Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Italské rizoto z papiňáku, bleskové penne i tortellini. Italská inspirace

Další díly Ve varu na Primě přinesly spoustu nápadů a postřehů, týkajících se italské kuchyně. Průvodcem je totiž šéfkuchař významné pražské italské restaurace Marco Giampaoli.

Tento kuchař předvedl „zkrácený“ recept na italské rizoto v tlakovém hrnci. Ne proto, aby si v restauraci ulehčili práci, ale proto, aby mohli bleskově reagovat na objednávku hosta a nemusel čekat, než se rýže uvaří klasickým způsobem.

Takže se základ připraví klasickým způsobem, jen se přiklopí poklicí a vaří se pod tlakem. Zajímavý nápad, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jenže jestli stojí někoho pozorovat při práci, je to majitel sítě italských restaurací Riccardo Lucque. Ten se pustil do přípravy tortellin plněných prosciuttem s parmazánovou fondutou.

A to od původní receptury na těsto. Takže robot dostal zabrat, než se vymíchalo těsto a dalo odpočinout do lednice. Prosciuto Lucque míchá s telecím, aby se chuť trochu zjemnila, přece jen samotné je dost slané.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

Nakonec na řadu přišla ještě kapka muškátového oříšku, vejce, parmazán a rozmixování. A úschova v lednici, než bude k přípravě zralé i těsto.

Pak už stačí jen pomocí strojku na těstoviny připravit tenké pláty, pomocí kolečka z něj vytvarovat kulaté tvary, které se naplní masovou směsí a uzavřou jako mušle.

Čerstvé těstoviny se vaří jen 3–4 minuty a pak se vyklopí na pánev do funduty, což je vlastně smetana s parmazánem, jenom zjemněná kouskem másla. Když se pominou přípravné práce, je příprava skutečně blesková.

Tortelliny s prosciuttem a parmazánovou fondutou

Doba vaření: 8 min., příprava: 30 min. + 1 hod. na odpočinutí těsta, počet osob: 4

Na čerstvou pastu:

  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 280 g hladké mouky italské 00

Na náplň prosciutto:

  • 150 g mletého prosciutta
  • 150 g mletého telecího masa
  • 50 g parmazánu
  • muškátový oříšek
  • 1 vejce

Na parmazánovou fondutu:

  • 200 g parmazánu
  • 200 ml smetany
  • 50 g másla
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Ve stroji zamícháme těsto na pastu a poté dohněteme v ruce. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat.

Mezitím si namícháme prosciutto, telecí maso, parmazán, muškátový oříšek, vejce a vložíme zatím do lednice.

Pomocí vyvalovacího stroje vytvoříme dlouhé, tenké plátky těsta, na které budeme nanášet náplň z prosciutta. Vytvarujeme tvar typický pro tortellini. Jakmile máme tortellini hotové, dáme je zatím do lednice.

Do rendlíku dáme smetanu a jakmile se smetana zavaří, přidáme parmazán. Necháme rozpustit, příležitostně šleháme metlou. Jakmile je parmazán rozpuštěný, tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.

Do vroucí vody dáme tortellini a vaříme cca 3–4 minuty. Uvařené těstoviny dáme do parmazánové fonduty a přidáme máslo. Mícháme, dokud se nerozpustí.

Tortellini s fondutou nandaváme na talíř, můžeme dozdobit chipsem z parmazánu, a nakonec nameleme trochu černého pepře.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...