Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

aktualizováno 
Brazírování je geniálně jednoduchý způsob, jak z poraženého zvířete zužitkovat opravdu každý kousek masa tak, abyste se nemuseli stydět za to, že zemřelo. Podle Pohreicha za něj vděčíme dávnému francouzskému královskému nařízení, kdy byli hospodští ve Francii donuceni naučit se zpracovat celé zvíře.

Braising, tedy zmíněné brazírování není nic jiného než prudké osmahnutí masa a jeho následné pozvolné dušení a pečení ve vlastní šťávě. Chce to trochu kuchařského umu a zkušeností, ale zvládnete to v běžné kuchyni. A to i bez papiňáku, jen s festovním kastrólem či pekáčem.

Právě tuto úžasnou kuchařskou techniku, která z tuhého kusu masa vykouzlí naprostou lahůdku - tedy rozpadající se měkoučké maso plné šťávy - si Zdeněk Pohlreich nechal do posledního dílu Zdeňkovy akademie na Primě.

Fotopostup na proslavená Pohlreichova líčka zde

Líčka je třeba zbavit jen těch největších šlach.
Telecí líčka na víně. Zázrak stvořený z na první pohled méně kvalitního masa za

Nejprve štáb zatáhl do kuchyně Imperialu, kde podávají jeho proslavená telecí líčka na víně, aby vysvětlil princip techniky a se svým šéfkuchařem předvedl, jak se dá vychytat příprava původně méněcenného masa. Do Imperialu za nimi ale ani nemusíte, recept Pohlreich prozradil už dávno.

Jak na přípravu roštěné v tlakovém hrnci

Ve své kuchyni se pak šéf vydal všanc kuchařským kolegům, když nabídl recept na přípravu švédské roštěné s pomocí tlakového hrnce. Ale jak sám říká - ve svém věku nemá času nazbyt, tak proč přípravu neurychlit. 

Zdeňkova akademie:

A jak na to krok za krokem? Roštěnky či plátky hovězí kýty jednoduše po krajích nařízněte, aby se během přípravy nezkroutily, osolte a opepřete. Případně je ještě můžete obalit v hladké mouce, která pak na mase vytvoří zlatavou krustu a zahustí šťávu.

Rozpalte pánev, rozpusťte na ní kousek sádla a pokrájejte si na drobno cibuli - čím jemněji bude nakrájená, tím lepší barvu bude mít výsledná omáčka.

Připravené plátky masa osmahněte na rozpuštěném sádle, přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, maso otočte a můžete už přidat i cibulku. Z obou stran orestované maso dejte z pánve bokem.

Fotogalerie

Pokud se vám cibulka a slanina trochu přichytily, podlijte je trochou vody, odvaří se a posléze krásně zbarví omáčku. Pak už můžete obsah pánve i s dostatečným množstvím tekutiny přemístit do papiňáku i s oběma plátky masa, uzavřít a nechat dusit cca čtvrt hodiny (záleží na stáří poraženého kusu).

Mezitím si připravte rýži jako přílohu a z papiňáku odpusťte páru. Abyste si přitom kuchyni zbytečně nepostříkali, můžete hrnec překrýt utěrkou.

Sardelková pasta, hořčice, kyselé okurky, smetana a půlka citronu jsou ingredience, které si připravíte na dochucení omáčky. K obsahu pánve pak jednoduše přidejte pokrájené okurčičky, lžíci hořčice i sardelkové pasty a pokaždé promíchejte. Přidejte i pokrájené kapary, přilijte trochu smetany, opět promíchejte a přidejte na dochucení citronovou šťávu z půlky citronu. A můžete servírovat. Ideálně s rýží a lístkem petrželky.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz