Sladké zkuste péct bez bílého cukru
Bílý řepný cukr bez melasy zbytečně ochuzuje tělo o minerální látky a nedodává mu nic potřebného, proto výživoví odborníci radí sladit medem, javorovým sirupem, sušeným ovocem či přírodním třtinovým cukrem.
„Naučte své děti, že skvělým sladidlem jsou třeba na másle osmažená jablíčka a banány či rozvařené rozmixované rozinky nebo sušené meruňky,“ radí expertka na přirozenou stravu Barbora Hernychová.
Voňavé velikonoční perníčky
Ingredience: 400 g žitné chlebové mouky, 100 g třtinového moučkového cukru, 50 g lískových ořechů, půl lžíce perníkového koření, půl lžičky jedlé sody, špetka soli, 120 g másla, 2 vejce, 4 lžíce medu a 1 bio citron (případně chemicky neošetřený citron).
Postup: V míse smíchejte mouku, cukr, namleté ořechy, sodu, perníkové koření a sůl. Přidejte rozehřáté máslo, vejce, med a najemno nastrouhanou citronovou kůru a vytvořte hladké těsto. Dejte ho do lednice na 1 až 2 hodiny.
Znovu propracujte těsto a vyválejte na oblíbenou tloušťku: pro tenké perníčky 2-3 mm, pro perníčky silnější 5 mm. Vykrájené perníčky pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 7 až 8 minut. Perníčky ozdobte polevou, nebo je nechte jen přírodní.