Středa 25. května 2022, svátek má Viola
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. května 2022 Viola

Největší francouzská večeře na světě se bude konat první jarní den

Přes tři tisíce kuchařů po celém světě oslaví v první jarní den již počtvrté francouzskou kuchyni a umění žít. Každý šéfkuchař připraví své vlastní „Good France menu“. Akce se bude konat v restauracích na pěti kontinentech.

Přihlášky jsou uzavřeny, do letošního ročníku bylo vybráno 17 restaurací z Česka a 11 ze Slovenska, jejichž šéfkuchaři 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně přichystají celý francouzský týden. Podstatou večera je moderní zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty inspirovaná Francií, nově pojatá a doprovázená špičkovými francouzskými víny a lihovinami.

Fotogalerie

Ve středu pozornosti stojí kreativita, požitek a inovace při zachování nejvyšších kvalitativních nároků a velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů s nízkým obsahem tuků, cukru i soli.

„Pro nás je to výzva, kterou chceme zaujmout i naše stálé hosty, ač se na francouzskou kuchyni vyloženě nespecializujeme. Ale jako kuchař považuji za čest, abych se dokázal s takovou výzvou vyrovnat. Protože pro nás kuchaře je francouzská gastronomie alfou a omegou,“ říká šéfkuchař plzeňské restaurace PI.JEZ.PI Jan Kindl, jenž restauraci do akce přihlásil a byl mezi šťastnými, které komise vybrala.

Motto 2018: Francouzská vína a lihoviny

Poprvé bude také stát v popředí při tvorbě menu francouzský region Nová Akvitánie. Tato oblast je centrum francouzských vín z Bordeaux špičkové kvality a představuje vlastně světově proslulou značku, díky níž je region vyhledáván především pro svou kulinářskou nabídku a víno.

Každá restaurace se musela přihlásit na internetových stránkách Goût de France/Good France, kde zaregistrovala i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer s přesně daným pořadím jídel a splňující zadaná kriteria.

Které restaurace se akce zúčastní

V České republice se k účasti na této celosvětové akci přihlásilo 17 restaurací, které pro tuto příležitost nabídnou speciálně připravené menu:

  • Alchymistic Club Restaurant, Františkovy Lázně,
  • Atmosphere restaurant, Olomouc,
  • Atelier Red & Wine, Praha,
  • Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava),
  • Bílá kráva, Praha 2,
  • Bistrot de Papa, Horní Dubenky,
  • Café 35, Praha 1,
  • Café de Paris, Praha 1,
  • Côté Jardin (Hôtel Novotel Praha Wenceslas Square)
  • Ellory café, Praha 5,
  • Klubovka FCVP, Plzeň,
  • La Bouchée restaurant, Brno,
  • Passage Restaurant Wine & Dine, Praha,
  • PI.JEZ.PI, Plzeň,
  • Pivovarské domy, Hradec Králové,
  • Pot au Feu, Praha 1,
  • Winestone (Mercure Ostrava Center Hotel)

Na Slovensku se do akce zapojí 11 restaurací:

  • Restaurant SIGNATURE / Hôtel Mercure, Bratislava
  • Restaurant HARMONIA / Hôtel Pod Lipou, Modra
  • Restaurant ZORNO, Lozorno
  • Restaurant ROUGE / Hôtel Micado, Nitra
  • Hôtel / Restaurant Kaštieľ Mojmírovce
  • Hôtel / Restaurant Bristol, Banská Štiavnica
  • Restaurant BISTRO CHEF, Zvolen
  • Hôtel / Restaurant SLAVIA, Košice
  • Restaurant ZORE, Košice
  • Restaurant POEZIA / Hôtel Hviezdoslav, Kežmarok
  • Restaurant FABRIKA, Poprad

Ceny stanovuje daná restaurace. Nabídka by však měla oslovit všechny hosty, a tak budou nabízena menu různých kategorií od konceptu „Bistro“ až po „Fine Dining“. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace. V loňském roce zaznamenaly zúčastněné restaurace v České republice a na Slovensku velký úspěch a každoročně se jejich počet zvyšuje.

Jak celá akce vznikla

V roce 1912 přišel šéfkuchař Auguste Escoffier s nápadem „Epikurejských večeří“, které měly nabídnout ve stejný den stejné menu v restauracích v různých světových městech. V roce 2010 byla „Francouzská gastronomie“ zapsána do seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

V roce 2015 tuto myšlenku obnovil francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius. Akce vznikla z iniciativy známého a třemi michelinskými hvězdičkami vyznamenaného šéfkuchaře Alaina Ducassea a Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie.

Autor:
  • Nejčtenější

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení...

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořídit si mopse znamená sledovat jeho utrpení, varují britští veterináři

Premium Britští vědci si posvítili na plemeno, které v Británii zažívá ohromnou vlnu popularity, přestože je dokázáno, že právě...

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

Manuál pěstování plodové zeleniny radí, jak na rajčata, okurky či melouny

V poslední době opět vzrůstá zájem o pěstování plodové zeleniny. A není se čemu divit. Doma vypěstované okurky, rajčata...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Lidé s handicapem vyrábí čerstvé těstoviny. Přečkali i období covidu

Pasta Fidli je projekt, který se pokouší dokázat, že je možné skloubit komerční podnikání s možností zaměstnávat lidi,...

První makronky jsem prodala v krabici od bot, říká šéfcukrářka Klára Řezníčková

Premium Když se Klára Řezníčková dostala na stáž do kuchyně pětihvězdičkového hotelu, okamžitě zjistila, že tohle je přesně to,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

Muškátová móda nabízí spoustu tipů, jak oživit klasiku našich babiček

Pelargonie, lidově muškáty, jsou stálicemi letních zahrad, teras, balkonů i oken. Zkuste je letos po vzoru magazínu...

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...