Slavné kuchařce od Childové trvalo padesát let, než vyšla. Stojí za to

aktualizováno 
Nejslavnější francouzská kuchařka od Julie Childové vyšla poprvé v roce 1961, ale u nás až v loňském roce. Je (jako ostatně většina kuchařek) drahá. Prolistovali jsme za vás těch 900 nabitých stránek, abychom se nakonec ujistili, že koupě knihy Umění francouzské kuchyně není vyhazováním peněz.

Julie Childová ve svém nejmilejším prostředí | foto: Profimedia.cz

O tom, že byla Julia Childová kuchařskou celebritou, u nás věděl málokdo až do roku 2009, kdy se promítal film Julie a Julia, kde postavu kuchařky a spisovatelky hrála Meryl Streepová. A který mnohé přinutil, aby si na internetu zjistili, kdo byla ta žena a jak fascinujícím způsobem dokázala propagovat francouzskou gastronomii. Její kuchařka Mastering the Art of French Cooking se stala jakousi biblí a ve Spojených státech by se v té době nenašlo mnoho domácností, kde by v kuchyni chyběla.

Její vydání v českém překladu uvítali i mnozí profesionálové. Dosavadní „základní kniha“ francouzské gastonomie pochází od Augusta Escoffiera (Moje francouzská kuchyně). Mnozí jí však vytýkají nepříliš přesný překlad. 

„Mám ji i v originále a zvláště pro hobby kuchaře ji nemohu doporučit, je tam mnoho nepřesností. Zato Childovou mám čerstvě i v češtině a musím nakladatelství poblahopřát. Toto se jim opravdu povedlo, a kdo se chce něco naučit, neprohloupí,“ tvrdí Marek Svoboda, šéfkuchař kuchyňského studia Bidvest. Podle něj je vítanou příležitostí vrátit se k základům. „Zopakujete si tam základní postupy, leccos si ujasníte a objevíte hodně nového,“ usmívá se.

Julie Childová ve své době naučila Američanky vařit.

Julie Childová ve své době naučila Američanky vařit.

„Kniha je na svůj žánr dost objemná a popis přípravy jídel značně detailní, takže přeložit tuto knihu nebylo úplně jednoduché. Navíc proběhl i odborný lektorát, abychom si byli jisti správně zvolenými gastronomickými termíny a postupy, ale přitom použili jazyk, který by byl jasný a srozumitelný i pro laického čtenáře,“ vysvětluje nelehký „porod“ Jana Ptáčková z nakladatelství Jota, která knihu připravila do tisku.

V kuchařce se nehraje na efekt, nejsou tam obrázky. Zato tam souhrnně najdete informace, které se většinou stávají jen kapitolkou (i kvalitních) kuchařek. Tady jsou také kapitolou, ovšem v rozsahu běžné kuchařky. S hrůzou se podíváte na číslo stránky 200 a zjistíte, že máte za sebou teprve omáčky a vejce. A jen omáčkám z bílého vína k rybám patří asi dvacet stránek. Tady máte pár stránek na ukázku.

Kupujte na knihy.iDNES.cz

Přebal knihy Umění francouzské kuchyně

Na knihy.idnes.cz seženete tuto kuchařku v levnější, elektronické verzi.

Jenže když se začtete do tajemství výroby omelety, nedá vám to, dokud si je nevyzkoušíte na vlastní kůži. A vnoříte se do problému. Zjistíte, že na videích na sociálních sítích každý omeletu ovládá, ale technika se i u věhlasných kuchařů liší. Kniha vás prostě provokuje ke studiu.

Je něco mezi učebnicí a detektivkou, doporučujeme si ji pročítat před spaním, na rozdíl od učebnic u ní však neusnete. Samotné recepty jsou členěné tak, že začátek je jakýmsi úvodem do situace, kde se dozvíte proč a jak. Pak ve dvou sloupcích pokračuje recept samotný, v prvním najdete suroviny a pomůcky, ve druhém postup.

A ano, najdete tu i to proslavené boeuf bourguignon (hovězí po burgundsku). Jen se musíte smířit s tím, že kniha byla psaná pro americký trh. Takže se občas setkáte s tím, že se autorka zmíní o tom, že si v obchodě koupíte vývar, což se u nás ani za těch padesát let nepodařilo. Zvláštní pozornost si zaslouží i rejstřík, připravte se na to, že se používá francouzská terminologie.

Pro prvním seznámení bych doporučil „živou“ knihu, přece jenom toto dílo stojí za to mít ho doma naživo a možná se z něj budou učit vařit i naši potomci. Pro každodenní práci bych doporučoval užít elektronickou verzi, kterou můžete mít s sebou v telefonu v kuchyni. Obří kniha přece jen na lince zabírá místo. Elektronická verze je levnější než tištěná (doporučená cena printu je 598 Kč, e-kniha 389 Kč). Doporučil bych nakladatelství za rozumnou cenu 2v1 nabídnout komplet klasické a e-knihy právě pro toto použití.

Soutěžte s námi a vyhrajte knihu

Soutěž byla ukončena a vylosována. Zúčastnilo se 155 čtenářů, z toho drtivá většina odpověděla správně. Sauce Brune není bílá omáčka, ale hnědá. Knihu posíláme Marii Zelinkové. Blahopřejeme. 

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNICKO - ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍK

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz