONIA / Hôtel Pod Lipou, Modra
  • Restaurant ZORNO, Lozorno
  • Restaurant ROUGE / Hôtel Micado, Nitra
  • Hôtel / Restaurant Kaštieľ Mojmírovce
  • Hôtel / Restaurant Bristol, Banská Štiavnica
  • Restaurant BISTRO CHEF, Zvolen
  • Hôtel / Restaurant SLAVIA, Košice
  • Restaurant ZORE, Košice
  • Restaurant POEZIA / Hôtel Hviezdoslav, Kežmarok
  • Restaurant FABRIKA, Poprad

Ceny stanovuje daná restaurace. Nabídka by však měla oslovit všechny hosty, a tak budou nabízena menu různých kategorií od konceptu „Bistro“ až po „Fine Dining“. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace. V loňském roce zaznamenaly zúčastněné restaurace v České republice a na Slovensku velký úspěch a každoročně se jejich počet zvyšuje.

Jak celá akce vznikla

V roce 1912 přišel šéfkuchař Auguste Escoffier s nápadem „Epikurejských večeří“, které měly nabídnout ve stejný den stejné menu v restauracích v různých světových městech. V roce 2010 byla „Francouzská gastronomie“ zapsána do seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

V roce 2015 tuto myšlenku obnovil francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius. Akce vznikla z iniciativy známého a třemi michelinskými hvězdičkami vyznamenaného šéfkuchaře Alaina Ducassea a Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie.

Autor:
  • Nejčtenější

Filmaři natočili první létající velké bílé žraloky u Nového Zélandu

Fenoménem létajících velkých bílých žraloků proslula hlavně oblast kolem jižního pobřeží Jihoafrické republiky. Když se...

Štěňata za každou cenu. Veterinář popsal smutné následky covidové poptávky

Poptávka po štěňatech během lockdownu neuvěřitelně vzrostla po celé Evropě, což zvedlo nejen cenu zvířat, ale také...

Houbařská sezona se rozjela, pochlubte se svými úlovky ostatním čtenářům

„Je fajn, že z hřibovitých hub už roste opravdu vše, i hřiby smrkové nebo podzimní druhy,“ konstatuje mykoložka Tereza...

VIDEO: Na letišti sázeli do země sysly. Dříve hojný druh v Česku vymírá

Břeclavské letiště má nové obyvatele. Z brněnské zoo se tam přestěhovala dvacítka syslů obecných. Ochránci přírody...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak postupovat při udržování vody v bazénu. Lidé tápou, ukázala poradna

Několik dní jste měli možnost posílat odborníkovi na stavbu a údržbu bazénů své problémy, se kterými se potkáváte při...

KOMENTÁŘ: Cesta do elektromobilního pekla. Auta přinášejí víc problémů než výhod

Premium Nová doba elektromobilní nás vrátí o půlstoletí zpátky: auto bude luxus, mobilita taky a draze to zaplatíme všichni. I...

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

Český vlk z Wall Street jde k soudu. Hlavní roli v kauze Via Chem má miliardář Sisák

Premium Schyluje se k dlouho očekávané soudní bitvě, v níž je hlavní postavou známý český finančník a miliardář Petr Sisák...

  • Další z rubriky

Jak poznat kvalitní zmrzlinu. Nástrahy číhají také na zmrzlináře

Premium Darek Hrivňák už 15 let vyrábí populární zmrzlinu pod značkou 2ad. Jeho rakytníková, pistáciová či čokoládová jsou...

Čtenáři grilují: panenku, banán i humra. Pošlete do soutěže i svůj recept

Nejnovější soutěžní příspěvky byly skutečně pestré, vystřídaly se naprosto rozdílné suroviny. U nás stále dosti...

Jak pečovat o dřevo v exteriéru. Kdy použít barvu a kdy naopak sáhnout po laku?

Premium Dřevo nám voní, lahodí oku a splňuje také náročné technické požadavky. V jeho blízkosti se cítíme příjemněji,...

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost...

LETNÍ SOUTĚŽ: Přidejte svůj tip na výlet a hrajte o jednu z 10 krásných cen
LETNÍ SOUTĚŽ: Přidejte svůj tip na výlet a hrajte o jednu z 10 krásných cen

Vkládejte svoje tipy na výlety s dětmi a vyhrávejte hodnotné ceny po celé léto. Sdílejte svoje oblíbená místa, hodnoťte tipy ostatních, hrajte o...

Dabéři Naked Attraction: Byli jsme v šoku, že něco takového může vůbec existovat

Nahota je televizní evergreen a stále dokáže diváky přikovat u obrazovek. Počátkem devadesátých let to bylo Tutti...

Královská rodina znovu pohromadě. Palác ukázal společné foto

Členové švédské královské rodiny se po delší době opět setkali. Snímek, na kterém je král Carl XVI. Gustaf (75) s...

Ostych a stud před kolegy jsou ztracená energie, míní Vica Kerekes

Slovenská herečka maďarského původu Vica Kerekes (40) přijala nabídku režiséra Tomáše Svobody a zahraje si v jeho...

Neteř princezny Diany se vdala. Vzala si o 32 let staršího miliardáře

Lady Kitty Spencerová (30) se vdala. Neteř princezny Diany si vzala jihoafrického módního magnáta Michaela Lewise (62)....

Britney Spears se ukázala nahoře bez. Prý na protest proti otci

Britney Spears (39), která s otcem bojuje u soudu kvůli opatrovnictví a správě jejího majetku, zveřejnila na sociálních...