Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

aktualizováno 
Brazírování je geniálně jednoduchý způsob, jak z poraženého zvířete zužitkovat opravdu každý kousek masa tak, abyste se nemuseli stydět za to, že zemřelo. Podle Pohreicha za něj vděčíme dávnému francouzskému královskému nařízení, kdy byli hospodští ve Francii donuceni naučit se zpracovat celé zvíře.

Braising, tedy zmíněné brazírování není nic jiného než prudké osmahnutí masa a jeho následné pozvolné dušení a pečení ve vlastní šťávě. Chce to trochu kuchařského umu a zkušeností, ale zvládnete to v běžné kuchyni. A to i bez papiňáku, jen s festovním kastrólem či pekáčem.

Právě tuto úžasnou kuchařskou techniku, která z tuhého kusu masa vykouzlí naprostou lahůdku - tedy rozpadající se měkoučké maso plné šťávy - si Zdeněk Pohlreich nechal do posledního dílu Zdeňkovy akademie na Primě.

Fotopostup na proslavená Pohlreichova líčka zde

Líčka je třeba zbavit jen těch největších šlach.
Telecí líčka na víně. Zázrak stvořený z na první pohled méně kvalitního masa za

Nejprve štáb zatáhl do kuchyně Imperialu, kde podávají jeho proslavená telecí líčka na víně, aby vysvětlil princip techniky a se svým šéfkuchařem předvedl, jak se dá vychytat příprava původně méněcenného masa. Do Imperialu za nimi ale ani nemusíte, recept Pohlreich prozradil už dávno.

Jak na přípravu roštěné v tlakovém hrnci

Ve své kuchyni se pak šéf vydal všanc kuchařským kolegům, když nabídl recept na přípravu švédské roštěné s pomocí tlakového hrnce. Ale jak sám říká - ve svém věku nemá času nazbyt, tak proč přípravu neurychlit. 

Zdeňkova akademie:

A jak na to krok za krokem? Roštěnky či plátky hovězí kýty jednoduše po krajích nařízněte, aby se během přípravy nezkroutily, osolte a opepřete. Případně je ještě můžete obalit v hladké mouce, která pak na mase vytvoří zlatavou krustu a zahustí šťávu.

Rozpalte pánev, rozpusťte na ní kousek sádla a pokrájejte si na drobno cibuli - čím jemněji bude nakrájená, tím lepší barvu bude mít výsledná omáčka.

Připravené plátky masa osmahněte na rozpuštěném sádle, přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, maso otočte a můžete už přidat i cibulku. Z obou stran orestované maso dejte z pánve bokem.

Fotogalerie

Pokud se vám cibulka a slanina trochu přichytily, podlijte je trochou vody, odvaří se a posléze krásně zbarví omáčku. Pak už můžete obsah pánve i s dostatečným množstvím tekutiny přemístit do papiňáku i s oběma plátky masa, uzavřít a nechat dusit cca čtvrt hodiny (záleží na stáří poraženého kusu).

Mezitím si připravte rýži jako přílohu a z papiňáku odpusťte páru. Abyste si přitom kuchyni zbytečně nepostříkali, můžete hrnec překrýt utěrkou.

Sardelková pasta, hořčice, kyselé okurky, smetana a půlka citronu jsou ingredience, které si připravíte na dochucení omáčky. K obsahu pánve pak jednoduše přidejte pokrájené okurčičky, lžíci hořčice i sardelkové pasty a pokaždé promíchejte. Přidejte i pokrájené kapary, přilijte trochu smetany, opět promíchejte a přidejte na dochucení citronovou šťávu z půlky citronu. A můžete servírovat. Ideálně s rýží a lístkem petrželky.

Autor:
  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz