Velikonoční nádivka nesmí chybět
Symbolizuje nový začátek a jarní sílu, proto se do ní přidávají mladé rostlinky, především kopřivy, pampelišky, bršlice, jitrocel a další. Běžně bývá její součástí uzené maso, případně se podává k pečenému jehněčímu. Můžete si ji ovšem dopřát i v případě, že se letos chcete na Velikonoce vzdát masa a nahradit ho uzeným tempehem (javánský produkt ze zfermentovaných sojových bobů) nebo tofu.
Velikonoční nádivka s bramborovou kaší, výhonky řeřichy a červené řepy
Ingredience: 200 g instantní kukuřičné polenty, 6 lžic olivového oleje, 2 kostky zeleninového bujonu, sůl, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 200 g uzeného tempehu nebo tofu, 1 celer (asi 150 g), toastový chléb případně bílá veka či rohlíky, 3 hrsti mladých jarních bylin (kopřivy, pampelišky, popenec), pepř, majoránka a čerstvá petržel.
Postup: Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na oleji, přidejte na tenké čtverečky nakrájený celer a tempeh. Nechte asi 10 minut podusit. Mezitím rozkrájejte na kostičky toustový chléb a osmažte do křupava na oleji. Ve velké míse smíchejte osmažený chléb, směs tempehu a posekané byliny. Řádně promíchejte a ochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a majoránkou. Nechte chvilku uležet.
Mezitím si připravte polentu. Do 1 litru vroucí vody s rozpuštěným zeleninovým bujónem postupně pomalu vsypte za stálého míchání instantní kukuřičnou krupici. Tuto hustou kaši smíchejte se zbytkem surovin. Případně ještě dochuťte solí a pepřem. Směs přelijte do vymazaného pekáčku, urovnejte a pečte asi 40 minut. Podávejte pokrájené na silné plátky posypané čerstvou petrželkou, s bramborovou kaší, výhonky z řeřichy a červené řepy. Výborně chutná i studená.